Ko RTV umirja strasti: intervju s predsednikom vlade

Intervju Tanje Starič s predsednikom vlade bo hitro odšel v pozabo, razen če se ga bomo želeli spominjati po tem, da je bil fiasko brez resnih novinarskih izzivov zanj, kar zadeva njegove orbanizacijske načrte, politične manire, avtoritarnost kadrovanja in pritiske na medije ali novinarje.

Ker je šlo za prvi nastop predsednika vlade v takšnem formatu po začetku mandata, in to po plazu nenehnih obračunavanj z novinarji in medijskimi hišami, če posamičnih primerov na sodišču glede medijskih prostitutk ne omenjamo, smo več kot upravičeno pričakovali sklop pojasnitvenih vprašanj, a je voditeljica vse skupaj sprevrnila v nekaj, kar je spominjalo na srebanje kamiličnega čaja pri angleški kraljici.

Uglajenost in pomirljivost, prenesena že v izbiro naslovov: pomenljiv poudarek na MMC RTV SLO

V času, ko bi morala biti na sporedu Tarča, voditeljica omenjene teme napadov na novinarje in medije sploh ni načela, deloma se je v nežnem kontekstu približala razpravi zgolj z zgrešenim sklicevanjem na predsednika republike proti koncu pogovora: »Predsednik Pahor je pozval k strpnemu dialogu in prosil, da se vsi v politiki izogibate žaljivih besed.« Zame zgrešenim zato, ker že leta dokazujem, kako se Borut Pahor vsakič spretno izogne neposredni obsodbi sovraštva in žalitev (Predsednik v intervjuju za POP TV: kako nič obsoditi in ostati živ). Prezentirati ga kot moralno avtoriteto, ki to niti ne želi biti, celo dobesedno, je zato neprimerno.

In tako se je lahko zgodilo, da se javna radiotelevizija ni niti poskušala braniti pred vsem grožnjami, ne zgolj žalitvami in blatenji, češ da jih je tam preveč zaposlenih, da so predobro plačani, da bo potrebno ukiniti RTV prispevek, zmanjšati sredstva zanjo in podobno (Politika, ki bi uničila RTV s pozivi proti plačilu prispevka, Naj ne postane medijski kanal vladajočih: javno pismo generalnemu direktorju RTV Slovenija, Z vilami nad RTV, z gnojem nad biciklistične anarhiste, Podobnik o RTV gnojišču in potrebi po vilah in očiščenju, Je nekdo na RTV Slovenija znova kršil konkurenčno klavzulo?).

Nobenih resnih izzivov za predsednika vlade, prazna uglajenost in prijaznost, zato ni presenetilo, da je na koncu pogovora zmagala Janševa cinična zahvala »Hvala za studio brez transparentov« – propagandistični dovtip na račun nacionalke, ki ga gost, njegova stranka in strankarski mediji nenehno ponavljajo. Zato dvomim, da bodo protestniki še navdušeno ploskali na Kolodvorski, čeprav so se na njej prav včeraj zvečer ob času intervjuja zbrali v prepričanju, da je Manica J. Ambrožič oddajo Tarča zamenjala za intervju s premierjem.

Ali so imeli prav, ne vem. Najbrž so brali napovednike, tudi tistega v Vikendu, in pričakovali kaj udarnega z Eriko Žnidaršič. A so se zmotili. Zato bo več kot očitno potrebno sporede poslej opremljati bolj previdno, recimo s pripisom »Tarča, razen če si predsednik vlade ne zaželi intervjuja s sabo«.

Napovednik v Vikendu: Tarča, ki je potem ni bilo

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: