::: IN MEDIA RES :::

Quis custodiet ipsos custodes?

Avtor o strani

Kdo sem? Boris Vezjak, na blogu predvsem pozoren in kritičen bralec medijev in novinarjev ob jutranji kavi. Trenutno že z nekaj staža: od oktobra 2006 do decembra 2008 sem urejal Medijski watch dog, stran za sistematično spremljanje intervencij v slovenske medije. V času najhujših političnih pritiskov in cenzure, a sem jo zaradi polnega nezanimanja novinarjev ukinil. Moje spoznanje o novinarski indiferenci do lastne usode je žal prišlo prepozno. Priznam, kriv sem zaradi svoje naivnosti. Vsaj navidezna brezinteresnost je počasi prešla v čisto in vztrajno ignoranco – tako je, če tečno opozarjaš na napake –  in je npr. Društvo novinarjev Slovenije že desetletje niti več ne skriva, kar mojim opažanjem vsekakor daje potrebno legitimnost, zato sem mu hvaležen.

Pričujoča stran zato od leta 2008 do danes v nekaj manj sistematični obliki nadaljuje tradicijo, pri čemer nesporno izhaja iz spoznanja o trdovratni patologiji domačega medijskega prostora. Spontani in sistemski. O čemer se lahko bralec hipno prepriča že ob prebiranju kratkega slovarja domačih novinarskih šeg in običajev. V tem smislu stran In media res razumem bolj kot stran, ki spremlja in obenem odsvetuje spremljanje slovenskih medijev.

V čem je sploh težava spremljanja dela psov čuvajev? Toliko načinov je, kako podvomiti v samoumevnost čuvarskih ambicij – in ravno ta gesta rahljanja avtolegitimacije je vedno bolj potrebna. Toda ne, v Sloveniji je to že prepovedan korak. Moja izkušnja, ki je tudi izkušnja drugih: čuvaji ne dovolijo, da bi se dvomilo vanje. Ker domači, preverjeno na svoji koži, težko prenašajo kritično besedo o sebi, sem v kategorijah RSF postal po potrebi popljuvani in ignorirani neprostovoljni promotor tega, čemur pri isti organizaciji pravijo cyber-dissident… :-). Ker verjamem, da ne bodo mogli v nedogled pri čuvanju samih sebe odganjati drugih, velja naivno optimistično geslo: biće bolje. Zaenkrat sicer velja nekaj drugega:

Zato tudi ni že vnaprej določeno, da naj bi novinarke in novinarji morali biti zgolj ‘psi čuvaji’ vsakokratnega gospostva. Narobe: lahko so tudi dejavniki osvobajanja, tisti, ki trgajo vezi gospostva, ki odpirajo nova obzorja in napovedujejo nove oblike sožitja in sodelovanja… Da bi ne bili zgolj ‘psi čuvaji’, ni zadosti dobra volja: sposobni morajo biti vsaj tega, da prepoznajo vladajočo ideologijo, njene zanke in pasti. (Rastko Močnik)

P.S. Še legalistični disclaimer:

Stran vezjak.com, ki jo prebirate, je izključno osebni blog, ki je nekomercialne in neprofitne narave. Za svoje zapise ali urejanje strani ne prejemam nobenega denarja, izražena stališča so izključno moja lastna, drugih ne objavljam. Uporabljeni tekstovni ali slikovni material je namenjen zgolj analizi medijev ali družbeni kritiki in podan v ilustracijo in kontekstualno dopolnitev mojih besedil.

E-mail: vezjak@yahoo.com.

%d bloggers like this: