Arena o policiji in Kučanu, ki družno preganjata Možino

Kako razumeti situacijo na javni radioteleviziji zadnjih dveh let in kako jo interpretirati v tem prelomnem hipu? Odgovor že poznamo: naš najpomembnejši servis je bil, zelo preprosto, ves ta čas politično ugrabljen, kar moramo razumeti v ožjem in tudi v strankarskem smislu. Zgodilo se je brutalno in tokrat vsem na očeh s pomočjo novinarskih, uredniških in drugih pomagačev, brez katerih se ne bi moglo.

Novinarsko lakajstvo se je znova pokazalo v svojem zanikrnem blišču in demonstriralo, da je pri nas še kako živo, ker je spona med političnimi strankami in novinarstvom čvrsta. Ne, tu ne gre za to, ali lahko imajo novinarji svoja politična prepričanja, kar je običajna redukcija v argumentaciji tistih, ki stanje dopuščajo, ampak za nekaj drugega – aktivno pomagaštvo. Še huje, po svoje se je ponovila zgodba med leti 2005 do 2008, ko je isto hišo kadrovsko in programsko že obvladoval Janez Janša s svojimi strankarskimi podrepniki, njegov poslance Branko Grims pa je celo spisal besedilo zakona o RTV Slovenija.

Zakaj dopuščajo anomalije?

Toda že nekaj tednov je situacija drugačna: nov zakon je v veljavi, delo je nastopila nova uprava z Zvezdanom Martićem, ki bo morala depolitizirati lastno hišo, v funkciji je nov Svet RTV Slovenija, vodi ga Goran Forbici. Dogajajo se kadrovske menjave in še več jih verjetno bo, toda na programski shemi informativnega programa se to ne pozna dovolj. Gledalke in gledalci TV Slovenija tega ne čutijo dovolj in splača se ogledati zadnji primer.

Pirkovičeva zadnja Arena, ki terminsko tako rekoč nadomešča Studio City, je bila še ena komična prezentacija politično navijaške oddaje z »izbranimi gosti«, kjer se je tokrat pod tendencioznim naslovom »Kaj bo še dovoljeno reči?« vse vrtelo okoli domnevno ogrožene svobode govora pod novo Golobovo koalicijo.

Pustimo ob strani že tisočkrat ugotovljena dejstva, da javni servis ob takšnem informativnem sporedu na las spominja na Janševo paradno Nova24TV. Težave so zdaj res že čisto groteskne: zakaj novo vodstvo dopušča takšne anomalije? Čemu jih tolerira? Ponavljajoči se argument, da se odvija labodji spev janšističnega novinarstva, da moramo počakati še teden, dva ali tri, sploh če smo čakali dve leti, res ne more biti dober. Čakati, da se nekomu izteče čas?

Moj predlog je zelo enostaven: mar ne bi novo vodstvo, uprava in svet morali zelo otipljivo reagirati in pokazati, kaj počnejo narobe novinarski lakaji in s tem zaščititi avtonomijo in ugled svojega zavoda? Zakaj ni nobenih javnih stališč, v katerih bi se od takšnih oddaj vsaj distancirali, če so že spuščene v realizacijo? Mogoče upajo, da nihče ne gleda njihovega programa, kot se zaklinjajo številni, ki so prešaltali na druge televizije? Mar ne obstaja institut varuha? Se nihče ne želi ukvarjati z varovanjem profesionalnih in etičnih standardov na javnem servisu? Ni ravno pasivnost način, s katerim se najbolj pritrjuje za pesimizem skritim zgrešenim prognozam, da se v hiši zgolj odvija menjava političnih ekip, kjer bodo ene zamenjali drugi – ocena, ki je čisto zgrešena? Si vse to plačniki prispevka zaslužimo?

Kučan o Pirkoviču

Voditelj Pirkovič je, če odmislimo njegove karitativne ambicije pomoči ljudem v stiski, ki po njegovi presoji tvorijo poseben element sicer žanrsko zelo hibridne oddaje, tokrat stavil predvsem na dva gosta: Jožeta Možino in Žigo Turka. Začuda v studio ni povabil Uroša Urbanije.

Potem je po stari navadi soliral s svojimi osebnimi mnenji, storil vrsto profesionalnih kiksov, med drugim polemiziral s tistimi, ki govorijo o njem in nam kazal njihove izjave o sebi. Na ta način je med drugim odprl polemiko s prafiguro demoničnega sovražnika v očeh svojega političnega idola Janeza Janše. Kar nenadoma smo lahko gledali besedilo, ki ga je spisala Špela Furlan, tajnica nekdanjega predsednika republike in ga je voditelj povzel v naslednjo legendarno izjavo:

»Milan Kučan pravi, da sem se odpovedal novinarskim standardom.«

Murgle pošljejo policijo

O tem, kakšen status ima Pirkovičeva Arena v depolitizacijski fazi, sem že pisal. Da bi omenjeni podkrepil konspirativni diskurz o demonični figuri, o kateri so v stranki SDS spletli že vse možne bajke, je nadaljeval s prispevkom, v katerem nam Jože Možina pojasni, da se mu Kučan maščuje in nanj pošilja policijo. Zgodba je taka: ker je v zadnjem intervjuju gostil pisatelja Ivana Sivca in je ta hitel razlagat, kako so Kučanu ob nastopu v neki oddaji desetletja nazaj vnaprej poslali vprašanja, da je lahko v radijskem studiu lažje odgovarjal, se mu je moral zameriti. Dokaz: nekaj dni nazaj je doživel obisk policije, in to v RTV hiši na Kolodvorski. Pirkovič je tako napletel vzročno povezavo:

»Jožeta Možino, ki je voditelj oddaje, je iskala policija. Iskala ga je kot urednika oddaje Intervju.«

Nato je pred kamero nastopil njegov sodrug istih političnih prepričanj in nam povedal, da mu ni znano, zakaj so ga obiskali, »je pa res, da so se na družbenih omrežjih in med poznavalci razširili govorice, da je to povezano z intervjujem s pisateljem Sivcem«. Smo prav slišali? Potem je še napletel, da je to povezano z omembo Kučana, ki se »je vznemiril« in je prihod policije posledica intervjuja.

S tem je bila začrtana smer enourne oddaje, ki jo je nato dopolnil še Žiga Turk, splošno znani strokovnjak za medije in svobodo govora. Povedano preprosto z besedami Možine: naša svoboda je ogrožena, »ta beloruski model je strašljiv, je neke vrste pritisk name« in gre za neke vrste zastraševanje, je hitel z grozo v očeh razlagati, sploh ker policija doslej še ni prihajala »v našo hišo«.

Grafika v oddaji Arena: Pirkovič polemizira s Kučanom

Vprašanje motiva obiska

Obisk policije pri Možini je očitno enigmatičen in vse ni črnobelo. Po eni strani je skrajno nenavadno, da mu ta ne bi povedala, čemu ga je obiskala, on pa ne, kaj je želela od njega slišati. Zakaj nam voditelj oddaje Intervju v kamere razlaga, kakšne govorice se širijo po družbenih omrežjih glede motiva obiska, saj bi policiste zagotovo lahko o tem vprašal sam, če mu že niso povedali?

»Domnevam, da so me želeli prestrašiti. In preko tega akta, ki je bil tako demonstrativen,« je razlagal Možina in se pridušal, da mu že nekaj dni policija ni pustila nobenega vabila in da ga potem več niso kontaktirali. »Videli bomo torej, kdo bo plačal ceno svobode in koliko je vredna,« je potem pomoraliziral Pirkovič.

Ustavimo se še malo pri obisku policije. Zagotovo je čudno, če ta vstopa v nekatere javne ustanove, na primer v Državni zbor, Univerzo ali tudi v RTV hišo. Pričakovali bi, da to počne le izjemoma. Kasneje je, kot smo lahko prebrali, v izjavi za Slovenske novice zanikala, da je šlo za »ustrahovanje, politične pritiske ali podobno, temveč zgolj za osnovno opravljanje policijskih nalog«. Možini je tudi očitala, da z objavo na tviterju sam vrši pritisk na policiste.

Tudi na tej točki se velja čuditi policijskem piarju: ne, objave na tviterju ne morejo šteti za pritisk, sploh pa ne takrat, ko nekdo pravi, da ga sam čuti. Namesto da bi nam vsaj okvirno povedali, zakaj so Možino poiskali in s tem zanikali klasične teorije zarot o Murglah, so zamudili priložnost. Razumemo sicer, da se mora tandem Senad Jušić in Boštjan Poklukar ukvarjati s svojimi težavami in slabim ugledom, za katerega skrbi kar sam, ampak tokrat je bila to še ena izgubljena priložnost, da bi policija pomirila konspirativne strasti. Tako pa bo obveljalo, da nad njima bdi murgelski penzionist.

Pirkovič in Žiga Turk, njegov strokovnjak za medije in svobodo govora, sicer znan po nestrpnih izjavah

Zakaj vodstvo ne reagira?

Naj se vrnem k svoji osnovni poanti. Pirkovičeva nova politična akcija v oddaji bi terjala odziv novega vodstva in obrambo poklicnih standardov. Za vsako takšno oddajo posebej in takoj. Osnovo za to dajejo že osrednja Poklicna merila in načela novinarske etike, ki veljajo za javni servis. V njih piše marsikaj o nedopustnosti poklicne pristranskosti, sploh politično obarvane. Med drugim zahtevajo, da je potrebno novinarjem in urednikom, ki zlorabljajo svoj poklic za širjenje lažnih ali prikrojenih informacij, »preprečiti delo«.

Dokument govori o tem, da se pri poslušalcih in gledalcih v ničemer ne sme ustvarjati občutka, »da so pristranski oziroma da je njihova profesionalna integriteta okrnjena.« No, mar Pirkovič in Možina ne počneta ravno tega, pa sploh nista edina? V merilih piše še, da morajo voditelji oddaj ohranjati svojo verodostojnost in se izogibati izražanju svojih osebnih stališč pri vodenju pogovorov ali okroglih miz in pristranskosti pri izbiri vprašanj. Pirkoviču to ne uspeha niti do te mere, da ne bi na koncu polemiziral s kritiki na svoj račun.

Končno bi v posamezni oddaji moral predstaviti najširši možen obseg stališč in mnenj o neki temi. Voditelj pa se nenehno izgovarja, da se ena stran ne odziva na vabila, s čimer legitimira vabila zgolj »svoji«. Z nepristransko držo novinarja/voditelja je treba poslušalcem in gledalcem omogočiti, da si o zadevi sami oblikujejo sodbo, ki bo temeljila na predstavljenih dejstvih, zahtevajo merila. Kot tudi, da novinarji, uredniki in drugi ustvarjalci radijskih in televizijskih programov s svojim javnim in političnim delovanjem ne smejo zlorabiti položaja v RTV Slovenija, škodovati natančnosti, nepristranskosti in verodostojnosti programov RTV Slovenija, ogrožati ugleda in dobrega imena posameznikov ali celotnega javnega zavoda ter zaupanja poslušalcev in gledalcev v vsebino programov.

Namesto da nova uprava in svet zgolj čakata, kdaj bosta nekatere voditelje in oddaje umaknila, bi se lahko gledalkam in gledalcem najmanj opravičila in povedala, kaj je z njimi narobe. S tem, ko molčita, dejansko nehote legitimirata in pritrjujeta.

Več v dosjeju mojih 171 zapisov o političnem prevzemu RTV Slovenija v letih 2020-2023

Naj ne postane medijski kanal vladajočih: javno pismo generalnemu direktorju RTV Slovenija

Raje modrovanje o času po epidemiji

Idila sredi epidemije: o štirih jezdecih demokracije

Pritiski na TV Slovenija: ko urednica izbriše svoje ime iz odjavne špice

Gate na glavo: linč in metafora v politični naraciji

Minister, ki rad pomaga na vikendu

Tarča, žvižgači in moč novinarstva

Preštevajo menda nedovoljene dokaze v Tarči: le zakaj?

Juhant o levičarjih, ki zavajajo, da so Evropa, in napadalnih novinarjih, ki se pretvarjajo, da so napadeni

Podobnik o RTV gnojišču in potrebi po vilah in očiščenju

Prazniki, ki jih na RTV uravnotežujejo

Z vilami nad RTV, z gnojem nad biciklistične anarhiste

Škandalozna klofuta novinarstvu: ko vrhovni sodniki odprejo vrata političnim pritiskom

Je nekdo na RTV Slovenija znova kršil konkurenčno klavzulo?

Biti nesolidaren, ostati političen: novinarji, ki se priklanjajo žalitvam

Nove stare vojne z mediji: žabja perspektiva

Politika, ki bi uničila RTV s pozivi proti plačilu prispevka

Ko RTV umirja strasti: intervju s predsednikom vlade

Vlada je videti odločena: finančno bomo uničili RTV Slovenija

Novi časi prilizovanja: na RTV zdaj intervjuji s soprogami predsednikov vlad

Ko štetje kolesarskih protestov postane težava

Novinarstvo, ki ne zna šteti

Hojsova manipulacija glede neplačevanja RTV prispevka

Stop RTV močvirju!

Možina odkrival hudiča v RTV hiši, Jančič dodatke k plači za udrihanje po Janši

Od žalitev novinarjev do krvi: komentar Manice J. Ambrožič, ki pa je pozabil omeniti politike

Demokracija umira v tišini: namesto obsodbe podrejanja medijev nam ponuja le dialog

»Vlada ne želi uničiti RTVS in STA«

Krekove lekcije voditeljici Tarče: bi morali v studiih RTV Slovenija nositi maske?

Podkast (oddaja) »In media res«

Naskok na RTV Slovenija: za odstavitev Kadunca potrebujejo pobudniki še dva svetniška glasova

Rušijo Kadunca, da mu dajo priložnost: Alenka Gotar, Marija Orešnik in Jelka Stergel o svojih podpisih

In Media Res #4: Kam pelje QAnon?

Škofje nad protestnike in RTV Slovenija: javni servis podpira proteste in moralno nesprejemljivo manipulira s človeškimi življenji

Pod pritiski ne bodo klonili: učinki pisma 22 odgovornih urednikov

Bo SMC podprla politični prevzem RTV Slovenija?

Novi krog obračunov: premier pogreša vabila RTV Slovenija, ta ga vabi

Toninovi triki v Studiu City: oklepniki, ki naj bi jih izdelovali v Sloveniji

Asimetrija medijskega prostora: stara oblastniška retorika prevzemov medijev

Avtoritarna oblast nam vsak dan bolj ugrablja demokracijo

To smo že nekje videli: Politico o vojni z mediji, ki sproža déjà vu

Odmevi na RTV Slovenija: zmanipulirano v podporo Janši

Svoboda reči, da ni medijske svobode

Premier, ki se pritožuje, da ne more do javnosti

Politizacija proti kolegialnosti: zakaj so v oddaji Intervju dovolili obračun z novinarko Eugenijo Carl?

Šest mednarodnih organizacij svari, da bo Janša uporabil predsedovanje kot prižnico za obračune z mediji

Je Janša včeraj izpeljal skrbno načrtovano provokacijo?

RTV Slovenija kot partijski medij: zakaj bi po Jambreku moralo slediti povabilo Jenullu

Načrt Janševe vlade vsak dan bolj očiten: finančno prizadeti osrednje medije

Pismo varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev: trije očitki oddaji Intervju z dr. Petrom Jambrekom

Zakaj še Dimitrij Rupel zardeva, ko ga hvali Rosvita Pesek?

Intervju z Janšo: »naša resnica«, manipulacija in avtokastrirano novinarstvo

V Odmevih so problemi s STA in vladavino prava postali minorni

Novi časi: nacionalka v celoti predvaja govore na strankarskih shodih

Politični desant na RTV Slovenija: nova metla v akciji

Generalni direktor RTV Slovenija lahko razrešitev sprejme tudi brez soglasja Programskega sveta

Na TV Slovenija se hvalijo, da je seksizem njihov prepoznaven slog komentiranja

LGBTQ na udaru nacionalke: zakaj TV Slovenija promovira homofobne agende?

Tragikomedija z neudeležbo: odprta vrata v politični prevzem RTV Slovenija, če programski svetniki ne pridejo na sejo

Programski svetniki zapečatili usodo javne radiotelevizije

Uredniki RTV Slovenija zagovarjajo predvajanje Janševih govorov na strankarskih shodih

Simonitijeva aroganca do medijev

Svetniki RTV Slovenija s klofuto novinarskemu kolektivu in strokovni javnosti

Igor E. Bergant ne verjame, da so spremembe na TV Slovenija motivirane politično

In Media Res #36: Janševe dolge lovke okoli vratu RTV Slovenija

Skoraj zrušili Baškoviča, nastavili svojo varuhinjo

Jadranka Rebernik že izvaja cenzuro

Vlada več ne skriva ambicije po poseganju v informativni program na javni radioteleviziji

»Večerni babji čvek« v Odmevih

Kdo in zakaj bi kaznoval novinarko Eugenijo Carl?

Resolucija o Sloveniji v Odmevih: Bergant se Logarju ni upiral

Pirkoviču pogovor s Pahorjem, Možini z Janšo

Programski svetnik, ki ga rubijo, ker ne plačuje RTV prispevka

Janez in Urška: družinska romantika kot element politike

Samo nenačitan novinar je dober novinar: na TV Slovenija odpovedali časopisje

Vodstvo TV Slovenija odpovedalo pogodbe vsem kolumnistom oddaje Studio City

Direktor Areh prekoračil svoje pristojnosti glede Studia City

Pozivi, da jo odpustijo: pritiski na Eriko Žnidaršič po dosjeju Kangler in odpoved oddaje

Pritiski in cenzura na TV Slovenija: morajo novinarji Tarče na dopust in bo oddaja odpovedana?

Na RTV Slovenija se zapletajo glede Tarče

Erika Žnidaršič cinično o tem, da Tarče ne bo

Ustvarjalci Tarče ogorčeni nad prikrivanjem podatka o gledanosti dosjeja Kangler

Škandalozen Utrip z Možino

Vodstvo hiše manipulativno brani Možino

Policiji prepoved nastopa v Tarči, Kangler voditeljico obtožil laganja

Janševa cinična čestitka Odmevom, ki je v resnici ukaz

Igor E. Bergant je žalosten: o novinarjevih strategijah izmikanja

Aroganten nastop Snežiča, ki da je razdelil javno mnenje. Ga je res?

Poskus prevzema MMC RTVS ali »Slovenije ni več, zdaj gre za Madžarsko«

Fotomontaža kot možno sredstvo manipulacije

Politizacija RTV Slovenije se nadaljuje: Peter Gregorčič kadrovsko kompletira ekipo

TV Slovenija je že postala BBC World News

Jadranka Rebernik imenovana kot srbski vožd Slobodan Milošević: glasovalo je skupaj 104 odstotka novinarjev!

Novinarji RTVS protestirali, toda prispevek o tem so v njihovi hiši močno oklestili

Politična cenzura: poseg v novico o novinarskem protestu

Oblast hiti pred volitvami: na MMC RTVS bliskovito nastavili Igorja Pirkoviča

Igrati žrtev: Pirkovič se boji, da ga bodo vrgli v jamo

Gregorčič cinično brani Ukom in ne novinarjev javnega zavoda RTV Slovenija

Vojna z mediji in javnostjo: Programski svet RTVS z grozečim sklepom nad novinarski sindikat

Janša spet udaril po RTV Slovenija: kot bi gledal Russia Today

Bergantova histerija: o dopuščanju kritike na račun RTV Slovenija

Reševanje vojakinje: Aleksandra Pivec se predstavi na RTV Slovenija

Eugenija Carl o marionetnem avtokratku v vrhu RTV Slovenija, ki ga bo politika izpljunila

Gibanje Svoboda zahteva odstop generalnega direktorja RTV Slovenija

Finalno soočenje: Pirkovičev fiasko, ki je postal najnižja točka RTV hiše

Odhajajoči Hojs o tem, da so novinarji RTVS lagali

Marcela več ni

Kdo grozi Vidi Petrovčič z nasiljem?

Apel, ki je resna napaka: odgovorni uredniki TVS bi umirjali strasti

9. maj, dan zmage Marcela Štefančiča

Urbanija na čelo TV Slovenija?

Presenečenje pred stavko: sploh ne Urbanija, predlagana je Natalija Gorščak

Stavkajoči le pogojno zahtevajo odstop vodstva RTV Slovenija

Novinarska polarizacija na RTVS: oddaja Panorama bo en sam poklicni izziv

Panorama pa izgleda!

Simbol česa je oddaja Panorama?

Generalni direktor RTVS grozi stavkajočim

Grah Whatmough z novim trikom sporazuma: podpis pričakuje v nekaj urah

Cenzura na RTV Slovenija: oddajo Tednik so raje umaknili

Eugenija Carl o posegih v RTV program in menjavi voditeljev na dan stavke

Stavka na RTV Slovenija ali novinarstvo na pogrebu

Novinarji MMC-ja o Igorju Pirkoviču: z njimi komunicira preko elektronske pošte in jih sili, da kršijo profesionalne standarde

Pahorjanski Bergant očita vodstvu, da zanika demokratičen dialog o Sloveniji in svetu

Vesna Deržek Sovinek v oddaji Utrip obsodila stavkajoče novinarje

Počivalškov agitprop poniževanja javne radiotelevizije

Stavkovni odbor bi moral ob imenovanju Urbanije končati pogajanja

Depolitizacija politiziranega: kdo bo zares obglavil javno radiotelevizijo?

So tisti, ki nastavljajo Urbanijo, pri zdravi pameti?

Urbanija bi discipliniral Mladino

Desant na RTVS se nadaljuje: voditelj Nova24TV bo vodil Odmeve

Pritiski in grožnje na RTV Slovenija: na vrsti sta Saša Krajnc in Vesna Pfeiffer

Kako kompromitirati TV voditelja: Peter Jančič raziskuje spalnice

Voditelj Krajnc verjame, da je cilj popolno uničenje RTV Slovenija

Generalni direktor RTVS odkriva sovražni govor do sebe, njegova hiša pa se potaplja

Se je varuh ujel na limanice generalnega direktorja iz oportunosti ali nevednosti?

Ladje, ribe in zbogom: voditelji Odmevov izrekajo načelno dobrodošlico Luki Svetini

Luka Mesec kot posiljevalec: kako deluje psihopolitika demonizacije

»Jadranka Rebernik, kaj se je zgodilo s teboj?«

Politabloidnost: Tarča in Arena o aferi Smodej

Si ustvarjalci Tarče komično prisvajajo pospešek v preiskavi v zadevi Smodej?

Kdo so ugrabitelji RTV Slovenija?

Pravoverni novinarji na RTV Slovenija pohvaljeni

Generalni grobar RTV Slovenija: Grah Whatmough z novimi grožnjami

Bog si ga drka: izrojena leva umetnost na Radiu Slovenija

Varuhinja Marica Uršič Zupan raje kot novinarje ščiti vodstvo RTV Slovenija

Daleč smo prišli: na nacionalki več ne sme nastopiti niti predsednik vlade

Glasovati »ZA« na referendumu: zakaj je čas, da Grimsov zakon spravimo v predal

Grimsovi poreferendumski občutki: kot Nemčija leta 1933

Atentat na Grimsa, atipična pljučnica in zabava za množice

»Kdo vam laže?« končno v programu TV Slovenija

Ruparjeva stilska preobrazba: biti upokojenski demagog

Nova Slovenija je naprodaj: o neki trojni ironiji v oddaji Arena

Novo dno: TV Slovenija bo v živo predvajala Ruparjev šov

Oddaja Arena: Pirkovič kot promotor antifeminizma in prikritega seksizma

Golobov »Ne čujem dobro« novinarju TV Slovenija

Golobova frustracija: da ni Svoboda prevzela RTV Slovenija, je bila napaka

V osrednjih poročilih TV Slovenija so zamolčali lastno stavko novinarjev

Zaporniški skesanec pri Možini

Janša in Pirkovič: igra moraliziranja o ugrabljeni RTV Slovenija

Homofob v Odmevih

Pirkovičeva Arena dokazuje, da je na RTV Slovenija še vse po starem

Novo vodstvo RTV Slovenija mora izpeljati temeljito revizijo politične ugrabitve zavoda

Generalno vodstvo se poslavlja: Vida Petrovčič maha v pozdrav

Novo vodstvo RTV Slovenija mora izpeljati temeljito revizijo politične ugrabitve zavoda

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: