Krekov pogled na Benetke in tetra plenice

Koronska kriza ima menda čudovite učinke na človeka, usmerja ga k samospoznanju, manj je hrupa okoli nas, celo seizmična dejavnost Zemlje se je zmanjšala, končno pa tudi naš direktor NIJZ po novem odlično vidi Benetke.

V prispevku za POP TV se je pohvalil in novinarki v živo demonstriral svoj razgled z domače terase:

Jaz vam povem, da tako lepo vidim Benetke iz svoje hiše, kot jih nisem nikoli videl prej.

Tetra plenica na obrazu dojenčka

Dr. Milan Krek ima torej dobre razloge za zasebno zadovoljstvo ob koronakrizi, končno onkraj napornih in konfuznih aksiomov o ukrepih in navodilih, ki jih je težko znati na pamet (Miselna shizofrenija: Milan Krek o koncu epidemije, Dr. Krek, ki ne more imeti vsega v glavi).

A vse ni tako idealno. Ko so ga v istem dnevniku malce pred tem spraševali, kako komentira sporno vladno navodilo, da na javnih prostorih dojenčka v vozičku namesto z masko prekrijemo s tetra plenico, kar je stroka nemudoma označila za smrtno nevarno, ni okleval. Podprl je vlado.

Neko mamico je namreč zanimalo, kaj storiti z nošenjem obrazne zaščite pri najmlajših, saj otrokom v vrtcih mask ni treba nositi, ni pa jasno, kako je s tem na drugih javnih krajih. Vlada je na Facebooku lakonično pojasnila: 

Z vladnim odlokom je nošenje mask v zaprtih javnih prostorih in javnem prometu obvezno za vse osebe, ne glede na starost. Pri dojenčkih se tako lahko voziček prekrije s tetra plenico, saj je nošenje maske pri tako majhnem otroku težko izvedljivo.

Direktor je za vlado

Navzlic škandaloznemu predlogu pa je Krek stopil na stran vlade in se obrnil proti stroki, kot se za nekoga, ki ga je politika nastavila in pri tem odstavila prejšnje epidemiologe, tudi spodobi. Čeprav je novinarka poskušala skozi vprašanje prijazno braniti vladno navodilo s tezo, da je morda zgolj nerodno sporočeno, je zavrnil tudi to možnost in dejal:

Ne vem, če je to nerodna komunikacija. Saj to je bilo samo resno opozorilo, da je treba tudi otroke zaščititi. In noben otrok ne sodi v trgovino in noben otrok ne sodi v nočni lokal.

Krek je torej pogumno izločil celo možnost, da je bila vlada komunikacijsko nerodna, kar pomeni, da moramo njen nasvet glede smrtno nevarnega »dušenja« otrok s tetra plenicami vzeti zares; v pravilnost in ustreznost takšnega navodila ni poskušal podvomiti. Za nameček pa ga je brž prekril s splošnim klišejem, da so otroci pač potrebni zaščite, kar da je bil osnovni namen priporočila…

Iz prispevka na POP TV: smrtno nevarne plenice, a ne za Kreka

Bolje doma kot s plenico

Ampak ker je direktor NIJZ skoraj vedno povsem negotov v svoje znanje, verjetno upravičeno, je za vsak slučaj navedel še možen izhod iz stiske, če bi se v njej znašel: namreč da otroci pač ne sodijo v trgovino, kar v praksi pomeni, da dilema pro et contra glede uporabe tetra plenice postane hipoma nerelevantna.

Skratka: če bi vsi ostali doma in opazovali Benetke iz svoje hiše, kar mu je dano prakticirati, omenjenih težav z virusom morda sploh ne bi bilo!

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: