Kdaj je Jančič postal odgovorni urednik Siola?

Napovedi, da bo takoj po Janševem prevzemu oblasti tudi Peter Jančič našel dobro pozicijo v katerem od podjetij, ki jih obvladuje država, so se hitro uresničile.

Nekateri mediji so poročali o njegovem prevzemu Siola in sam Jančič je potrdil govorice, da bo nastopil funkcijo odgovornega urednika. Na svoji spletni strani je v četrtek, 2. aprila 2020, napovedal:

»Delo za Spletni časopis, ki sem ga urejal in ustvarjal tri leta, bom ustavil, ker kot odgovorni urednik prevzemam vodenje portala Siol.net.

Vsi doslej že objavljeni teksti bodo ostali bralcem še dostopni.

Sam bom poslej pisal in komentiral dogajanje na Siolu, ki ga bom vodil. Vabim vas, da tam berete moje članke in komentarje, pa tudi zapise drugih avtorjev.«

Toda vmes so Večer in nekateri drugi viri včeraj poročali o zapletu. V besedilu »Jančič prevzema državni Siol, glasovalo malo novinarjev« so pribeležili, da se je petkovega izrekanja uredništva o novem odgovornemu uredniku portala v lasti Telekoma neuradno udeležilo šest novinarjev od 42. Njihov bivši novinar Jančič naj bi dobil dva glasova podpore, štirje naj bi se vzdržali. Zraven so pripisali: »Zato je pričakovati, da bo v ponedeljek Jančič prevzel funkcijo.«

Večer o zapletu pri podpori Jančiču

No, nekaj podobnega je zapisal Jančič sam na svoji strani: »Za vodenje uredništva Siolovega spletnega portala še poteka postopek prevzemanja. Predvidoma bo postopek končan do ponedeljka 6. aprila.«

Toda potem so bralci Siola lahko na današnjo nedeljo, 5. aprila, že ob 4.00 zjutraj zagledali kolumno novega »odgovornega urednika«, kjer že v prvem stavku posveča pozornost Janševim kritikom. Ob njej se je nedvoumno podpisal kot »odgovorni urednik«.

Ob tem vsebinsko resda ne nepričakovanem štartu je profesor na Katedri za novinarstvo dr. Marko Milosavljević na Facebooku povzel bistvo težave statusa in moralne zadrege novega urednika brez podpore kolektiva:

»Rad bi preveril dejstva: je Peter Jančič zdaj ‘odgovorni urednik’ Siola, ali je ‘vršilec dolžnosti odgovornega urednika’? Med tema nazivoma gre za navidezno drobno, a hkrati pomembno razliko. Poleg tega bi podpisovanje z neresnično funkcijo bilo povsem neprimerno – posebej za novinarja ali urednika medija, ki naj bi temeljil na točnih navedbah in informacijah.«

Ne dvomim, da imamo v Sloveniji še kakšnega novinarja, ki bo uspel raziskati, kaj se je zgodilo med 3. in 5. aprilom zjutraj glede končanja postopka in polnega prevzema funkcije.

Čeprav se podpisuje kot odgovorni urednik, je v kolofonu še vedno naveden prejšnji

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: