Slovar novinarskih šeg

Pred vami je kratek razvezani slovar domačih novinarskih šeg, navad in običajev – za lažje in boljše razumevanje zapletene naše (in vaše) slovenske medijske krajine in lažjo diagnostiko verbalne ali neverbalne domačijske novinarske folklore. Slovar je odprta platforma in se dopolnjuje z novimi gesli.

dictionary

ANALNO-ZADNJIČNA LEPOTA

Izraz za lepoto, ki jo izžareva človeška zadnjica v domačih medijih, običajno tista ženska, v prispevkih denimo RTV Slovenija, npr. »Poglejte si ta cvetober atletske lepote in poglejte to ritko.« ali »Turški snemalec ima očitno dobro izostreno oko.«

ANGLEŠKE VAJE ZA NOVINARJE

Tehnika politično vodenega prepričevanja novinarjev in njih urednikov, da ne znajo angleško, zaradi česar ti rade volje objavljajo svoje napačne popravke (bolje po krivem priznati neznanje angleščine kot se zameriti Janši press).

ANTIFEMINIZEM

Konstantna objava protifeminističnih stališč v slovenskih medijih in njihovo stalno propagiranje v kolumnah, npr.  »Feministke čakajo, kdaj bo kura zvalila štirioglato jajce, ali pa, da bo voda tekla navhrib.« (Vodeb).

ANTIPETICIJA

»Naša« pobuda Dejana Steinbucha iz oktobra 2007, s katero je s svojimi somišljeniki želel nemudoma zadati udarec »njihovi«, novinarski peticiji Blaža Zgage in Mateja Šurca, ki jo je označil za politično motivirano, kar njegova nikakor ni bila, saj je »naša«. Mesec kasneje nastane še »naše« Združenje novinarjev in publicistov (ZNP). Glej še: novinarska peticija.

ARENA

Ime Pirkovičeve legendarne avtorske oddaje na TV Slovenija z izbranimi gosti po željah Trstenjakove, pri kateri se zdi, da gre šarmantnemu voditelju z nezaustavljivim smislom za humor zgolj za dokazovanje njemu samoumevnega aksioma, da morajo biti politični kriteriji nujno pred profesionalnimi, pa tudi ljubezen do političnega idola je vedno pred ljubeznijo do resnice.

AVTOIDOLATRIJA

Utečena manira v časniku Delo, s katero njihovi kolumnisti objavljajo honorirane celostranske rojstnodnevne čestitke samim sebi.

BALKANCI

Izraz v intervjujih s Slavkom Bobovnikom, uporabljen za sodržavljane južno od nas, ki bi radi imeli čim več, a dali od sebe čim manj denarja, s potenco proizvajanja zadovoljstva nasproti sedeče novinarke, npr. »Bala sem se, da ne bom preživela njegove iskrivosti, a sem preživela in celo uživala«.

BALKANSKA MADONNA

Ljubkovalni izraz za hrvaško politično aktivistko Severino Kojić, bolj znano pod imenom Severina, na slovenski javni radioteleviziji, npr: »Javno se je zavzemala za pravice delavcev, zagovarjala je možnost oploditve z biomedicinsko pomočjo in nasprotovala Jadranki Kosor, opozarjala na naraščajočo brezposelnost.«

BANKROT MEDIJA

Bankrot medija je situacija stečaja pri nizkonakladnih časopisih, ker jih menda nihče več noče brati, npr. »Mladini bo naklada tako padla, da bo bankrotirala, njeni delavci bodo živeli od minulega dela.«

BARANTANJE

Tehnika pogajanj urednikov RTV hiše s Trstenjakovo, pri katerih se sodeluje pri igri političnega izsiljevanja, kdo sme stopiti v studio in kdo ne bo vstopil, če bo vstopil nekdo drug.

BAS KITARA

Pripomoček na TV Slovenija, s katerim s pomočjo Vesne Milek obveščajo nevedne državljane o glasbenih spretnostnih predsednika vlade v svojem informativnem programu, npr. »Gospod Cerar, jaz bi zelo rada videla, kako vi v rokah držite kitaro.«

BIKSAJOČI LEVIČARJI

Ljubkovalni označevalec odgovorne urednice Financ, tudi v naslovu prispevka, za vse slaboumne iztirjence, ki ne podpirajo ideologije in prepričanj njenega nenedesnega časopisa. Ali po njenem, afektirano: Merde, merde!

BOLNA DUŠA

Intimistični izraz za sprevrženi značaj novinarja Mladine, npr. »Naslovnica današnje Mladine je podoba ponotranjene sprevrženosti novinarjev, ki jo ustvarjajo. Res, krasna predstavitev bolnih duš, ki v svoji izmaličenosti iščejo poti iz brezna, v katerega se pogrezajo vse bolj in bolj. Slovenije, dežele, ki nam jo zaradi njene lepote mnogi zavidajo, si takšni ljudje ne zaslužijo in tednik, ki nosi naslov »Mladina«, se še zdaleč ne bi smel tako imenovati.«

BORGEN STRATEGIJA

Poskus fabriciranja javne podobe Alenke Bratušek s pomočjo vizualij v domačih medijih s tendenco, da bi AB in njena stranka (ZAAjeB) postala nesporna »une femme au pouvoir«, po možnosti v Evropski komisiji.

BREZPLAČNIKI

Prikupna šega nekaterih domačih partij, da izdajajo svoje propagandne izdelke s pomočjo Vidov Vidcev, brez znanih finančnih ozadjih in s pomočjo slamnatih lastnikov in brezdomcev  – pod pretvezo, da izhaja nepristranski brezplačnik. Logično nadaljevanje Ruplove vojne z mediji. Navada se je izkazala za uspešno in nekaznovano, navzlic parlamentarni preiskavi. Dr. Matej Makarovič, eden kolumnistov v njih, jo je pospremil s spoznanjem, da je treba dati priložnost mladim ter da ni pomembno, kdo je podpisan pod besedilo, temveč kaj je zapisano.

CENZURA

Fenomen, ki ga slovenski novinarji uvrščajo v 19. stoletje in ga imajo za izumrlega. V Sloveniji uradno ne obstaja in ga še niso zaznali, pretežno se užaljeno uporablja za upravičene posege urednikov v besedila pri nesposobnih novinarjih, ki prikrivajo svoje slabosti. Glej še: Večerova cenzura.

CERKVENO NOVINARSTVO

Novinarska tehnika reševanja škofovskih zadreg v Večeru z uporabo selektivne dokazne evidence, npr. ob finančnem brodolomu mariborske nadškofije, ponujanje zanesljive tolažbe in »luči na koncu tunela«, kamiličnega čaja za izgnane škofe.

CYBER-DISIDENTSTVO

Modni in pozerski izraz za blogerstvo in udejstvovanje na socialnih omrežjih, čisti destilirani dokaz, da medijska cenzura pri nas ne obstaja, saj lahko vendar vsak piše svoj blog, npr. »Tudi Vezjakovi prispevki so objavljeni na spletu, dosegajo nekaj sto bralcev in niso prepovedani.«

ČIVAVA

Neprijazen in nedobrohoten izraz za domačega novinarskega psa čuvaja, ki ne zna lajati takrat, ko gre za njegovega šefa ali medijskega lastnika, npr. »Domači psi čuvaji niso zalajali, ker Zgagov članek ni vreden laježa«.

DELO

Osrednji slovenski časopis, ki misli širše, z agendo osvoboditve, ki jo ponuja delo (z malo začetnico), komunistično trobilo in obenem kandidat za uradno glasilo kalifata, po mnenju direktorja direktorata za medije Mira Petka »udbomafijski uradni list brez relevantnih tem«.

DELO OSVOBAJA

Slogan stranke SDS, povzet po nacističnih tvorcih (Arbeit macht frei) in pripet časopisu Delo kot posebno priznanje.

DEMONIZACIJA

Ultimativna halucinacija, rezultat dolgoletnega preganjanja demonov, pri kateri se ti ob pogledu skozi okno začnejo na ulici prikazovati zombiji in druge prepričuješ, da ti obstajajo. V sferi novinarskega žanra in izbir je demonizacija način obračuna s politično neprimernimi posamezniki.

DESNI MEDIJI

Vsi neretardirani mediji, ki niso levičarski, udbomafijski in komunistični. Na kratko: naši mediji. Glej še: levi mediji in medijski komunisti.

DANILO TÜRK

Enota diskreditacije v »našem«mediju na eni in isti strani, npr. »Danes smo objavili 24 Danilov Türkov, 11 pa jih bomo prišparali za jutri«. Enota je dobila ime po bivšem, dis-kredit-logično, predsedniku republike.

DEMOKRACIJA

Tednik, ki napiše, kar vsi drugi zamolčijo (ker pač ne percipirajo istega sveta), povsem po krivici razglašen za trobilo Janeza Janše, s čimer ostaja spregledan njegov prispevek k psihopolitiki zarote in želja po obogatitvi besedila izvornih člankov. Sicer edini medij, ki ga smejo prebirati na policiji.

DISKREDITACIJA

Poskus hipnega medijskega uničenja političnega ali ideološkega nasprotnika, včasih tudi kritika medijev ali kakšne druge degutantne osebe, s pomočjo žaljivk, zbadljivk, zmerjanja na podlagi fizičnih ali drugih lastnosti, nepreverjenih informacij in drugih sredstev za zviševanje gledanosti in naklade, npr. »Kučan nas najprej diskreditira, potem nas bo likvidiral.«

DNEVNIK

Ljubljanski časopis stricev in botrov Gregorja Golobiča, po mnenju direktorja direktorata za medije Mira Petka glasilo »pritlikavih moralnih novinarskih pohabljencev«.

DNS

Krovna organizacija novinarjev, nikakor-ne-politična, ki se bori proti nevarnim političnim delitvam novinarstva in jo v zadnjem mandatu od leta 2011 vodi kompaktna in idejno poenotena skupina okoli Matije Stepišnika, v »naših« medijih ljubkovalno imenovana »Stepišnikova četica«, uradno pa zaprta Lista novinarji za novinarje. Lista deluje enotno in po načelu Vsi za enega, eden za vse, v skladu s katerim je tudi prevzela mandat.

DRŽAVNA TELEVIZIJA

Familiarna konceptualna zadrega, ko se na niti na Trstenjakovi ne morejo poenotiti, ali je RTV javna ali državna televizija. Da mora biti naša, ni sporno.

EPEKA NOVINARSTVO

Zvrst angažiranega novinarstva, predvsem npr. v Delu in Večeru, za katero je značilna neomajna vera, da bo kulturni projekt Evropske prestolnice kulture Maribor osvobodil ujetega mariborskega duha in mesto ob Dravi popeljal v gospodarski in kulturniški delirij; posledično apoteoza Mitje Čandra, Tomaža Pandurja et consortes herojev kulturnega preporoda. Glej še: Resnica mesta in mesto resnice.

FINANCE

Angažiran slovenski dnevnik rumeno-neo-liberalne usmeritve, ki rad pomaga »našim«, npr. »Pri nas je preveč levih medijev, zato potrebujemo črne.« Glej še: Rdeče in črno.

FORUM 571

Popularna oznaka za cvetober domačih novinarjev, včasih na kratko F571 ali ljubkovalno tudi tolpa F571, priljubljena v kabinetu predsednika vlade in istočasno v zaporih na Dobu, s katero predsedniki in zaporniki opisujejo zaroto celotne slovenske novinarske srenje proti njim samim. F571 zato predstavlja neposredno nevarnost civilizaciji in demokraciji.

GLASOVANJE Z DALJINCEM

Tehnika obrambe pred očitki na RTV Slovenija, s katero lahko nezadovoljne gledalce (ali poslušalce) napotite na uporabo daljinca, če jim program in vsebina nista všeč, še pred tem pa jim poberete rtv-prispevek.

HONORAR

Dodaten zaslužek v delu novinarstva, ki se terja od založnika knjige ali druge osebe, o kateri pišemo, npr. »Mislim, da si zaslužim večji honorar, ker članek o vas ni kritičen, ampak reklamen.«

HUDODELSKA ZDRUŽBA

Ljubkovalni izraz za novinarje MMC RTV Slovenija, katerega avtor je njihov protežirani, a nepriljubljeni urednik Uroš Urbanija.

»I AM NOT FOR SALE«

Priljubljeni novinarski vzklik, s katerim kolumnisti z imidžem borca za pravico in domnevnim občutkom ogroženosti sporočajo, naj si lobisti vtaknejo svoj denar in lobistične spletke v parazitsko debele riti.

INFODROM

Mladinska oddaja na RTV Slovenija, ki se je proslavila z enominutno risanko o aferi Patria, sinonim za zlorabo mladine v politične oddaje za naše in sinonim za cenzuro in pritisk na RTV hišo za njihove.

IN MEDIA RES

Blog, ki ga trenutno berete; dolgoletni sinonim za tipko IGNORE, tako rekoč neobstoječa stran; zagotavlja čisto sveže najbolj cenzurirane in prezira vredne vsebine po uniformnem atestiranem mnenju DNS.

INSINUACIJA

Priljubljeni diskreditacijski postopek politično intoniranega namigovanja s pomočjo novinarskih sredstev in manipulacij, predvsem v naslovih.

INTERVJU

Novinarski žanr izdelave pogovora s finskim bendom, ki nujno ne uspe, tudi če znate finsko, ste pa lahko vseeno javno pohvaljeni s strani urednice.

IZKUŠENI POLITIK

Utečeni izraz za Janeza Janšo v slovenskih medijih, npr. v Slovenski tiskovni agenciji, običajno v trajno globokem kontrastu s poročevalskim naslovjem tujih medijev, recimo »Janez Janša – izkušeni politik še tretjič v sestavo vlade« proti »Slovenia anti-migrant party leader chosen as PM«.

JANEZ JE PRIDELAL

Uspešen oglaševalski pristop na jumbo plakatih v deželici Janezov, s katerim spodbujajo nakup v svoji trgovini s pomočjo širjenja ideje, da smo etnično čista država domačih izdelkov prave kvalitete, npr. »Naš Janez je vse to pridelal, ne pa neki Juan ali Xin Chao«.

JOŽETOVI ROŽIČKI

Manira časopisa Delo,  s katero preverja razumevanje postfaktičnosti pri svojih bralcih in jim v kvizu nato ponudi nagrado za pravilen odgovor, recimo: »Jožetu B. z Brezovice so v začetku marca začeli rasti rogljički na glavi. Se vam zdi fotografija o tem pristna ali je morda fotomontažna?«

KANGLERJEVEC

Izraz za mariborskega novinarja z afiniteto do Franca Kanglerja, večkrat ljubkovalno tudi za njegovega medijskega svetovalca – po vstajah je žanr pričakovano nekoliko poniknil.

KOMUNIZEM MEDIJEV

Teza Marka Crnkoviča in nekaterih drugih piscev, po kateri skoraj vse slovenske medije obvladujejo partijski komisarji in komsomolci, vključno z urednikom Dela, ki je slovito tezo tudi objavil. Primerjaj še: partijsko odvisni vodilni mediji.

KARDINALNO NOVINARSTVO

Oznaka za vatikansko novinarstvo s specializacijo iz testov očetovstva, drugo ime za novinarsko supervednost, npr. »V Večeru vemo, da je test očetovstva negativen, nam je povedal kardinal.«

KOLUMNIST

Pisec v mediju s stalno avtorsko rubriko, ki se je izkazal z žlahto, dobrimi zvezami in prijateljstvi med uredniki ali s pravšnjostjo, tj. »našostjo«.

KOKOŠ

Slabšalni izraz za novinarja, diskreditator, ker po mnenju DNS dejstvo, da je novinar kokoš, ni dokazano, npr. »Primerjajo jih z živalskim svetom, z najstarejšo obrtjo na svetu, kar pavšalno jih obtožajo, da lažejo, ampak nič od tega ni dokazano.«

KRIVDA MEDIJEV

Sposobnost in zmožnost medija, da povzroči padec vrednosti neke delnice, npr. »Za padec vrednosti Telekoma ste krivi mediji, ne jaz.« Največkrat izraz opisuje tudi nezmožnost, da bi se medij pripisane krivde obranil.

KUŽNOST

Propagandna oprema neželenih oseb, ki so evidentno nenaše, s posamično serijsko številko ali števcem in njihova uspešna medijska toksikacija, npr. »Francka je podpisnica peticije 571 (299. mesto)«.

LAŽ KOT DUŠA MEDIJEV

Priljubljena domača fraza, s katero se pretežno izraža, da imajo njihovi mediji nesmrtno komunistično dušo. Primerjaj: »Če bi v Sloveniji laž prepovedali za en dan, bi večina medijev propadla ali šla na dražbo kot Delo Revije.«

LAŽE, KRADE, BOLHE ŽRE

Priljubljeni ljubkovalni diskreditacijski izraz za novinarje s strani lobistov in plačanih piarovcev v službi županov, strank in ministrstev, cenjenih pri novinarjih, kot so Matija Stepišnik, Rosvita Pesek in Uroš Slak, npr. »Eugenija Carl spet laže, krade, bolhe je.«

LEVI MEDIJI

Levičarska, udbomafijska, komunajzarska trobila v Sloveniji, ki jih obvladujejo strici in tete iz ozadja, v njih urejajo partijski komisarji in pišejo komsomolci (teza Marka Crnkoviča). Glej še: desni mediji.

LJUBEZENSKA MELODRAMA

Tehnika novinarske romantične asistence pri opisu ljubimkanja dveh politikov, kakor na primeru Kosorjeve in Pahorja. Podzvrst: arbitražna ljubezenska melodrama.

MALI BOGOVI 

Izraz za avtopercepcijo domačih novinarjev z vznesenim občutkom božje in božanske moči in osebne samozavesti, ker jim njihov vratarski posel, cenzura in prednostno tematiziranje omogočajo konstrukcijo medijske realnosti, za katero so prepričani, da je zgolj po njihovi izbiri resničnejša od realne realnosti. Glej še: vratarjenje.

MARINIRAN FILE PIRANSKEGA BRANCINA Z REDUKCIJO POMARANČE

Jedilniški novinarski element pri Slovenski tiskovni agenciji (STA), npr. »mariniran file piranskega brancina z redukcijo pomaranče na grahovem pireju z izborom mladih solat s pinjolami in bazilično kremo s paradižniki, so za STA sporočili iz predsednikovega urada«, s katerim STA vestno opravlja z zakonom določeno javno službo stalnega, celovitega, točnega in objektivnega zagotavljanja informacij o dogodkih v Republiki Sloveniji.

MEDIA POLIS

Obrat za kanaliziranje oglasov od »nenaših« k »našim« medijem, izjemno uspešno in priljubljeno Janševo podjetje, težko najmanj 20 milijonov evrov, danes nepravično v stečaju. Glej še: Milojka Balevski.

MEDIJSKA ARITMETIKA 

Logično sofisticirano izpeljano prepričanje, da seštevek dveh negativnih mnenj v dveh neuravnoteženih medijih v seštevku pomeni plus, npr. »Če Pahorjevo kampanjo kritizirata tako Mladina kot tudi Reporter, če je združil dva tako različna medija, potem mora biti z njo nekaj zelo v redu.«

MEDIJSKA PARANOJA

Popularna manira proizvodnje paranoidnih miselnih vzorcev v slovenskih medijih z željo odkriti, kje je resnični globinski izvor murgeljskega zla. Paranojo delimo na levo in desno, na našo in nenašo. Glej še: Naši in vaši.

MEDIJSKA NESOLIDARNOST

Izraz za odkrito posmehovanje novinarskim kolegicam in kolegom, ki ga izvajajo urednici in urednice, ko v studiu povabijo kvazi politične analitike, ki so sicer odgovorni uredniki portalov, na katerih pljuvajo po teh kolegicah. Primer: »Jadranka in Mojca, malo več gledajta Andyja in podobne mlade fante, kajti čas, ko so mladi fantje gledali vaju, je že zdavnaj minil.«

MEDIJSKA PROSTITUCIJA

Ljubkovalni slovenski diskreditacijski označevalec nekaterih politikov in njihovih Uršk, včasih tudi »presstitucija«, s katerim opisujejo posamične novinarke in novinarje javne hiše, npr. »Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C im Mojce PŠ. Eno za 30€, drugo za 35€. #ZvodnikMilan«.

MEDIJSKA SPROŠČENOST

Želja po tem, da bi slovenski mediji bili sproščeni, da bi dosegli sproščenost in bili le naši, kar je možno le, če novinarji dosežejo prostost duha – tako kot celotna nacija. Prim. izjavo Alojza Peterleta: »Odločil sem se, da bom sproščen, bo pa zaradi tega še napeto.«

MEDIJSKA STROKOVNJAKINJA

Popularni podpis pod nastope Slavka Kmetiča, aktivnega člana Programskega sveta RTV Slovenija, znanega podpornika SDS, kritika javnega servisa in pobudnika, da se obveznega prispevka ne plačuje.

MEDIJSKA SVOBODA

Za klobuk zataknjeni predmet, ki nikogar ne zanima, del antistresne terapije na svetovni dan tiska, po MC potlačena novinarska želja, ki izvira iz spoznanja, da so v riti.

MEDIJSKI CINIZEM

Skrb aretiranih novinarjev za medijsko svobodo, npr. »»Slovenija, kjer je kritične javnosti malo, po potrebi jo tudi zaprejo, tako kot so Vladimirja Voduška, ki je za neznansko ceno še vzdrževal standard münchenske deklaracije na svoji Info TV.«. Glej še: tabloidni cinizem.

MEDIJSKI EKSCES LETA

Medijski ekscesi je bivša rubrika, ki je bila opuščena, ker je iskanje najboljših primerov ekscesov v slovenskih medijih zaradi močne konkurence postalo preveč dolgotrajno in shizofreno početje.

MEDIJSKI POKLON

Širokogrudna naslovitev nekega medija na svojo publiko s poklonom gratis, npr. »Poglejte, prenašamo vam zadnji videospot Modrijanov in vam želimo prijazen večer«.

MEDIJSKI SILOGIZEM

Sklepanje, s pomočjo katerega deduktivno ugotavljamo, da zaupanje v mediji narekuje volilne odločitve. Npr. Jambrekov silogizem:  (1) ljudje so doslej (neomajno) verjeli medijem, (2) vera v medije je vzdrževala in ohranjala dosedanjo oblast, toda (3) ljudje so nehali verjeti medijem. Zatorej je (4) konec zaupanja/vere v medije povzročil spremembo oblasti.

MILFA

Ljubkovalni izraz za nosečo novinarko z bujnejšim oprsjem v mednovinarski komunikaciji, posredovan v člankih tabloidnega značaja, npr.  »Jana Morelj je prava milfa, ki bi jo z veseljem nategnil« ali »Obožujem tvoj vzhajajoči trebušček in na sveže buhteče oprsje!«.

MILOJKA BALEVSKI

Ime znane in tudi postavne politične komentatorke na TV Slovenija in Večeru, častne predsednice DNS – po priznanju  nekaterih vodilnih v društvu – in obenem ponosne članice ZNP. Sinonim za življenje anonimnega novinarstva po eri političnih anonimiziranih brezplačnikov in njihovih botrov – skrivnostna gospodična Balevski je bila njihov ponos. Glej še: Media Polis.

MIŠKO KRANJEC

Zavetnik slovenskih novinarjev: strici so jim povedali in začela se je proizvodnja medijske in politične paranoje v neprebavljivi mainstreamovski diskurz z nedokazanim predpostavljanjem, insinuacijami in namigi o tako imenovanih »stricih iz ozadja«. Tete so, vsaj na trenutke, diskriminirane.

MLADINA

Ultralevičarski tednik sumljivega izvora, preteklosti in finančnih spreg, po mnenju direktorja direktorata za medije Mira Petka gre za nezaupanja vreden nizkokladni novinarski poskus, ker bralci razumljivo »lažnivcem ne verjamemo, tudi če kdaj govorijo resnico«.

MRČES

»Novinarski mrčes« je značilen domačijski opis za medsebojno denunciranje novinarjev pri politikih, npr.: » Aljoša Peršak je za tebe mrčeš! Pa saj to za Klipšteterja sem ti že jaz davno rekla. Ti si rekel takrat še, da bo Dnevnik prevzel, pa ne vem kaj še vse, jaz sem rekla pusti Klipšteterja, ista pizda je ko Peršak. To je ista pizda.«

MURGLEPRESS

Realistično občutenje, da so mediji hijene, na nas prežijo kot plen, da bi ga raztrgali. Po karikaturi zapornika Janše, ki absolutizira opisano dojemanje, v dodanem emblemu zagotavljajo 360 stopinjsko »murgeljsko« pokritost.

NA GLAVO PASTI

Priljubljen način profesionalnega novinarstva s kladivom; manira personalnega obračuna z medijskimi kritiki, ki jo prakticira DNS s pomočjo zasmehovanja, diskvalifikacije in vratarjenja, npr. »Padel je na glavo, zato se mu pozna, da je politični plačanec, ki ima velika časa, da plačano pada na glavo«.

NAŠI IN VAŠI

Diskurzivna aksiološka značilnost ločevanja v slovenskih medijih in njih samih: »naši« so dobri, lepi, pošteni in v zaporu po krivici, »njihovi« so slabi, grdi, nepošteni in zunaj zapora – tudi po krivici. Kadar gre za izbiro političnih komentatorjev, velja geslo: »Povej mi, kdo je podpisal kot novinar, in povem ti, koga je intervjuval in kaj je zapisal.«

NEINTEGRIRANI NOVINARSKI MIGRANT

Izraz za novinarja Neslovenca, nedomače pridelave, običajno iz RTV hiše, izrecno navedeno za Jeleno Aščić, Sekuja Condeja, Marka Radmiloviča in druge; neintegrirani migranti so tisti, nehvaležno pljuvajo po Slovencih in slovenski grudi, ki jih je vzgojila.

NOVINARSKA ETIKA

Ključna beseda na Cobissu, ki jo boste med zadetki (v slovenskem jeziku) skoraj zaman iskali. Glej še: medijska etika.

NOVINARSKA HRBTENICA

Skrivenčen del okostja novinarjev, sestavljen iz 33 ali 34 vretenc, ki se enako dobro okrivlja v podjetju Zlatorog ali pri zdravnikih ali na univerzi: »Z novinarsko hrbtenico je tako kot z vsemi drugimi hrbtenicami na tem svetu.« Glej še: mali bogovi.

NOVINARSKA PRISTRANOST

Tehnika pristranskega poročanja, za katero pa ne vemo, zakaj bi bila pomembna ali bi se z njo morali ukvarjati.

NOVINARSKA ORALA

Večerovska fascinacija nad oralnim zadovoljevanjem v živo.

NOVINARSKA PETICIJA

Peticija zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji, v kateri 571 novinark in novinarjev obtožuje predsednika vlade Janeza Janšo, da omejuje medijsko svobodo. Kasneje se je peticija izkazala za zaroto iz Murgel. Glej še: Murglepress.

NOVINARSKA ZAŠČITA

Dejanje požrtvovalne zaščite novinarja do npr. cerkvenega dostojanstvenika, največkrat konspiratološko, npr. »Mašinerija teče, da bolj ne bi mogla, krvi, sperme, solz žejna slovenska scena je na preži. Kdo bo naslednji? Dva upokojena ljubljanska ordinarija sta dobila vsak svojo porcijo “urana v kislih kumarah”, se pripravlja tretja – za Štajerca v Ljubljani nadškofa Stresa?« Glej še: kardinalno novinarstvo.

NOVINARSKA ŽELJA

Novinarsko izrekanje intimnih želja sredi intervjuja, npr. »Gospod Janša, želim si, da, če ste krivi, greste v zapor. Zaradi mene tudi do smrti.«

NOVINARSKI MAZOHIZEM

Značilnost slovenskih novinarjev, da odrinjajo in zamolčujejo lastne napake in politično voljnost, nato pa so znova pripravljeni na politični škorenj, čeprav vedo, da bo spet bolelo. Fenomen znan tudi kot novinarski mazohistični paradoks.

NOVINARSKI PSIHIČ

Priljubljeni izraz za koprske novinarke, npr. »Bila je sopihajoča lezbijka, psihič in ljubica bivše izolske županje.«

NOVINARSKI PRASEC

Priljubljeni izraz novinarjev kanglerjancev, s katerim obkladajo druge novinarje kot totalne bolnike, npr. »Pa to čisti bolniki so to, Franci, totalni bolniki. Poleg tega, ti v uradnem pismu, ti nisi dolžn apostrofirat naslovnika. Poleg tega on tebe o bontonu uči, pizda, on pa župana žali, pa kaj ste res že vsi čisto flikjeni al kaj? On nima bontona, mislim, on tebe, on žali župana, pa s tabo manipulira, ne? Zaj sem glih tu pisala..«

NOVINARSKI SINDIKAT

Organizacija novinarjev, ki ščiti ždeče novinarje in njihovo nedelo; institucija, ki onemogoča delodajalcem, da bi zaposlili pridne novinarje namesto malopridnih.

OGLAŠEVANJE NA TEHTNICI

Po pravici spregledani blog o etiki oglaševanja v domačih medijih, da bodo biznisi v medijih lahko normalno tekli dalje.

OPANKARSKI ŽURNALIZEM

Politično opažanje značilnosti pri nekaterih slovenskih novinarjih, da njihovi priimki končujejo na -ić in da se to pozna na njihovih obuvalih. Podzvrst novinarskega sloga Tomaža Majerja in Milojke Balevski (glej obe gesli).

OSMRTNICA

Lažirana rubrika v časniku Delu z izmišljenimi podatki o pokojnikih, npr. »Kar se Dela tiče, tam ni za verjeti niti osmrtnicam.«

PAHORJEV MEDIJSKI SERVIS

Izraz hrvaške agencije HINA za novinarsko asistenco slovenskih novinarjev v podporo Pahorju  in permanentno prikazovanje predsednika republike v zaljubljenem stanju in kot večnega romantika, npr. »Pahor in Kosorjeva sta se objemala kot dva zaljubljena golobčka, zato nam je bilo vsem toplo pri srcu.«

PAPAGAJŠČINA

Zmagovito trdovratna novinarska šega neskončnega poobjavljanja začetne novice, sploh Slovenske tiskovne agencije, dokler ne postane obča in edina resnica o stanju stvari, drugo ime za lenobnost brez resnega premisleka celo takrat, ko je v sramoto novinarskemu cehu, npr. »Depeše sploh ni, dejal Logar«, čeprav seveda depeša, ki blati novinarje, seveda je.

PAPARACI NOVINARSTVO

Tehnika novinarskega zasledovanja po ulicah pri časopisu Večer z idejo, da bi zasledovanca ujeli pri tem, da je prevozil rdečo luč.

P*DRI, PUSTITE NAŠE PSE NA MIRU

Eden izmed priljubljenih homofobnih sloganov in obenem medijskih naslovov v ti. imperialnih domačih strankarskih medijih desnice, zaradi katerih so državna podjetja, kot je Telekom, navdušena nad oglaševanjem v njih, česar nikakor ne vidijo kot podporo sovražnemu govoru.

PHILIPS MULTICOOKER

Napravica, ki v medijih in vaših kuhinji počne praktično vse: kuha, peče, praži, duši, v njej lahko pripravljamo marmelado, jogurt, hkrati pa je odličen pripomoček za prikrito oglaševanje in dodaten honorar.

PIAROVSKO IZPOPOLNJEVANJE

Nabiranje profesionalnih izkušenj novinarja s pomočjo prehajanja iz časopisa v kabinet predsednika vlade in nazaj v časopis.

PIŠKOTEK

Ljubkovalni izraz za Pavlov refleks pri novinarjih in nagrado, ki jo prejme novinar za politično angažirano pisanje, npr. »Tanja Gobec si je danes močno zaslužila piškotek«.

PLONK LISTIČ

Tradicionalni pripomoček za politike, varovalo, s katerim lahko ob glasovanju v organe RTV Slovenija politiki lažje obkrožijo »naše« in se izognejo napačnemu glasovanju za »njihove«.

POLITIČNI KOMENTATOR

Povabljena komentirajoča oseba, skoraj nujno lobist, piarovec , bivši minister ali Milojka Balevski, največkrat desne politične provenience. Če gre za državnozborske volitve, je to priložnostno npr. podpredsednik vlade, lahko je tudi trenutni notranji minister, optimalno po mnenju POP TV je, če zaseda obe poziciji hkrati. Glej: Gregor Virant in komentatorstvo, glej: Milojka Balevski.

POPRAVEK  NASLOVA

Metoda spremembe naslova nekega besedila, s katero kot urednik korigiramo napako STA ali kakega drugega medija, da pridobi na politično ustreznem smislu in pomenu, da bo lažje razumljiv.

POTICA

Temačni predmet medijskega poželenja novinarjev v hiši Angelce Likovič, iz vzhajanega testa in običajno Z orehovim nadevom, zaradi katere uspejo povsem okupirati njeno hišo in politične povabljence z vprašanji: »Je bila potica dobra?«, »Katera vrsta potice je bila najboljša?« in prejeti Pahorjev odgovor: »Mislim, da je skrivnost njene potice v tem, da vsebuje kanček alkohola!«

POPRAVEK POPRAVKA

Ertevejevska manira popravljanja popravkov stranke SDS v arhivu TV Slovenija po tistem, ko so uredniki deležni kritike in  za nazaj na lastno pest spreminjajo popravek v spletnem arhivu oddaje.

PREKERNO NOVINARSTVO

Socialni status nezaposlenih izkoriščanih novinarjev, znamenje sprevrženega za en kurac novinarstva: »A v tem je problem tega našega sprevrženega novinarstva. Nihče ne sme niti pisniti nič o tem, da je ta ceh najbolj bolehen, pritlehen in ogaben, ko gre za prekerstvo. Videl sem, kako je bilo vodilnim novinarskim kadrom (ne le v moji hiši) svinjsko nerodno, ko je podelitev v mojstrski kulturni obdelavi pičila točno tja. Da je novinarstvo poklic za — en kurac.«

PRISKUTNO NOVINARSTVO

Razširjena medijska propagandna tehnika, v kateri ne skrivate svojega navijaštva do vladajoče politike, ker je skrivaštvo pač slabost, ne vrlina, vi pa želite biti moralno superiorni.

PORNOGRAFSKI ŽURNALIZEM

Mariborska Večerova manira pisanja o pornografiji pod krinko študentovske edukacije, sodobna reminiscenca na Večerovo prilogo Vroči kaj.

PREDEDIPALNI SINDROM

V slovenskih medijih protežirana ideja dr. Boštjana M. Zupančiča, da Slovenci in sploh mamini sinčki nimajo razrešenega Ojdipovega kompleksa zaradi pesticidnega onesnaženja. Glej še: teorija zarote.

POSTELJNO NOVINARSTVO

Posebna novinarska posteljna tehnika z veliko mero požrtvovalnosti za potrebe izdelave kvalitetnega končnega izdelka z idejo boljše seznanitve, patentirana s strani Vesne Milek, npr. »Ne gre drugače, za dober intervju je treba spati s svojim intervjuvancem«.

POŽAREPORT

Spletna stran Bojana Požarja, v Delu ljubkovalno imenovana »spletni natolcevalnik«, pojem vrhunskega novinarstva, znana po – tako eks-prvak stranke Zares – sponzorušah: »Hud poraz dveh strank, ki se že leta poslužujeta in sponzorirata Požarjeve medijske nagnusnosti, SDS in SD, bi lahko komu dal misliti.«

PREDSEDNIK PROGRAMSKI SVETA RTV SLOVENIJA

Oseba, ki uspešno vodi programski svet in na takšno mesto promovira le, če v času svojega dela v svetu ne opazi nobenih političnih pritiskov.

PROPAGANDA

Premišljeno razširjanje in uporaba iz konteksta vzetih dejstev ali trditev z željo po doseganju manipulativnih učinkov, običajno s politično ali ideološko strastjo. Lahko je usmerjena v političnega oponenta ali v medij, npr. »Uradni list tranzicijske levice se bere le po uradni dolžnosti!«. Glej še: Spomenka Hribar kot mačka leta.

REPORTER

Vodilni tednik »naših«, trdnjava poštenega in naprednega žurnalizma, katerega ustanovitelj je priročni bratranec Mateja Raščana, enega glavnih slovenskih borcev za medijsko svobodo.

REPORTER SURLA

Cenzurirani lik iz oddaje Hri-bar, poskus avtoironizacije novinarskega poklica, obenem realna oseba, ki je na relaciji realni novinar-realni novinar prepovedala svoje pojavljanje v oddaji; nova progresivna forma avtocenzure.

RSF

Kratica oziroma ime mednarodne organizacije Novinarji brez meja, katere poročila o stanju v slovenskih medijih domači novinarji in novinarska društva povzemajo le, ko jim to ustreza in če ob tem niso užaljeni bodisi novinarji bodisi lastniki medijev ali po potrebi Sovini uslužbenci.

RTV

Nacionalni javni servis, zgolj po imenu, priljubljena trofeja domače politike, na katerem se pod pretvezo depolitizacije medija venomer odvija njegova politizacija, predvsem po zaslugi Grimsovega RTV zakona. Glej še: izginjanje političnih pritiskov na RTV SLO,

RTV KOMEDIJA

Manira vodstva na RTV Slovenija, da iz joka naredi smeh in se malce ponorčuje iz svojih političnih plenic – kar v živo v svojih oddajah.

RTV PRISPEVEK

Mesečna naročnina na RTV Slovenija, vezana na plačilo elektrike, potrebna nujne ukinitve po zagotovilih predsednika vlade, notranjega ministra in programske svetnice RTV Slovenija (če naštejemo le nekatere).

SAMOCENZURA

Tendenca novinarjev in urednikov, da vodilnih politikov ne sprašujejo, če bi jim – politikom namreč – bilo lahko nerodno. Glej še: priskutno novinarstvo.

SEKSISTIČNO NOVINARSTVO

Manira tihega dopuščanja ali celo čaščenja seksizma v slovenskih mainstream medijih z željo po zaščiti medijsko produciranih avtoritet, ki se jim je pa rahlo »zataknilo«.

SEKSUALNA ODGOVORNOST MEDIJEV

Afiniteta nekaterih časopisov, kot je Večer, da skrbijo za spolno vzburjenje svojih bralcev in jim zato kot naročnikom podarjajo zastonjske karte za obisk erotičnega sejma v Grazu ali Gradcu – saj ni važna slovenščina, pomembno je njihovo zadovoljstvo.

SHERLOCKOV SINDROM

Prijazna, vendar indikativna navada domačih novinarskih psov čuvajev, da ne zalajajo, ko prepoznajo medijskega ali političnega gospodarja, ko vstopa v hišo, ki sicer ni čudna po sebi, je pa pomenljiva, npr. »Medijski psi čuvaji pri nas velikokrat očitno obstajajo za to, da ne lajajo, ne da lajajo, česar smo se posredno naučili Doylove novele«.

SINHRONIZACIJA

Izraz za istočasno objavo ekskluzivnih dokumentov na Kolodvorski in Trstenjakovi, npr. v zadevi Patria.

SLOVENSKA RICOLA

Postopek v Sloveniji patentirane medijske izdelave političnih likov in njihovega protežiranja, npr. »Zato velja za Zbor za republiko isto kot za Viranta. Kdo ga je že naredil? Ricola? Ne, mediji.« Glej še: novinarska pristranost.

SOCIALNI PORNIČ

Po Mihi Mazziniju novinarska masturbacija ob siromaku, z idejo, da bi bili ljudstvu všečni in mu ugajali, ki se običajno konča z refrenom »Prekleta država!«.  S produkcijo socialnih porničev se novinar počuti kot samaritan in obenem varnega, saj ne rabi dregniti v pravi problem in prave ljudi.

SODNI AKTIVIZEM

Občasna imenitna novinarska požrtvovalnost sodelovanja z odvetniškim pisarnami, ki jo gojijo npr. v časopisu Večer, ko njihove poročevalke srčno pomagajo obrambi na sodišču, da bi obtoženega obranila krutega umora, skupaj z njo izvajajo laži in konstrukte, zaradi česar lahko sodnik zapiše, da je »obramba oblikovala konstrukt in pritegnila novinarko s ciljem dokazne razbremenitve«. Kar ni uspelo v sodni dvorani, v duhu nevtralnega poročanja iz brez kolizije interesov kot poročevalci nato izpeljejo še v svojem mediju.

SPLETNA ZVEZDA

Ena od kategorij domačijske prestižne medijske nagrade Žarometi, za leto 2018 podeljena predsedniku republike Borutu Pahorju, sicer evropsko priznanemu kralja instagrama. Iz nominacije: »Predsednik Slovenije je navdušen uporabnik družbenih omrežij, na katerih nam, državljanom, ponuja vpogled v svoje delo in življenje, z nami deli svoja razmišljanja in spomine na preteklost … Vse v iskrivi in zabavni maniri.«

SPOSOJENE VSEBINE

Naslov rubrike na začetni strani mariborskega časnika Večer, v kateri lahko znova preberete članke in vsebine, ki ste jih pred tem že prebrali na strani strankarskih imperialnih medijev z madžarskimi lastniki.  Vse po zlatem načelu: bolje dvakrat prebrati kot nobenkrat.

SREČATI NOVINARJA

Dogodek ali stanje, v katerem smo naleteli na novinarja, kar se dogaja zelo redko ali skoraj nikoli, npr. »Dal bo izjavo, ko bom srečal kakšnega novinarja«.

STA

Slovenska tiskovna agencija, provladni državni servis za zaščito, ki ga občasno prevzame piarovka iz kabineta predsednika vlade. Npr. dr. Slavko Splichal: »Pred nekaj dnevi je moje mnenje, da pritiski na novinarje verjetno ne prihajajo osebno od predsednika vlade ali ministrov, temveč od njihovih pomočnikov, novinar STA, Aleš Kocjan, »objektivno« strnil v naslov: »Splichal: Ne verjamem, da pritiske na medije izvaja premier«, izpustil pa nadaljevanje: »… osebno, zagotovo pa obstajajo t. i. pogajalci, ki tovrstne posle lahko opravljajo v njegovem imenu«. Naj mu, teologu, bog ne odpusti greha!«

STARI OBRAZI

Novi diskreditator za nove paranoidne čase, odkrit za potrebe medijske promocije novih strank, ki se je malce obrnil proti »našim« izumiteljem, a terja ustanavljanje strank največ mesec pred državnimi volitvami.

STRICI IZ OZADJA

Strici in tete iz ozadja so priljubljeni diskreditator in splošno sprejeta šega domačega novinarstva iz laboratorijev na Trstenjakovi,  fantazmatska konstrukcija nosilcev psihopolitike teorij zarote, npr. »Če ima Zoran Janković strice v ozadju, ali ima Janez Janša bratrance?«.

ŠTAJERSKI PUTIN

Ljubkovalna obravnava Franca Kanglerja v programih A kanala z dolgim naštevanjem superlativov o njegovih dragocenih krepostih in sposobnostih, npr. »On je storil,  kar ni še noben, zato vse najlepše o njem, naj pride zopet nazaj, saj v Sloveniji ga ni župana, da nima ovadbe in če se vrne nazaj, da bomo volili.«.

TABLOIDNOST

Tendenca resnih in ne le rumenih medijev, da razpravljajo o tem, ali je bil Tone na Urški ali ni bil na Urški, npr. »Ker se ni znal obvladati, sploh ni nenavadno, da je ob Urški Čepin glavna zvezda Požareporta. Je pa velika škoda.« Glej še: Marko na Bojanu.

TELEBAJS NOVINARSTVO

Način diskreditacije Nataše Pirc Musar in drugih politično neprimernih posameznikov na podlagi njihovih fizičnih značilnosti, npr. »Bila je prava telebajska, rada bi pa bila generalna direktorica RTV Slovenija«.

TEORIJA ZAROTE

Izmerljiva značilnost slovenskega uma, da verjame politično razširjanim blodnjam o skritih ozadjih in nevidnih mrežah, ki so jih napletli komunajzarji. Glej še: Standard slovenskih medijev.

TOMAŽ MAJER

Talentirani pisec na spletni strani SDS in drugje, nadaljevalec svetle tradicije Vidov Vidcev, ki je zaslovel s svojim hkratnim sovraštvom do ti. »trenirkarjev« s počečkanimi rokami in obenem škratov iz Murgel; grafološka analiza je pokazala, da ima nekaj zaporniških ambicij, ki jih je kasneje uresničil.

UBI ŽABARA

Moden novinarski žanr obrambe Viol v dnevniku Večer; manira sovražnogovornega pozivanja k ubijanju s sklicevanjem na običajno toto folkloro, ki je zaplankanci pač ne razumejo.

UDBAŠKI MEDIJ

Tehnični izraz za nekatere nenaše medije, npr. dr. Ivan Štuhec: »Pri Mladini in Dnevniku najbolj očitno ostaja živa stara udbovska metoda, najprej diskreditacija, nato likvidacija.«

ULTIMATIVNI BRALEC

Izraz za osebo, ki prebere vse slovenske časopise, po mnenju direktorja direktorata za medije npr.: »Večkrat sem zapisal, da nadvlada politike nad mediji ni trajna. In Janez Janša vse prebere.«

URBANIZACIJA

Postopek organizacije novinarskega kolektiva na MMC RTV Slovenija po načelih lastnega priimka in v skladu z vladajočimi političnimi standardi.

URAVNOTEŽENJE

Novinarska tehnika poročanja in pristopa k obravnavani temi, kjer ob vsaki možnosti navedemo tudi njeno protimožnost, da bi druga politična polovica in druga polovica naroda ne bili preveč vznemirjeni. Še zlasti se je prakticirala v oddaji Odmevi v času Janševega mandata: levostoječi, desnostoječi. Uravnoteženje se uporablja kot sinonim za zahtevo po več desnih medijih in komentarjih, včasih tudi kot zahteva po uvedbi Boga v slovensko neuravnoteženo himno. Prim. še: kako uravnotežiti anonimke.

USTAVITI JANKOVIĆA

Manira dokazovanja, da je treba Jankovića ustaviti v njegovih političnih ambicijah ali to storiti s kom drugim, ker ima demokracija svoje meje.

VARUH PRAVIC GLEDALCEV IN POSLUŠALCEV

Kastrirani organ z fikusom, ki na RTV Slovenija brezplodno ureja pripombe gledalcev in poslušalcev, ne da bi imel na dogajanje kakršenkoli vpliv.

VEČER

Štajerski 100% necenzurirani dnevnik s posebno težo, po mnenju eks-direktorja direktorata za medije časopis z resnim problemom, kjer se po nepotrebnem odkriva cenzura, saj jo je treba »ločiti od tistih tekstov, ki so po uredniški presoji tako zanič, da jih ni mogoče objaviti. Avtorji, ki pišejo slabe tekste, ne morejo teh tekstov in sami sebe promovirati pod zastavo cenzure.«

VLADNO KOMUNICIRANJE

Manira komuniciranja slovenske vlade s tujimi in domačimi novinarji (ob njihovi dobrohotni asistenci), zaradi katere je, po mnenju Mednarodne zveze novinarjev, naša država »padla na izpitu iz vodenja Evropske unije zaradi ravnanja z mediji in novinarstvom« zaradi maličenja dejstev.

VOJNA MED MEDIJI

Tendenca medsebojnega obračunavanja med slovenskimi mediji in novinarji povsod tam, kjer še ni sklenjen medsebojni pakt o nenapadanju.

VOJNA Z MEDIJI

Vojaška postrojitev in nadvlada medijev, ki terja dobrega obramboslovca, npr. »Ponekod bi lastniki medijev temeljito razmislili, ali se jim splača vojna s politično opcijo, ki je doživela uspeh na volitvah in mnoge potrditve na mednarodni ravni.«

VRATARJENJE

Priljubljena novinarska praksa zapiranja vrat pred nepravimi avtorji in temami, ki sproža imenitne občutke superiornosti in psihološke učinke ti. »igranja malega boga«, npr. »Zdaj končno vem, zakaj nam pravijo, da smo četrta veja oblasti, brez nas ni nič.« Glej še: cenzura.

VROČI KAJ

Dolgoletna edicija časopisne hiše Večer, pornografska revija za ceno 3,5 evrov (s kondomom 7,99) s necenzuriranim dostopom na spletu; niša za popoldanske večerovske zaslužke, veselje za mlado in staro, ki pa je zadnja leta propadla, ker je konkurenca na spletu postala cenejša.

ZABRISATI UREDNIKA SKOZI OKNO

Fensi izraz za novinarsko pokornost politiki, če se morate po nepotrebnem braniti pred očitkom, da se je v vaši medijski hiši odvijala cenzura iz političnih pritiskov, npr.: »Tudi na Delu niso zabrisali urednika skozi okno, zakaj bi ga mi na Večeru?«

ZLATA RIBICA

Enota spominske kapacitete slovenskega novinarja, npr. »Imel je dve in pol zlati ribici spomina«. Glej še: Večerova zlata ribica.

ZLORABA JAVNE BESEDE

Pesniški izraz Društva novinarjev Slovenije, ko je treba obraniti novinarja pred očitkom Janeza Janše, češ da je potencialni terorist, npr. »Gospod Janša, prestopili ste mejo dostojnega, sprejemljivega in spodobnega, zato zahtevamo, da ne zlorabljate javne besede.«

ZNP

Novinarsko združenje Janševih privržencev, nastalo pozno jeseni 2007 iz potrebe izničenja učinkov novinarske peticije in ustavitve nesramnega pogroma proti tedanjemu predsedniku vlade. ZNP ne priznava Novinarskega kodeksa, tudi ne objavlja svojih razsodb. Ker razsoja le proti »našim« novinarjem, je to tudi razumljivo, sodbe so lahko le v njihov prid.

ŽLAHTNA ROŽICA

Vzdevek za Melanijo Trump v nizu fasciniranih domačih desnih medijev, delo povzet po poudarku iz Prešernove Zdravljice, denimo »Bog žívi vas Slovenke, prelepe, žlahtne rožice; ni take je mladenke, ko naše je krvi dekle; naj sinóv zarod nov iz vas bo strah sovražnikov!« ali »Še en dokaz, da je tudi Slovenska Ženska na vrhu sveta«.

ŽURNALISTIČNO TRUBADURSTVO

Dvorna novinarska elegika onesrečenega in otožnega hrepenenja po razcvetu mariborske kulture, običajno v svojstvenem žandru intimističnega dopisovanja, npr. »Dragi Mitja, ti si najboljši, kdaj bo že butnila na plano altruistična povezovalna energija vseh v istem čolnu in v tebi zagledala kapitana?« Glej še: EPK novinarstvo.

ŽVIŽGAČ

Ime za novinarski vir, ki omogoči, da na mesto hiše preiskave ministra kot novinar prispete petnajst minut pred preiskavo ministra in postanete avtor slovenskega Watergatea (prosto po Odmevih). Kasneje ugotovite, da se vir ni zmotil, pač pa vas je v nerodni položaj prehitrega prihoda spravila notorična počasnost policije.

One thought on “Slovar novinarskih šeg

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: