Biciklist Pahor, oblečen v protokolarna darila

Je predsednik republike grobo kršil pravila o hrambi protokolarnih daril, ko se je včeraj, na dan kolesarskega protesta s 10.000 kolesarji zgolj v Ljubljani, prepoten hvalisal z enim od njih?

Darila v vitrini ali muzeju

Večina daril, ki so jih v času svojih mandatov prejeli nekdanji predsedniki, je shranjena v muzejih. V časopisu Delo smo dve leti nazaj lahko zasledili prispevek z naslovom »Predsednikova darila: od pozlačene žoge do domačega medu«. Ob priložnosti dneva suverenosti nas je takrat Pahor vabil v predsedniško palačo na dan odprtih vrat in pri tem tudi na ogled vitrine s protokolarnimi darili: 

Zbirko Milana Kučana hrani muzej novejše zgodovine, zbirki daril Janeza Drnovška in Danila Türka je urad predsednika leta 2015 predal centru vojaških šol – kadetnici v Mariboru. Zanimivejša darila, ki jih je v svojih mandatih prejel Pahor, pa so razstavljena v vitrinah predsedniške palače. To so večinoma slike, kipi, plakete, pladnji, krožniki, svečniki, ključi mest in vrsta fotografij, grafik, knjig, kristalni, keramični in leseni izdelki.

Predmeti manjše vrednosti?

Vprašamo se lahko,  kakšen status ima podarjeni dres Primoža Rogliča, kajti v tem kontekstu v članku preberemo: »Tudi različne osebne predmete, ki so manjše vrednosti, pa naj so to športni dresi ali žoge, predsednik pogosto daje v dobrodelne namene raznim organizacijam. Celo manšetne gumbe, ki jih dobi denimo za rojstni dan, spravijo v arhiv. Prav tako najrazličnejše izdelke otrok in knjige.«

Kaj je torej storil predsednik republike z dresom kolesarskega šampiona, verjetno tistega, v katerem je leta 2019 v zadnjih treh tednih blestel na dirki po Italiji in na njej osvojil končno tretje mesto? Oblekel ga je in se odpravil na bližnje hribe, pri tem pa se počutil kot šampion:

Kot rečeno, me je kolesarstvo čisto prevzelo. Da ne govorim o super občutkih, ko se peljem v opremi , ki mi jo podaril Roglič. Tnx Rogla, vsi pa čakamo na Tour in tvojo predstavo za zgodovino 🚴‍♂️🏅🎗🗼. #cycling #sports #roglic @primozroglic #thankyou #champ #pahor #president #presidentpahor #slovenia

Bo zdaj predsednik dejal, da je darilo, ki ga je prejel v svoji palači, bilo »duplicirano«, da je bilo eno »osebno« zanj, zato ga sme uporabljati v zasebnem življenju, drugo pa bo ostalo v arhivih?

Težave ne reši, dres ne bo šel v dobrodelne namene, če že ne v vitrino. No, ampak pomembno je, da kralj instagrama skrbi za svojo kondicijo socialne všečnosti in telesa obenem v medijskih razmerah, ki mu to dovoljujejo.

Pravilnik o omejitvah in dolžnostih funkcionarjev v zvezi s sprejemanjem daril med drugim nalaga:

Če se po prejemu priložnostnega darila, ki je postalo last države oziroma lokalne skupnosti, ugotovi, da glede na svoje lastnosti ni primerno za uporabo ali hrambo, se darilo odstopi organizaciji, ki je pooblaščena za proizvodnjo ali promet s takšnimi stvarmi ali humanitarni organizaciji. 

Nekdo bi torej moral pojasniti, zakaj Rogličeva oprema ni šla v hrambo ali v dobrodelne namene.

Predsednik republike med prejemom Rogličevega darila v svoji palači lanskega junija
Očitno zelo uradni protokol izmenjave daril (vir: Facebook predsednika republike)

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: