::: IN MEDIA RES :::

Quis custodiet ipsos custodes?

Avtor o strani

Kdo sem? Boris Vezjak, na blogu predvsem pozoren in kritičen bralec medijev in novinarjev ob jutranji kavi. Trenutno že z več kot deset let staža: do leta 2005 sem spremljal status novinarjev in tega leta napisal knjigo o primeru Petek, od oktobra 2006 do decembra 2008 sem urejal Medijski watch dog, stran za sistematično spremljanje intervencij v slovenske medije. Se pravi: v času doslej najhujših političnih pritiskov in cenzure pri nas, a sem jo zaradi polnega nezanimanja novinarjev ukinil. Moje spoznanje o novinarski indiferenci do njihove usode, kapitalske ali politične, je žal prišlo prepozno. Priznam, kriv sem zaradi svoje naivnosti! Vsaj navidezna brezinteresnost je počasi prešla celo v nasprotje, v čisto in vztrajno ignoranco – se pač pogosto zgodi, če opozarjaš na napake drugih –  in je npr. Društvo novinarjev Slovenije že desetletje niti več ne skriva, kar mojim opažanjem vsekakor daje potrebno legitimnost, zato sem mu hvaležen.

Dilema, ali se splača zanimati za usodo novinarjev in njihovo avtonomijo, če je njim samim nezanimiva, je prinesla končni odgovor: splača se. Tako kot je politika preveč resna stvar, da bi jo prepustili politikom, ne velja medijev lahkotno prepuščati le novinarjem in urednikom. Quis custodiet ipsos custodes? Pričujoča stran zato od leta 2008 do danes v nekaj manj sistematični obliki nadaljuje kritično tradicijo komentiranja, pri čemer nesporno izhaja iz začetnega spoznanja o trdovratni patologiji domačega medijskega prostora. Spontani in sistemski. O čemer se lahko bralec hipno prepriča že ob prebiranju kratkega slovarja domačih novinarskih šeg in običajev. V tem smislu In media res razumem tudi kot spletno mesto, ki spremlja in obenem drugim odsvetuje spremljanje slovenskih medijev: negativnih učinkov je vsekakor bistveno več kot pozitivnih. Razen če ima kdo res trdo kožo in veliko odvečnega časa. Zakaj? O tem več na podstrani Javna recepcija te strani, o mojih knjigah več na podstrani Knjige, o zagatah kritika pa seveda na podstrani Medijska kritika.

P.S. Še »legalistični« disclaimer:

Stran vezjak.com, ki jo prebirate, je izključno osebni blog, v katerem izražam zgolj svoja prepričanja in ugotovitve; kajpak je nekomercialne in neprofitne narave. Za svoje zapise ali urejanje strani ne prejemam nobenega denarja, nimam sponzorjev, izražena stališča so izključno moja lastna, drugih ne objavljam. Uporabljeni tekstovni ali slikovni material, povzet iz medijev, je namenjen zgolj analizi medijev ali družbeni kritiki in podan v ilustracijo ali kontekstualno dopolnitev lastnega besedila.

E-mail, na katerega mi lahko pišete: vezjak@yahoo.com.

%d bloggers like this: