Naj ne postane medijski kanal vladajočih: javno pismo generalnemu direktorju RTV Slovenija

Spoštovani gospod Igor Kadunc, generalni direktor RTV Slovenija,

na vas se obračam kot zaskrbljeni državljan, kritični intelektualec z dolgim stažem medijske blokade in končno tudi kot redni plačnik RTV prispevka. Danes sem prebral, da je vlada po novem spremenila način komuniciranja v zvezi z epidemijo bolezni covid-19, zaradi česar bodo njene redne izjave večkrat dnevno potekale v neposrednem prenosu TV Slovenija iz njenega novinarskega središča. Drugi predstavniki medijev bodo izključeni, boste pa medijskim hišam brezplačno ponudili ves avdiovizualni material, če ga bodo želeli.

Da bo vlada za svoje orodje uporabila vaš zavod, ker edini opravljate javno službo na področju radijske in televizijske dejavnosti, z vidika interesa javnosti ni sprejemljiva rešitev, kakor tudi ne omejevanje komunikacij z novinarji v časih številnih tehničnih možnosti. Lahko pa za neizogibno štejem, da ste ob razglasitvi epidemije morali spremeniti programsko shemo in prilagodili produkcijo posamičnih vsebin, odpovedali določene oddaje, razredčili povabila gostom in uvedli tudi pogovore po skypu in telefonu. Hvalevredno!

Nikakor pa izbruh koronavirusa ne more postati opravičilo, da vaš zavod v svoje oddaje ne vključuje več politične opozicije. In prav to se je zgodilo v minulem tednu, od začetka delovanja te vlade. Navedel bom primer. Po pregledu obeh najpomembnejših oddaj TV Slovenija (Dnevnik in Odmevi) so v njih do tega trenutka nastopali izključno predstavniki vlade in njenega Kriznega štaba. Naj jih kar naštejem: 14. marca minister Tomaž Gantar in ministrica Aleksandra Pivec, 15. marca Jelko Kacin in dr. Bojana Beović, 16. marca Jelko Kacin, minister Zdravko Počivalšek, minister Jernej Vrtovec in minister Anže Logar, 17. marca premier Janez Janša, Jelko Kacin in dr. Bojana Beović, 18. marca minister Matej Tonin (dvakrat), minister Aleš Hojs (dvakrat), minister Jernej Vrtovec, ministrica Aleksandra Pivec in dr. Bojana Beović, 19. marca minister Aleš Hojs, minister Tomaž Gantar, minister Zdravko Počivalšek in premier Janez Janša (v svojem nagovoru). Drugih povabil ni bilo.

V »Poklicnih merilih in načelih novinarske etike v programih RTV Slovenija« niso predvidene izredne situacije, ki bi opravičevale tovrstno ravnanje pri izbiri gostov. Nasprotno, v njih se zapoveduje nepristranskost v najširšem možnem obsegu, politična nevtralnost, celovitost, o vprašanjih javnega interesa mora biti zagotovljena enakovredna in enakomerna predstavitev najširšega možnega izbora stališč o določeni zadevi. Nova vlada namreč ne uvaja le izrednih ukrepov za omejitev epidemije, in na tej točki ji velja pomagati, temveč trenutno širokopotezno spreminja tudi zakone in aktivira sporne člene zakonov, izvaja kadrovske čistke, neomejeno razporeja proračunska sredstva, si dviguje plače in izvaja kup spornih, avtoritarnih dejanj, ki so po svoji vsebini politična, načenjajo delovanje demokracije in daleč presegajo boj proti koronavirusu.

Zato ne verjamem, da so takšne uredniške izbire upravičljive. Mimogrede, odločitve zvenijo še posebej ironično, če pomislimo, da ekskluzivna pravica do nastopanja trenutno pripada tistim, ki so še nedavno pozivali k temu, da državljanke in državljani ne plačujejo RTV prispevka, s čimer so želeli škodovati zavodu, ki ga vodite in česar nikoli niso preklicali. Na to sem opozarjal na več mestih, naj vas spomnim le na tri zapise: Janša na plačuje RTV prispevka: odprto pismo vodstvu RTV Slovenija, Hojsova naročnina in RTV mazohizem in Kako RTV reklamira tiste, ki hujskajo proti plačevanju prispevka.

S tem, ko v programe RTV Slovenija v tem trenutku ne vabi politične opozicije ali dopušča mnenj civilne družbe, se nevarno oddaljuje od svojega poslanstva, zapisanega v zakonu, statutu in pravilnikih, ki od javnega zavoda zahtevajo maksimalni novinarski profesionalizem. Zato vas kot prvega človeka RTV Slovenija sprašujem, kaj boste storili, da zaščitite omenjene novinarske standarde? Kako boste preprečili, da RTV Slovenija v času epidemije ne podleže že videni skušnjavi in se spremeni v medijski kanal vladajočih?

S spoštovanjem,

dr. Boris Vezjak, redni plačnik RTV prispevka

Post scriptum

Dodajam odgovor generalnega direktorja RTV Slovenija, ki je bil objavljen na spletni strani javne radiotelevizije:

Odziv generalnega direktorja RTV SLO na javno pismo dr. Borisa Vezjaka

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: