Z vilami nad RTV, z gnojem nad biciklistične anarhiste

Predsednik Slovenske ljudske stranke je pred dnevi zagrozil, da bo obul škornje, nato pa z vilami in lopatami razril gnojišče na Kolodvorski, kjer stoji njemu neljuba RTV Slovenija, ki ga je pred dnevi neslavno razkrinkala v famozni Tarči (Tarča, žvižgači in moč novinarstva).

Marjan Podobnik najbrž svoje napovedi pohoda ne videl kot grožnje, če jo je večina, najbrž zgolj kot nedolžno metaforo iz kmečko-rokodelske pratike (Podobnik o RTV gnojišču in potrebi po vilah in očiščenju).

Gnojevka za RTV

Toda glej ga zlomka, če mu naj verjamemo, so zdaj prihiteli vsi, ki jim je bila všeč njegova začetna prečiščevalna pobuda in zato so njegovi stranki predlagali, da »organiziramo kmete s traktorji in cisternami z gnojevko, da gredo med ‘kolesarje’, pa pred RTV …«. Ker kaj bi čakali na maj, če je že tukaj.

Na tej točki se je predsednik ljudske stranke več kot očitno ustrašil lastnega sporočila drugim ali pa zgolj perfidno podprl samostojne akcije nadebudnih traktoristov, da ne bi nosil odgovornosti: »Javno povem, da nasprotujemo takemu prilivanju olja na ogenj v razgretih razmerah in se distanciramo od morebitnih akcij posameznikov.«

Podobnik ne bi prilival gnojevke, bi pač čistil gnojišče na RTV

Njegovo distanciranje ni zvenelo preveč prepričljivo: če sprva govoriš o gnojišču RTV, in tudi ob omembi prilivanja olja je najbrž ciljal na prilivanje gnojevke, pač pričakuj, da ti bodo traktorje zalaufali tvoji pristaši, tako rekoč na ukaz napolnili cisterne in – voilà – že so pred Kolodvorsko, da z gnojevko pošpricajo Eriko Žnidaršič, Mojco Pašek Šetinc in Eugenijo Carl.

Dobro, traktorji lahko igrajo pomembno vlogo v slovenski politiki (Kako ne misliti traktorjev), pred hišo javne radiotelevizije pa jih s polnimi cisternami še nismo videli, tudi ne kmetov z vilami, lopatami in škornji. Zakaj bi v krogih Podobnika reševali ertevejsko gnojišče s tem, da bi ga še dodatno zalivali z gnojevko, najbrž nima smisla spraševati.

Podobnik in gnojišče RTV

Anarhisti proti traktorski floti

A še bolj intrigantna je bojazen, da bi Podobnikovi traktoristi, od katerih načrtov se je pohitel ograditi, frontalno napadli protestnike na kolesih. Kolesarje torej, ki jih je v zapisu opremil z narekovajem. Ali bi juriš izvedli z gnojevko ali morda spet z vilami in lopatami, ostaja odprto interpretaciji.

Na Janševem portalu so zapisali: »Postavlja se resno vprašanje, kaj narediti, če se bodo te masovne anarhistične vožnje s kolesi nadaljevale tudi v prihodnje. Nekateri simpatizerji SLS, so tej stranki predlagali, da bi se med kolesarje pomešali traktorji s cisternami z gnojevko. In jih verjetno malo ‘odišavili’…«

Simpatizerji, gnojevka in anarhizem

Tokrat je biciklistični protest z okoli 3500 udeleženkami in udeleženci, kar je impresivna številka celo po konservativnem policijskem štetju, minil izjemno mirno. Bogve, brez Podobnikove intervencije in distance do »morebitnih akcij posameznikov« bi se ne lahko dogodki sprevrgli v prvi ulični spopad anarhističnih biciklističnih sil na eni strani in provladne desničarske traktorske flote na drugi.

A kaj bo pomagalo, na RTV bi verjetno spet razglasili napačnega zmagovalca. Saj to je ta medijski problem po Podobniku: dokler ne vzameš vil v roke, nisi rešil nobene težave.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: