Oddaja Intervju: dva dni nazaj v Demokraciji, danes že na RTV Slovenija

Današnji intervju na TV Slovenija bo znova, sploh ni dvoma, postregel z neskrito politično in ideološko agendo voditelja: Jože Možina bo predvidljivo gostil odvetnika Jožeta Hribernika. Tistega, piše v napovedniku, ki je »nazadnje pred krivično obsodbo za umor rešil Milka Noviča, prav tako pa je bil zagovornik v procesih Patria in Depala vas«.

Možina Janša Hribernik
Možina in Janša oglašujeta današnjo oddajo: alarmantne zlorabe sodišč za politične cilje

V besedilu Jan Zobec in selektivni napovedniki na MMC RTV Slovenija sem spomnil na težko ovrgljivo dejstvo, da so gostje Možine že itak popolnoma neprikrito vabljeni po skoraj izključno političnoideološkem ključu, za kar prevzema popolno odgovornost urednica informativnega programa na TV Slovenija Manica J. Ambrožič, čisto mimogrede tudi odgovorna urednica novic na portalu MMC RTV Slovenija. Spomnil sem na nedoslednost v tovrstni promociji – ki ni več promocija le oddaje Intervju, ampak tudi političnih pristranosti.

Takrat sem opažal, da se oddaja Intervju »samooglašuje« tudi na portalu MMC RTV Slovenija. S čimer ni nič narobe po sebi. Možina je gostil vrhovnega sodnika Jana Zobca in v relativno dolgem besedilu, morda na kakšnih treh straneh, zapisal poudarke in tudi natančne citate iz intervjuja, ki je bil na sporedu dan kasneje, v nedeljo, 10. marca 2019, ob 20.30. na TV Slovenija 1.

Takrat je moj argument bil enostaven: tovrstnih napovednikov na multimedijskem portalu ne bomo zasledili za goste, ki jih v studio vabita preostala voditelja oddaja, torej Ksenija Horvat in Lidija Hren. Kar pomeni, da oglaševanje teče izrazito  selektivno. In da je takšna selektivnost, ko pogledamo pobliže, zelo sporna. V zadnjem času smo zato videli napovednike z Janom Zobcem, Pawlom Czerwinskim, Jožetom Dežmanom in drugimi, ne pa tudi s Tatjano Rojc (Ksenija Horvat), Barbaro Riman (Ksenija Horvat), Markom Nočem (Lidija Hren), Aleksandro Kornhauser (Ksenija Horvat), Francijem Justom (Ksenija Horvat), Marcelom Štefančičem (Ksenija Horvat), Andrejem Razdrihom (Lidija Hren), Zaharjem Prilepinom (Ksenijo Horvat), Erikom Kerševanom (Lidija Hren), če naštejem le nekaj zadnjih oddaj.

A zgodba se kar ponavlja. Novo besedilo napovedi intervjuja s Hribernikom še pred današnjo oddajo smo izpod peresa voditelja namreč prebirali že na straneh strankarskega glasila Demokracija, in sicer 10. maja.

Možina napovednik Demokracija
Napovednik na straneh Demokracije

Pričakovano, saj so politične preference nekdanjega direktorja TV Slovenija splošno znane. No, pomenljivemu načelu »Dva dni nazaj na straneh Demokracije, danes svojo oddajo oglašujemo tudi pri nas« sledi tudi današnji napovednik na straneh MMC RTV Slovenija.

Da je zadeva Novič politično obarvana in da pri tem rade volje sodelujejo novinarji in uredniki javnega servisa, sem nakazal že v zapisu Parlamentarni kanal in sodniška semena na primeru intervjuja s samim Novičem, znova Janom Zobcem in Vinkom Gorenakom, vse v režiji in pod taktirko Igorja Pirkoviča.

Kako Nataša Markovič, Erika Žnidaršič, Gregor Drnovšek in druge novinarke in novinarji razumejo nepravnomočno oprostilno sodbo Zvjezdana Radonjića kot veliko zmagoslavje svojega minulega profesionalnega dela, pa pišem v prispevku Primer Novič: nad čim triumfirajo novinarke in novinarji TV Slovenija?

Možina napovednik MMC
In potem še današnji napovednik na MMC RTV Slovenija

Seveda ne moremo pričakovati, da bo današnji intervju s Hribernikom kaj drugega od tega, kar je že nakazano v omenjenem napovedniku: predstavitev nekoga, ki se bori proti »krivosodju« v terminologiji Janševega »Odbora 2014« in krivičnim sodbam, zaradi katerih so po brutalnem umoru Janka Jamnika v zapor stlačili napačnega – povsem po naključju pripadajočega stranki SDS.

Tako bomo lahko, je najavil voditelj, v intervjuju slišali, da so pravosodni organi, pa tudi direktor NPU in izvedenec Sablič, lagali oziroma zavestno delali krivico njegovemu klientu: »Ni šlo za sodno zmoto, ampak zavestno prikrojitev dokaznega gradiva, in to izključno za obsodbo nedolžnega človeka«.

Kajpada zarota.

Več:

Primer Novič: kako so na TV Slovenija odkrili senzacionalizem

Primer Novič: nad čim triumfirajo novinarke in novinarji TV Slovenija?

Parlamentarni kanal in sodniška semena

Sodnik Radonjić o popolnih dokazih in popolnih pritiskih

 

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: