Novi časi prilizovanja: na RTV zdaj intervjuji s soprogami predsednikov vlad

Napoved Mladine se je uresničila, po dr. Ernestu Petriču bo nova gostja v oddaji Intervju pri dr. Jožetu Možini zdaj soproga predsednika vlade. Ta podatek se je šele danes pojavil v sporedu MMC RTV Slovenija, žal pospremljen z napačno vsebino: Urška ni Ottilie.

Napaka v sporedu: Urška ni Ottilie von Faber-Castell

Takšna nespodobna in nesporno propagandna izbira sicer nakazuje, bolj kot kaj drugega, trenutno politično klimo med novinarji in uredniki na RTV Slovenija ravno v času konstantnih napadov premierja na javni zavod, napovedih po ukinitvi RTV prispevka in sploh grožnjah, ki so jih deležni tamkajšnji novinarke in novinarje.

Premišljena izbira

Odločitev odgovorne urednice Manice Janežič Ambrožič je s tem očitno bila premišljena – in proti novinarski avtonomiji. Predstavljajmo si za hip, ali smo v istovrstni oddaji že zasledili soproge ali partnerke (ter soproge in partnerje) dosedanjih predsednikov vlad? Nikakor: ni se še zgodilo, niti v primeru Alojza Peterleta, Janeza Drnovška, Andreja Bajuka, Antona Ropa, Boruta Pahorja, Alenke Bratušek, Mira Cerarja in Marjana Šarca. V Mladini so pred dnevi napovedali:

»Soproga predsednika vlade Urška Bačovnik Janša bo na javni televiziji gostja v oddaji Intervju, ki bo predvidoma predvajan prihodnjo nedeljo, 14. junija, z njo pa se bo pogovarjal Jože Možina, avtor oddaje Pričevalci, sicer pa v času prve vlade Janeza Janše direktor TV Slovenija. Ali bo tam nastopila kot zdravnica ali kot “prva dama”, še ni jasno, saj uradne napovedi oddaje še ni zunaj.

Doslej te pozornosti javne televizije ni bilo deležno prav veliko soprog ali soprogov oziroma partnerjev ali partneric najvišjih predstavnikov države, med katere sodijo denimo predsednik republike, predsednik vlade, predsednik državnega zbora …

Pravzaprav te pozornosti ni bila deležna nobena partnerica ali partner od dosedanjih najvišjih predsednikov. Je pa res, da je pred leti v pogovorni oddaji podobnega tipa gostovala Štefka Kučan, soproga nekdanjega predsednika republike Milana Kučana. Oktobra 2016 je bila gostja Vesne Milek v pogovorni oddaji Od blizu. A Štefka Kučan v tistem času ni bila več soproga aktivnega visokega javnega funkcionarja, saj je Milan Kučan svoj drugi in s tem zadnji mandat na čelu države zaključil že poldrugo desetletje pred tem, leta 2002.

Štefka Kučan in Urška Janša Bačovnik bosta tako vendarle imeli nekaj skupnega.«

Pristranskost v programih

Že zdaj lahko ugibamo, kakšna vprašanja bo Možina, ki svoje politične naklonjenosti in pristranosti niti malo ne skriva, zastavil svoji gostji. Morda o tem, kako komentira številne žalitve žensk, ki jih njen mož namenja novinarkam, ko jih licitira za prostitutke? Pa o blatenjih, norčevanjih in žalitvah vseh drugih zvodnikov, vključno z domačimi in tujimi politiki? Ali mogoče o njenem posredovanju glede nabave zaščitne opreme, ki jo je razkril žvižgač Ivan Gale? Ker si Manica Janežič Ambrožič res ne more privoščiti pristranskosti v svojih programih, zato najbrž ni potrebno dvomiti, da bo z vidika Poklicnih načel, ki jim mora slediti, to izjemno uravnotežena oddaja, kajti na podoben način je utemeljena že izbira gostje.

Saj se ne bo zgodilo, da bomo poslušali enourni pogovor o familijarnih zadevah, otrocih in čudovitem možu, proti kateremu se je zarotil cel svet, če sploh ne parafraziram, ampak zgolj obnovim misel dr. Spomenke Hribar?Glede medijske pristranosti še ena malenkost na spodnji fotografiji: levo so našteti mediji, ki so poročali o Galetovem razkritju na POP TV o Janševi ženi na dan njegovega razkritja, v desni kolumni pa so strankarski mediji v podporo oblasti. Razlika je očitna.

Naslovi levo-desno, simptomalni za aktualno politizacijo medijske krajine

Kaj še opazimo? Prvič, žvižgač Gale ni nadaljeval zgodbe iz Tarče na istem mediju, ampak na konkurenčni komercialki. Drugič, žal radiotelevizija potem ni razvijala svoje zgodbe, čeprav je bila zanjo vroča topika in je bila prvič v zgodovini deležna aplavzov – protestnikov na Kolodvorski ulici. Najbrž razumemo?

Sicer sem o zadnji Možinovi oddaji z dr. Ernestom Petričem pisal v Je nekdo na RTV Slovenija znova kršil konkurenčno klavzulo?.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: