Je nekdo na RTV Slovenija znova kršil konkurenčno klavzulo?

Je bila z objavo na strani Časnik.si dne 9. maja 2020 znova kršena konkurenčna klavzula nekoga z RTV Slovenija skozi objavo »napovednika« za oddajo Intervju, ki jo vodi Jože Možina? In kdo bi to bil?

Stara praksa

Opozorilo objavljam pred objavo. Današnji večerni intervju (10. maj 2020) z dr. Ernestom Petričem na TV Slovenija je bil v napovedniku, ki daleč presega ta žanr, saj je dolg kar 6500 znakov in vsebuje številne citate iz pogovora, objavljen nepodpisan, vendar natančno po nekaterih starih zgledih, recimo tistem eno leto nazaj (10. maj 2019), ki sem ga podrobno analiziral v zapisu Oddaja Intervju: dva dni nazaj v Demokraciji, danes že na RTV Slovenija. Takrat je Možina gostil odvetnika dr. Jožeta Hribernika, ki je med drugim komentiral odprt primer Novič, daljši napovednik je bil objavljen v strankarskem časopisu Demokracija, in sicer kar dva dni pred nedeljskim intervjujem na RTV Slovenija.

Zgodba se ponavlja že dolgo časa, seveda vselej z gosti iz desnega političnega in ideološkega kroga, glede napovednikov pa sem že ob gostovanju sodnika Jana Zobca ugotavljal, da so selektivno objavljani za isto oddajo le za enega od njenih voditeljev (Jan Zobec in selektivni napovedniki na MMC RTV Slovenija).

Petrič kot levičar, a proti protestom

Tokrat je Demokracijo zamenjal desno usmerjeni Časnik. In kaj v dolgem besedilu, ki je žanrsko bolj obnova napovedanega intervjuja pred njegovo realizacijo, pove gost?

Petrič je presunljivo opisan kot nekdo, ki je »po usmeritvi levičar«, čeprav se mu je slovenska levica zaradi paktiranja z desnico že dolga leta nazaj odrekla, zato česar je opis res bizaren. Še bolj, če se spomnimo, da je prvopodpisanimi pod spomenico Katedrale svobode, ki je štirinajst dni po začetku Janševega mandata brezpogojno podprla novo vlado, in sicer v skupini desno usmerjenih akterjev okoli Petra Jambreka in univerze Nova – res neverjetno, kakšne levičarje imamo v državi (Spomenica sproščenih o zunanjih sovražnikih in zdravstveni katarzi, Intelektualni pogum podpreti oblast: o odgovornosti in navidezni dihotomiji). Zato ugotovitev »Očitke o drsenju v avtoritarnost jemlje kot neutemeljene in kot sredstvo političnega boja« nikogar v državi, ki spremlja Petričeve nastope, niti malo ne more presenetiti.

Po izboru avtorja besedila napovednika, ki je najbrž kar sam moderator oddaje, so poudarki namenjeni kritiki trenutnih kolesarskih protestov, ta petek se jih je nabralo deset tisoč:

»Dr. Ernest Petrič nakazuje, da so sedanji protestniki predvsem tisti s političnim motivom, ne tisti, ki bi zaradi preobremenjenosti ali izgube služb imeli za kaj protestirati: »Najbolj upravičeni bi bili demonstrirati in nekaj zahtevati tisti, ki so nosili največje breme sedanje situacije: medicinske sestre, zdravstveni delavci … Tisti, ki so garali in se odpovedovali, ne vem čemu vse. Ampak kolikor mi je uspelo spremljati – njih nisem videl, da bi demonstrirali.«

Petriča v oddaji, ki bo na sporedu danes zvečer, skrbi ulično dogajanje, ker se težave menda tam ne rešujejo, ampak se ustvarjajo:

»Me zelo skrbi tendenca, če je res ta tendenca prisotna, da bi probleme, pred katerimi naša družba sedaj stoji, reševali na ulici. To je, kot rečejo Angleži, iskanje novih težav in problemov. Če mi je dovoljeno, da s tega mesta zdajle apeliram na naše politične voditelje, demokratično izvoljene, legitimne in legalne, naj bodo skrajno previdni pri teh rečeh. Poznamo tisto znano slovensko reklo: Če seješ veter, žanješ vihar. Bodimo previdni pri tem. Uspešni smo, na dobri poti smo. Rešimo probleme prek mehanizmov, ki jih imamo.«

Ob tem je pozabil povedati, da z uličnimi protesti na ulici rešujejo težave tudi sedanji predsednik vlade, sedanji notranji minister in njegov državni sekretar, in to nazadnje nič manj pol leta nazaj (10. oktobra 2019) na zborovanju »Rešimo Slovenijo« (Ko gotofi licitirajo gotofe: rešitelji Slovenije kot ugrabitelji vstajništva, Protest v skladu z evropskimi normativami in standardami: kanglerizmi, solze in antiintelektualizem).

Petrič v napovedniku čestita voditelju za knjigo

V tem duhu avtor napovednika »izpostavlja, da imamo iz zgodovine vrsto slabih zgledov, kam sta pripeljali ulica in načrtno ustvarjanje napetosti, ter pri tem omeni predvojno Nemčijo in boljševistično revolucijo v Rusiji«. Zanimiv je zaključek napovednika pod črto, v njem se omenja gostova čestitka voditelju:

»Pogovor s prof. dr. Ernestom Petričem je vodil dr. Jože Možina. Ob začetku pogovora ga je dr. Petrič presenetil z besedami, da z veseljem čestita za njegovo knjigo Slovenski razkol, ki jo je nekdanji vrhunski diplomat in predsednik Ustavnega sodišča z zanimanjem prebral. Izpostavil je, da gre za dokumentirano delo, ki je napisano umirjeno in s tendenco po resnici.«

Molk vodstva RTV Slovenija

Znova se torej lahko vprašamo, kaj počne vodstvo RTV Slovenija, sploh pa odgovorna urednica Manica J. Ambrožič, ki nemoteno promovira oddaje svoje hiše v drugih medijih, v svojem pa ne, in zakaj javna radiotelevizija dopušča kršitve konkurenčnih klavzul zaposlenim.

Izsek iz napovednika: celo z omembo, da je gost čestital voditelju oddaje ob objavi njegove knjige, ki odkriva resnico

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: