Novi prispevki k stari stereotipizaciji Balkancev

Obrazi, ki so jih povzeli lastniki, torej pri Večeru, in kasneje pri Dnevniku, so v intervjuju s Slavkom Bobovnikom navrgli tudi kakšno stereotipno. Tokrat na metanivoju, menda naj bi Slovenci bili mentalitetno Balkanci:

Glede stila življenja Slovenci sanjamo naše severne sosede: hiša, okoli nje skrbno pokošena zelenica, pred njo pa spodoben terenc, vse to pa obdaja čim višja ograja. In kaj, če je v sosednji, lepo urejeni hiši “fricelj”? Glavno je da ni hrupa in da nam ne rase plevel čez ograjo. Po stilu dela, kot da so nam vzor bivši sodržavljani z Balkana. Čim manj za čim več denarja. Z besedami, ne z dejanji ali izdelki poskušamo dokazati, da smo najboljši in zato najdražji. Za naše napake so vedno krivi drugi.

Se pravi: novi prispevki k stari stereotipizaciji Balkana, to pot vsaj utolažljivo na način, da v izpeljavi letijo na Slovence. Bobovnikova zadrega se ohranja, s tem ne more biti razbremenjen začetne geste: ker je s stereotipi na koncu obremenil »domačega človeka«, zaradi tega ni izzvenel nič manj ksenofobno, klišejsko in predsodkovno.

Za sleherno stereotipizacijo je značilna gesta univerzalne posplošitve: tudi če bi bilo res, da je član razreda A nosilec lastnosti X, nikoli ne more biti res, da isto velja za večino in še manj, da velja za vse člane tega razreda.

Če je zdaj jasno, zakaj voditelj Odmevov ne mara Balkancev, ker namreč premalo delajo in ker bi imeli preveč za svoje nedelo, pa je s svojimi odgovori nekam pričakovano spravil v dobro razpoloženje novinarko. Ki je v njem prepoznala prijaznega gentlemana, ob katerem je uspela ponotranjiti njegove iskrivosti in začela uživati:

Čeprav sem slišala, da je Slavko Bobovnik prijazen sogovornik, celo eden od redkih gentlemanov daleč naokoli, so me vztrajno dušili dvomi in prežemali strahovi, da se ne bom znala odzivati na njegove dovtipe, iskrivosti, tudi pikrosti. A sem preživela. Kaj preživela, uživala.

Skratka, tako rekoč slovenski užitki ob balkanskih stereotipih?

 

Bobovnik Balkan
Časopis Dnevnik, ki je znova našel prostor za nekritično reciklažo stvari, ki tega niso vredne

Več:

Eno sonce za male in velike ljudi: kaj početi s takimi izjavami?

Bobovnik, Trump in relativizacija nasilja

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: