Rušijo Kadunca, da mu dajo priložnost: Alenka Gotar, Marija Orešnik in Jelka Stergel o svojih podpisih

Po tistem, ko so nekateri mediji (RTV Slovenija, Večer, Dnevnik…) pred dnevi vendarle razkrili nakano dela Programskega sveta RTV Slovenija, da bliskovito odstavi Igorja Kadunca, o čemer pišem v prispevku Naskok na RTV Slovenija: za odstavitev Kadunca potrebujejo pobudniki še dva svetniška glasova, je zdaj predvsem po zaslugi Radia Študent in Večera razkrito, da se podpisane in podpisani pod generalnega direktorja na različne načine izmotavajo pred prevzetjem odgovornosti ali se vsaj na različne načine opravičujejo, zakaj so svoj podpis sploh priložili.

Poglejmo si tri odzive, ki so obenem tri strategije minimiziranja lastne udeležbe pri dejanju značilnega vzorca obstoječe strahovlade, kot ji ljubkovalno pravijo petkovi protestniki, pri medijskem podrejanju.

Alenka Gotar

Prvopodpisana pod pismo trinajsterice je po poročanju Radia Študent zaigrala na karto zanikanja: po njenih besedah ni pripravila predloga za razrešitev, kar ji najbrž lahko res verjamemo, hkrati pa menda ni zbirala podpisov. Kajpak, najbrž obstajajo specialne ekipe ljudi za takšno poslanstvo:

»A so nekateri podpisniki v zadnjih dneh pojasnili, da niso vedeli, kaj podpisujejo, poročata Večer in Radio študent. Tako na primer Alenka Gotar trdi, da ni predlagateljica, ampak se je njeno ime prvo na seznamu znašlo po naključju. Kot poroča Radio študent, Gotarjeva pojasnjuje, da predloga ni pripravila in zanj ni zbirala podpisov.«

Novopečena uslužbenka Ministrstva za kulturo je potemtakem po njenih občutkih bila žrtvovana – da je njeno ime prvo med vsemi, ni mogoče razložiti z abecednim vrstnim redom, saj bi v tem primeru bila podpisana kot tretja, seznam pa dokazuje, da je res podpisana prva. Njena razlaga je prozorna, s pozicijo njenega podpisa v pismu se je potem poigralo še »naključje« – morda so načrtovalci napada na javni zavod med sabo žrebali?

Trinajst vloženih podpisov

Marija Orešnik

Primer naslednje svetnice ni posebej intriganten, Marija Orešnik je zdaj ugotovila, da se je znašla v vlogi zmanipuliranke. Težko presodimo, kaj je res, ampak njeno pojasnilo stavi na karto žrtve:

»Marija Orešnik iz Zveze društev upokojencev Slovenije pa je za Večer pojasnila, da so jo vprašali le, ali podpira uvrstitev zadeve na dnevni red. »Prisežem, da nisem prebrala pobude, niti je nisem videla. Kaj Kaduncu očitajo, še danes ne vem. Sedaj je videti, kot da bi me zlorabili,« pravi.«

Programska svetnica se z zaprisego zaklinja, da tovrstna pisma podpisuje z zavezanimi očmi, za nameček ne pozna niti vsebine pisma, ki ga je podpisala in še manj, kaj se generalnemu direktorju očita. Ob takšni vrsti zlorabe bi pričakovali najmanj dvoje: da nemudoma pove, kako in kdo jo je zlorabil, nato pa še, da javno naznani svoj umik podpisa.

Jelka Stergel

Najbolj miselno akrobatska je argumentacija Jelke Stergel v pojasnilu za Radio Študent. Zanjo so podpisnice in podpisniki te sorte, da »vsak razmišlja s svojo glavo«, s čimer je merila na to, da so prejkone politično neodvisni – kajti v to res ne smemo podvomiti. In potem nadaljevala, da se je v Programskem svetu stopnjevalo nezadovoljstvo, ki »ni imelo osnove v političnih opredelitvah«, da njo »zanima poslovodenje tega organa«. Na radiu so potem njen nastop povzeli še z bizarno utemeljitvijo:

»Stergel sicer poudarja, da je njen primarni cilj za podporo predlogu ponuditi generalnemu direktorju možnost, da odgovori na dane očitke. Po njenih besedah se za podpis ni odločila iz političnih razlogov.«

Da več kot očitni komplot, v katerem sodeluje sveža ekipa politično dirigiranih svetnic in svetnikov, poznavajoč vse kontekste napadov na RTV Slovenija, ne bi stekel iz političnih razlogov in da tega Stergelova kot stara izkušena članica ne bi vedela, učinkuje kot komično pojasnilo, a še vedno manj groteskno od tistega, da bo Kadunčevo glavo zahtevala le zaradi priložnosti, ki se bo s tem ponudila, da odstavljani poda pojasnila. Če karikiram: predstavljajte si, da bi inkvizitorji v srednjem veku čarovnice povabili h grmadam z naznanilom, da bodo s tem lahko bolj učinkovito pojasnile svojo zvezo s hudičem? No, cela Sveta inkvizicija je proceduralno sledila zgledu »Najprej obtožnica, potem eksekucija«.

Za konec

Stergelova je v današnjem Dnevniku povedala še nekaj bolj enigmatičnega: menda pobudo vlagajo zaradi zagotovil, da bo uspešna. Že, ampak čigavih?

Stergelova se sklicuje na zagotovila o uspehu

Kaj nam pove relativizacija treh svetnic po razkritju seznama podpisov za razrešitev Kadunca? Da vendarle ni preveč fino v javnosti obveljati za odgovornega pri brutalni demontaži javnega servisa. Zdaj čakamo na realizacijo zahteve opozicijskih strank, ki po predlogu programskih svetnikov RTVS za razrešitev direktorja zahtevajo sklic nujne seje odbora DZ za kulturo. Argument SAB, LMŠ, SD in Levice je smiseln, od strahovlade pričakujejo, da zaustavi poskuse razgradnje in politične podreditve javnih medijev v času, ko se epidemija izkorišča za rušenje demokracije.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d