Nova24TV nehote o Janši kot grabežljivem udbašu

Žvižgač Ivan Gale je na Facebooku opazil simptomatično nedoslednost, že na meji neverjetnega. Na spletnem portalu Nova24TV z znanim političnim pedigrejem je zaznal nepričakovano objavo med »Spletnimi zanimivostmi«, ki jih ponujajo, tam se je bohotil naslov:

Nekdanji vodilni jugoslovanski tajni agent Božo Spasić: »Janeza Janšo je kot sodelavca Udbe zanimal samo denar!«

Njegov komentar je bil enostaven: »Bravo Nova24TV! Pomemben korak k pluralnosti mnenj.« Ampak je zadrega večja od tega, kar je opazil.

Nekateri spletni mediji so naročeni na različne spletne agregate, eden takih je Contentexchange. Pravila objavljanja in pogodbena razmerja ne poznam podrobneje, ampak v praksi to pomeni, da medij na svojih straneh objavlja in »vabi« k branju vsebin drugih, v kakšni meri gredo objave skozi uredniško sito in ali so po pravilih avtomatsko generirane v celoti, torej brez preverbe in izločanja, pa ni povsem jasno.

Pred časom sem opozoril, da časopis Večer na svojem spletu na tak način promovira portal Nova24TV, do česar ima vso pravico, in Pozareport, kar je več kot komično glede na zgodovino napadov Bojana Požarja na to medijsko hišo.

Agregati torej generirajo in povzročajo zelo nekontrolirano kroženje in diseminacijo novic, s tem pa tudi mešanje strankarskih portalov in njihovih vsebin s tradicionalnimi mediji, ki načeloma ne želijo biti strankarski, tovrstna izposoja člankov pa proizvaja nepričakovane učinke, včasih tudi komične – eden takšnih je omenjena, do Janše kritična objava o njegovem udbovskem pedigreju in obremenjenosti z denarjem, ki je na strani Nova24TV res niti v sanjah ne bi pričakovali.

O pasteh in čereh mešanja tovrstnih vsebin pišem v prispevku Diseminacija in medijska izposoja: ko metastaze postanejo avtosabotaža.

Galetovo opažanje: Nova24TV z revolucionarnim prispevkom o Janši kot grabežljivem sodelavcu Udbe

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: