Telekom in njegovo oglaševanje v spornih medijih

Hvalevredna akcija, ki jo želim podpreti: Domen Savič znova opozarja na nedopustno prakso največjih slovenskih oglaševalcev, ki se zgolj na deklarativni ravni zavzemajo za družbeno odgovornost in etiko besede, v resnici pa se oglašujejo tudi v tistih domačih medijih, ki so že dolgo nazaj opustili vse standarde novinarskega dela. Zanimivo bi bilo raziskati, po kakšnem ključu.

Te dni je Savič objavil javni poziv Telekomu, ki oglašuje npr. na portalu Nova24TV in znotraj televizijskega programa iste medijske hiše, da se do svojega spornega oglaševanja opredeli. Sprva ni prejel javnega odgovora –  in v današnjem Večeru opozarja na to dejstvo.

Savič Telekom Večer
Večer, 13. september 2018: kako Slovenci financiramo fake news

No, v še enem zapisu danes objavlja čisto svež odgovor Telekomove službe za komuniciranje in odnosov z javnostmi, ki je vmes le prispel, in nato še svojo repliko; citiram le ključen odlomek:

Zahvaljujem se vam za odgovor, nad katerim sem globoko razočaran – in ne bom edini. Razočaran zato, ker se izmaknete odgovoru, ponavljate pa prazno floskulo o ločenosti oglaševanja od vsebine medija. Primer: če se nek oglaševalec reklamira v neonacističnem mediju, ki podpira holokavst, to za oglaševalca po vašem stališču ni sporno.

Oglaševanje je eden od virov dohodkov za vse medije in s prihodki iz tega vira medijske hiše financirajo vsebine, novinarje in drugo osebje. Nemogoče je oglaševati na določenem mediju in hkrati odmisliti njegovo vsebino. Implicitna podpora je nujno dejstvo. Ker Telekom Slovenija zaenkrat še vedno oglašuje na spletnem mestu Nova24TV in v televizijskem programu taiste medijske hiše, lahko rečemo, da finančno podpira vsebine tega medija, da lahko izidejo – razen seveda v primeru, da za oglaševanje na tem portalu ne plačujete.

Nato naletimo na prvi večji problem. Družba Telekom ima na svojem spletnem mestu pod oddelkom Družbena odgovornost omenjen projekt Moč besed, za katerega pojasni (poudarki so moji):

»V Telekom Slovenije smo v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) junija 2014 pričeli s pobudo Moč besed, s katero želimo opozoriti na pojav sovražnega govora na spletu med mladimi.«

»Kampanja »Kar poveš, je zares«, ki je primarno namenjena mladim, se osredotoča na vpliv, ki ga lahko imajo žaljive izjave na posameznika in nadgrajuje lanskoletno kampanjo »Ne objavi, kar te lahko gnjavi«, ki je opozarjala na premislek pri objavljanju lastnih vsebin na družbenih omrežjih.«

»Zato tokrat spodbujamo razmislek o negativnih odmevih objav in posledicah, ki jih lahko prinašajo neprimerne, škodljive ali žaljive vsebine na družbenih omrežjih.«

Hkrati v razdelku Družbena odgovornost pojasnjujete, da »posebno pozornost namenjamo mladim, zato smo v želji po čim bolj kakovostni spletni prisotnosti mladih v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije poleti 2014 pričeli s pobudo Moč besed. Moč besed se zavzema za spodbujanje strpnosti, ki prinaša trdnejše sožitje, boljšo kakovost življenja, večje možnosti razvoja ustvarjalnega potenciala in krepitev prijateljskih vezi. Spodbujamo sprejemanje drugačnosti in grajenje medvrstniških in medgeneracijskih odnosov na podlagi spoštovanja, tolerance in osebne rasti.«

Celoten Savičev zapis je dostopen na bettermedia.eu.

Savič nova 24 brščič
Nedavni članek, že analiziran na tej strani: na desni strani zasledimo oglas Telekoma

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading