Možina odkrival hudiča v RTV hiši, Jančič dodatke k plači za udrihanje po Janši

Intervju za Radio Ognjišče z dvema novinarjema, dr. Jožetom Možino z RTV Slovenija in Petrom Jančičem, odgovornim urednikom Siola, kjer pa so, zelo presenetljivo, v sliki in naslovu dali prednost le enemu od obeh. Oddajo o medijski situaciji pri nas je vodila Mateja Subotičanec, oba gosta pa nista skoparila z ostrimi ocenami.

Oba že dolga leta ne skrivata svoje politične pripadnosti in ji tudi dolgujeta svojo poklicno pot: Jančič se je zavihtel na mesto odgovornega urednika Dela v času prvega Janševega mandata, leta 2007 ustanovil ZNP, da bi nevtraliziral očitke iz novinarske peticije, da premier izvaja cenzuro in politične pritiske na medije, zdaj je bil ekspresno nastavljen na mesto odgovornega urednika na Siolu ( Kdaj je Jančič postal odgovorni urednik Siola?). Možina je med drugim na enak način v času Janševe politizacije javnega zavoda prevzel direktorski stolček na vrhu TV Slovenija (In media res).

Ob bogatem naboru njunih zelo pričakovanih politično obarvanih pogledov na medije, ideološke enostranosti, kjer zanikata bruno v lastnem očesu, majhnih konspiracizmov v razlagi in dekontekstualizacij zgodb, ki služijo v ilustracijo pristranosti, navajam nekaj povednejših poudarkov iz pogovora.

Možina o edinih dragocenih medijih in odlični rasti števila gledalcev Nova24TV

Najprej poslušajte Radio Ognjišče, to oddajo. Je cel spekter medijev: Siol.net, spletni portal Časnik.si, portal Domovina.je, Družina, Slovenski čas, Demokracija odpira določene zadeve, Nova24 prinaša ogromno informacij, ki jih poglavitni mediji zamolčijo. Pozornost gledalcev do nekaterih poglavitnih medijev zelo upada, število gledalcev Nova24 TV pa raste.

Jančič o dodatku k plači za udrihanje po Janši

Novinarski poklic je tvegan, običajno pa ni večjih tveganj, če tolčeš čez Janeza Janšo, tisti dobijo dodatke k plačam.

Možina o razočaranju nad sodelavci na TV Slovenija

Moram priznati, da sem izrazito razočaran nad delovanjem nekega dela informativnega programa, določenih sodelavcev TV SLO v zadnjih mesecih.

Možina o hujskaštvu v poročanju sodelavcev o protestih

Zdi se mi, da smo zdrsnili v neko polje selektivnih informacij, na trenutke tudi hujskaštva. S tem mislim na poročanje glede protestov, glede iniciacij in medijske podpore teh protestov, ki so sicer legitimni, sploh, če ni koronavirusa.

Možina o tem, kako je RTV postala talec ekstremnih pristopov in neverodostojna

Na začetku so s takim pristopom gledalce celo pritegnili, ampak zadnje čase je gledanost upadla, kar pomeni, da javnost ne nagradi takega pristopa. Na ta način je RTV SLO postala talec teh ekstremnih pristopov, ki ji niso v ponos in kar ji dolgoročno niža kredibilnost in obstojnost.

Jančič o zvitosti protestnikov in pravih organizatorjih

Protesti so namerno narejeni zato, da bi dosegli vpliv v medijih. Proteste organizira Levica, LMŠ, SD, iščejo šibkost medijev in jo izkoristijo, na drugi strani pa so novinarji, ki temu služijo.

Jančič o plačancih v ozadju protestov

Ker ti to pokaže, kako so ti protesti organizirani. Da je zadaj infrastruktura, ki je v resnici politično tudi plačana, ni nobena skrivnost.

Možina o zlorabah urednikov na TV Slovenija

To se neprestano ponavlja. Bizarna prigoda iz preteklosti, ko je nekdo na meji povozil kamero domnevno TV SLO. Ko se je izkazalo, da ta oseba nima političnega pedigreja, ki bi se ga dalo spraviti v kontekst oz. zlorabiti, tega imena ni bilo več.

Možina o nujnosti prebiranja Siola ob koncu cone udobja

Konec je cone udobja, dajmo brati tudi Siol.net, spletni portal, ki se je v zadnjem obdobju zelo pluraliziral, ponuja širše razumevanje in se angažirati na spletu, tudi na Twitterju, ki je pomemben javnomnenjski faktor, čedalje bolj.

Možina o mlajši generaciji fanatičnih urednikov na TV Slovenija

Imam izkušnjo, da ko so se starejši uredniki na TV, ki so bili člani partije, soočili s takimi primerki, kot sem sam, niso bili navdušeni, ampak če si naredil prispevek o povojnih pobojih, so vseeno objavili. Zdaj so stvari veliko hujše. Oni so vedeli, za kaj gre, kaj je v ozadju, imeli so druge vrednote, imeli so privilegije. Mlajša generacija urednikov, ki je bila vzgojena v dobi demokracije, je še bolj fanatična in dejansko nevedna. 

Jančič o tem, da se Janša ne pusti

Zato pride na oblasti do takih revoltov, ker se Janez Janša ne pusti, da bi se vladalo mimo njega. Čeprav je tudi to težko, ker tudi vladarji lahko izbirajo med tistim, kar je možno in včasih so vse možnosti slabe.

Možina o odsluženem konju Šarcu

Pa vendarle, če potrebuješ alternativo proti desnosredinski vladi, je vse dobro, tudi »odslužen konj«, če se malo pošalim.

Jančič o fatalnem Golobičevem vplivu

Vsi, ki so objavili zgodbe o Ultri, kar je škodilo ugledu Golubiča, so izgubili službo ali se vsaj znašli na sodišču. Novinarski poklic je tvegan, običajno pa ni večjih tveganj, če tolčeš čez Janeza Janšo.

Možina o komunistični mentaliteti medijev

Okuženi smo s komunistično mentaliteto razmišljanja in medijskega delovanja. To je hud izraz, ampak ima določene povezave.

Možina o vojni dela informativnega programa RTV proti Janši

Na žalost se je en del informativnega programa na RTV SLO odločil celo za vojno proti sedanji vladi, vsaj tako ljudje razumejo.

Jančič o težavi, ki jo ima s financiranjem RTV

Tu pa imam težavo in imam težavo celo s financiranjem te TV, čeprav igra pomembno vlogo.

Možina o pametnih ljudeh v njegovi bližini

Zato je moja knjiga izšla pol leta pozneje ob pomoči pametnih ljudi iz medijev, tudi Petra Jančiča. 

Možina o hudiču v RTV hiši

Naslednji dan pa mi ta ista RTV ni omogočila popravka, da bi povedal svoj del resnice, kljub temu, da me je kolega Arih že povabil v oddajo. Bil sem že na poti na RTV, da bi tisti dve minuti lahko govoril, pa sem se moral obrniti. Običajno je hudič pred vrati, tukaj pa je že v hiši.

Možina o »rabuki« ob dokumentarcu Zamolčani

Takrat se je prvič zgodilo, da smo se temu uprli, tudi jaz kot novinar, Radio Ognjišče je pri tem pomagal, Nedelo in smo naredili »rabuko«. 

Možina o madežu na Tanji Starič in Kocijančičevem klicu

Takrat je bila odgovorna urednica Tanja Starič, sedanja voditeljica in to je gotovo madež na karieri vsakega, da so jo umaknili z nekimi izgovori, češ, da je oddaja predolga. Bil je pritisk Zveze borcev in je Janez Kocjančič pozneje priznal, da je on klical.

Možina o Tanji Fajon brez maske

Npr. ko vidimo Ivana Galeta, Tanjo Fajon brez maske, okrog trop ljudi. En normalen medij bi to problematiziral, bi dajal zglede, da se to dogaja, ne pa, da se novinarka ozira nazaj, govori, da so protesti vedno bolj množični, zadaj pa se vozijo trije kolesarji.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: