Politizacija epidemiološke stroke: pismo 25 strokovnjakov potrdilo, da je NIJZ zlorabljen

Klemen Košak je v Dnevniku včeraj objavil poudarke iz pisma 25 epidemiologov z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kar najbrž pomeni znatno številko vseh v državi.

Pismo razkriva vse dosedanje slutnje o eliminacij stroke v boju proti epidemiji že prvi dan delovanja nove vlade, prezentirane v osrednji nacionalni ustanovi, katere glavni namen je proučevanje, varovanje in zviševanje ravni zdravja prebivalstva. Obenem NIJZ po svojem poslanstvu skrbi za ekspertno podporo odločitvam, ki jih sprejema država na nacionalnem in lokalnem nivoju in ki imajo posreden ali neposreden vpliv na zdravje. Vendar nič več od 14. marca letos.

Po začetnih menjavah njihove direktorice Nine Pirnat so se namreč omenjeni epidemiologi zdaj postavili v bran Ivanu Erženu in se odzvali na politične očitke, da inštitut slabo sodeluje z ministrstvom za zdravje in da ne deluje ustrezno. Po petkovi seji sveta NIJZ je pretilo, da bodo razrešili Eržena kot trenutnega vršilca dolžnosti direktorja te ustanove zaradi njegovih kritičnih stališč, da najnovejši drastični ukrepi vlade strokovno niso vzdržni in da tudi niso bili potrebni. 

Naj navedem odlomek iz omenjenega članka:

V pismu so na kratko opisali, kako se je NIJZ odzival na grožnjo in pojav novega koronavirusa, ter zatrdili, da delujejo skladno s strokovnimi usmeritvami mednarodne epidemiološke stroke in nadnacionalnih inštitucij. »Z implementacijo ukrepov smo dosegli značilno upočasnitev razvoja epidemije,« so zapisali. »S 13. marcem je strokovno vodenje ukrepov v celoti prevzela strokovna skupina za podporo kriznemu štabu,« so nadaljevali, »Epidemiološka stroka pri uvajanju ukrepov ni bila več aktivno vključena, smo pa vseskozi opozarjali na nekatere strokovno sporne odločitve: nošenje mask oziroma katerekoli zaščite pred usti in nosom v zunanjih in notranjih prostorih, razkuževanje javnih površin, omejevanje gibanja na prostem, razkuževanje skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah, obvezna uporaba rokavic in njihova nepravilna raba.« Po njihovem je trenutno NIJZ zgolj seznanjena z že uvedenimi ukrepi, vseeno pa mora svetu inštituta zagovarjati način komuniciranja z vlado. »Stroko, ki je pristojna za predlaganje ukrepov, je politika povsem zaobšla. Brez sankcij ni dovoljena niti kritična presoja in komentar uvedenih ukrepov,« so zaključili.

Pismo 25 epidemiologov nedvoumno in otipljivo dokazuje, da je bila stroka s strani vlade Republike Slovenije močno zlorabljena in da je od 14. marca letos nihče ni nič vprašal za mnenje. Razen tega ji sploh ni dovoljena kritična presoja, a se obenem NIJZ sili, da javno podpira stališča vlade, kar kaže na politično instrumentalizacijo slovenske epidemiologije.

Pomembno je spomniti, da je tudi predsednik republike skupaj s še tremi predsedniki svečano ocenil, da vlada dela dobro in s tem povsem pritegnil tovrstni instrumentalizaciji.

Kasneje se je na tviterju ob očitkih iz pisma odzval predsednik vlade in vpeljal zanimivo ločevanje na tiste epidemiologe na NIJZ, ki znajo uporabljati google in tiste druge, ki tega očitno ne znajo in slepo sledijo spolitiziranemu vodstvu. Sama ustanova je bila, skratka, že spolitizirana, ta vlada jo je zgolj osvobodila okov.

Premier o očitkih epidemiologov

Več:

Zakaj Slovenija ne izvaja testiranj vseh okuženih?

Koronavirus kot izgovor za zdrs v avtoritarni režim

Idila sredi epidemije: o štirih jezdecih demokracije

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: