Bo SMC podprla politični prevzem RTV Slovenija?

Je predsednik SMC v intervjuju za Delo priznal obstoj »pakta z Janšo«, tihega in dokaj nenavadnega dogovora z vladajočo stranko, da po eni strani podpre rušenje generalnega direktorja RTV Slovenija v njenem Programskem svetu in s tem omogoči Janezu Janši čisti politični prevzem javne radiotelevizije, na drugi pa zmagoslavno razglasi, da se vlada odpoveduje nadaljnjim postopkom pri sprejemanju medijske zakonodaje in pri tem iztrži kakšno točko javne podpore zase?

O takšni spekulaciji sem že pisal v besedilu Novo spreminjanje Zakona o medijih: Milosavljević o možnih preprodajah radijskih postaj in frekvenc, v obliki novinarskega vprašanja za Zdravka Počivalška pa se je znašla v omenjenem Delu. Naj navedem nekaj značilnih poudarkov iz intervjuja.

Počivalšek o floskulah glede orbanizacije in fašizma

Cerarjev naslednik je moral pojasnjevati svoje stališče glede snubcev, ki prihajajo do njega in ga na čelu z Jožetom P. Damijanom vabijo, da prestopi v drug tabor nastajajoče alternativne vlade oziroma vlade v senci, ki si želi glasovanje o konstruktivni nezaupnici. Ob tem je ubral svojo znano retoriko, ki se tako pogosto usmerja v sklicevanje na garaštvo:

Štiri stranke , LMŠ , SD , Levica in SAB, ki podpirajo pobudo za nastanek Koalicije ustavnega loka, so se uskladile o dokumentu, ki naj bi bil programska podlaga za nastanek nove koalicije do rednih parlamentarnih volitev in bo predstavljen SMC, DeSUSu in NSi.

Zdaj res ni čas za takšne igrice! Zdaj je čas, ko je treba pokazati voljo za državotvornost. Aktualna vlada je v tem trenutku operativna in to je najpomembneje. Tem tezam, ki jih slišim v medijih, foskulam o orbanizaciji, fašizmu in tako naprej, ne morem nasedati, so neprimerne. Mi delamo cele dneve za to, da bi ustvarili razmere za to, da družba lahko kolikor toliko normalno deluje v teh res zahtevnih razmerah, in v takšnih podtikanjih v tem trenutku ne vidim nič konstruktivnega.

Minister za gospodarstvo je torej vehementno zavrnil možnost prestopa, se enkrat več v vladi skliceval na ideologem državotvornosti (ko gre za nohte in ni pri roki drugega, je ta vedno priročna lepo zveneča fraza), omenil neutrudno delo in garanje, ki mu je predan in nanj apelira še zlasti takrat, ko mu kaj očitajo, recimo kupčkanje z zaščitnimi maskami, vrhunec pa je dosegel z ostro obsodbo vseh kritik o orbanizaciji in fašizmu oblasti, ki jih več kot očitno šteje za utvaro, ne pa realne opise političnega dogajanja.

Dogovorjeni pakt?

Suzana Kos in Nejc Gole sta nato spomnila, da je njegova stranka šibka in da je njena servilnost do vladajoče SDS posledica ravno tega dejstva, nato pa sta ga zelo neposredno izzvala z omenjeno spekulacijo o paktu:

SMC skušate rešiti pred odhodom na smetišče zgodovine, v okviru teh prizadevanj ste se dogovorili z Janezom Janšo, da si boste na prsi lahko pripeli medijem všečno zaslugo za padec sporne medijske zakonodaje, v zameno za to pa bosta morala dva svetnika SMC v programskem svetu RTV podpreti razrešitev generalnega direktorja Igorja Kadunca.

Kako lahko v enem vprašanju natrosite toliko nebuloz? Izzvali ste me, gremo po vrsti. Dejstvo je, da SMC gradi novo identiteto in da to ni več ista stranka, kot je bila ob ustanovitvi. Ob izkušnjah, ki jih imamo v stranki, si vsi v SMC zdaj prizadevamo, da bi naredili močno stranko liberalnega centra, verjamem, da bomo prišli do tega, da se bo sredinski liberalni blok tudi po naši zaslugi zmožen resneje povezovati in sodelovati.

Minister je sicer na ostro vprašanje repliciral s podobno ostrino, omenil trosenje nebuloz, nato pa od obljubljenih pojasnil ni ostalo prav veliko. Le kaj bi imela nova identiteta stranke, ki jo nesporno ustvarja s svojimi sporni ravnanji, povsem odvezanimi od politične kulture in morale, z očitkom o njeni ranljivosti, zaradi katere se je prisiljena oklepati SDS in igrati po njenem taktu?

Počivalšek je raje v škripcih izpeljal prozoren red herring, povsem zamenjal temo in začel razpravljati o prihodnji politični usmeritvi stranke, ob tem pa nehote razkril, da je liberalizem v njegovi čisto zasebni politični terminologiji in predstavi najbrž povezan ne z ideologijo, temveč z asociacijo na »prosto trgovino«. Takšna trgovina pa najbrž obsega marsikaj.

On je za javni servis

In ko sta novinarja zaslutila zastranitev in Počivalškova izmikanja, sta vprašanje preprosto ponovila. Ni pomagalo, minister se tudi v drugo ni odločil pojasniti, kaj pravi na tezo o paktu, pač pa je ponudil svojo kritiko na račun generalnega direktorja:

Kaj pa RTV?

Smo stranka gospodarskega razvoja, to nam mnogi priznavajo, smo pa tudi stranka, ki ima stališče do vseh pomembnih vprašanj. Tudi do RTV Slovenija. Naše stališče je, da potrebujemo javno nacionalno televizijo, ki ni vrtiček nekaterih skupin. V tej luči si bomo prizadevali za razmere, ko bomo lahko res rekli, da je to javni in nacionalni servis. Če si pa nekdo privošči, da iz svojega gospodarjenja te hiše, ki je evidentno slabo – kar 80 odstotkov proračuna te hiše se namreč porabi za plače in bistveno premalo za razvoj programa –, dela prvovrsten politični šov, pa moram reči, da me to moti.

Nedvomno je mogoče iz povedanega razbrati, da Kadunca ne podpira, iz česar lahko ohlapno sklepamo, da bodo njegovi člani programskega sveta inštruirani, da glasujejo za njegovo razrešitev. Ali se bodo tega držali, še ne vemo. Vsekakor pa vemo, da »nebuloz« Počivalšek na noben način ni naravnost zavrnil.

Več:

Rušijo Kadunca, da mu dajo priložnost: Alenka Gotar, Marija Orešnik in Jelka Stergel o svojih podpisih

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading