Kamionski populizem

Lepo, da Slovenija pošilja pomoč na Hrvaško po potresu, še lepše bi bilo, če tega ministri ne bi grdo izkoriščali za fototermine! In to le nekaj dni po debaklu z maskami. Obrambni minister po zadnjem potresu v Zagrebu počne ravno to, spet je nekakšen nadzornik kamionov.

Minister pozira pred kamionom: fotografija na 24ur.com
Ko prispejo Čeferinove maske in jih pregleda minister: Svet24.si

Prvo nadziranje se mu ob carinskem pregledu meje med Italijo in Slovenijo ni izšlo po željah, postal je predmet splošnega posmeha. Tudi ne ministru za gospodarstvo, ampak ljudje so kupili njun argumentacijski blef, poln neprepričljivih lukenj v zgodbi, in mediji so se odpovedali temu, da nekoga razgalijo kot očitnega lažnivca (Maske padajo: kateri minister nam laže, Tonin ali Počivalšek?). Težko je pričakovati, da bodo pri nas novinarji opravljali svoje delo: obenem asistitirajo pri fototerminih, zoprnih vprašanj pa ne zastavijo.

Nič bolje se ni odrezal Zdravko Počivalšek, v Mladini mu pravijo Bademeister, sicer pa pozira kot komandant, nekaj dni nazaj je skladiščnik, včeraj varnostnik v Mercatorju. Ne, pred nami ni več predsednik republike s svojo magično formulo volonterja, s katero je očaral ljudi na dveh zaporednih volitvah, ko je bil danes mesar, jutri asfalter, včeraj picopek. On zdajle raje nabira D vitaminčke in »čila«.

Potreboval sem skoraj osem let, vse od predsedniške kampanje v letu 2012, da sem ob velikem nasprotovanju morda vsaj nekatere prepričal v nedopustnost tako imenovanega komunikacijskega populizma – o njegovi specifičnosti več v npr. Pahorjev flirtajoči populizem z enim-izmed-nas. Logično po svoje, ta se medijsko odlično prodaja in čemu bi eksploatatorji sebi kritično pljuvajo v skledo?

Mimogrede, ali bo javnomnenjski komentariat, ki ima po odločitvi urednikov dostop do njihovih medijev, še naprej vztrajal, da je njegovo početje pač povsem neškodljivo? O tem argumentu pišem v več prispevkih, recimo v Neškodljivi instagram predsednik in logika licemerja.

Vse Počivalškove vloge: komandir, skladiščnik, varnostnik

V času pandemije koronavirusa pa vendarle zmaga zelo naravna razlaga, kdo sme in kdo ne prevzeti primat medijskega populista, torej skladiščnika, vlakovnega odpravnika, varnostnika v Mercatorju…  Vladna komanda po samoizolaciji z vsemi policijskimi ukrepi je poskrbela, da mora ljudstvo ostati doma, torej je nekako logično, da se lahko medijem nastavljajo le tisti, za katere ta zapoved ne velja.

To so pa predvsem njeni predstavniki sami, v najbolj priljubljenem poklicu trenutno. Kamionski populizem?

Sončna samoizolacija med pandemijo: Pahor med čilanjem

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: