Šest mednarodnih organizacij svari, da bo Janša uporabil predsedovanje kot prižnico za obračune z mediji

Nekateri slovenski mediji, med njimi tudi Večer, so objavili novico o apelu šestih mednarodnih organizacij za svobodo medijev, naslovljenem na predsednico evropske komisije Ursulo von der Leyen, podpredsednico evropske komisije Vero Jourevo in člane delovne skupine Evropskega parlamenta za medije. V svojem javnem pismu izražajo zaskrbljenost zaradi zaostrovanja medijske svobode v Sloveniji in ponavljajočih se napadov predsednika vlade Janeza Janše na Slovensko tiskovno agencijo (STA).

Uporaba trumpovskih taktik

Naj navedem glavne poudarke iz daljšega in vsebinsko zgoščenega zapisa, s katerim se na naslovnike obračajo s svarilom, da bo slovenski premier zlorabil svojo funkcijo predsedujočega Svetu EU in jo uporabil kot prižnico za obračune z mediji. Po njihovem prepričanju blatenje novinarjev in poskusi vladajoče stranke SDS za vzpostavitev večjega nadzora nad STA poglabljajo sovražno ozračje, usmerjeno proti kritičnemu poročanju medijev. Spomnijo, da dogajanje v Sloveniji spremljajo vse od začetka novega mandata vlade Janeza Janše leta 2020 in ugotavljajo, da se premier poslužuje trumpovskih taktik pri napadanju novinarjev na tviterju ali pri označevanju kritičnih poročil za »lažne novice«.

Janša in drugi predstavniki vladajoče stranke SDS z negativnimi komentarji stigmatizirajo liberalne in osrednje medije, pri tem pa uporabljajo ideološke delitve in jih označujejo za »lažnivce«, »manipulatorje« in »organe za dezinformiranje«, zapišejo. Vladni urad za komuniciranje (Ukom) je že drugič v treh mesecih ustavil financiranje agencije, s tem pa jo prikrajšal za vire, s čimer želi spodkopati javno zaupanje v njeno poročanje. To Ukom počne kljub temu, da bi morala vlada po zakonu financirati STA. 

Napadi na STA

Vpletanje v institucionalno neodvisnost STA traja predolgo, zato bi morala Evropska komisija zahtevati od slovenske vlade, da zagotovi nadaljevanje financiranja in končanje napadov na njeno neodvisnost. V nasprotnem primeru bi lahko vitalni del medijskega ekosistema države bil žrtvovan za kratkoročne politične koristi vladajoče stranke.

Objava IPI na tviterju

V pismu navajajo tudi, da je Janša pretekli teden na tviterju javno pozval direktorja STA Bojana Veselinoviča k odstopu, pa tudi k odgovarjanju za domnevna nezakonita ravnanja. »Ostro obsojamo takšno vpletanje izvršne veje oblasti in menimo, da predstavlja najbolj jasen primer neposredne sovražnosti vodstva SDS proti agenciji,« so še zapisali v pismu. Hkrati menijo, da vladajoča stranka zlorablja vladne komunikacijske kanale (tviter račun), prek katerih širi obtožbe, češe da Veselinovič širi »lažne novice«.

Izčrpavanje RTV Slovenija

Opozarjajo, da je še vedno aktualen predlog zakonodaje, po katerem bi javni zavod RTV Slovenija prikrajšali za financiranje. V ozadju predlagane zakonodajne spremembe je dejansko odvzem sredstev. Spomnijo, da je za predlog bilo sprva predvidenih le pet delovnih dni za javno razpravo, s čimer se je poskušalo zaobiti mnenje nevladnih organizacij, hkrati pa povedo, da še vedno nasprotujejo predlogom sprememb, ki jih imajo za del širše politične agende.

Podpisniki pisma spomnijo, da sta bili še lani svoboda izražanja in medijska pluralnost v Sloveniji na najvišji ravni. Toda po poročilu »Media Pluralism Monitor of 2020« je kazalnik politične neodvisnosti medijev dosegel najvišje tveganje med vsemi kazalci z 91 odstotki. »Še dolga pot je do tja, ko bomo lahko na državo glede medijske svobode gledali v enaki luči kot na Madžarsko ali Poljsko,« so dodali. Je pa okolje vse manj naklonjeno kritičnemu poročanju in ob tem se sprožajo jasni opozorilni znaki. 

Predsedovanje Svetu EU kot prižnica

Klima za kritično novinarstvo se poslabšuje, RTV Slovenija je pod stalnim političnim in institucionalnim pritiskom vodstva SDS, uporaba državnih organov za širjenje napadov na medije v nemilosti pa se postopoma povečuje. Njihov temelj je enaka miselnost, ki poganja napade na tisk na Madžarskem in Poljskem: kritični mediji so dojeti kot sovražnik ali sila »opozicije«, ki jo je potrebno ustaviti, ne pa nujni element delujočega demokratičnega sistema.

Nadalje omenjajo še možnost, da bo premier funkcijo predsedujočega Svetu EU uporabil kot prižnico za napade na novinarje na evropski ravni, kar je globoko zaskrbljujoče in bi lahko v prihodnosti normaliziralo tovrstne obnašanje. Zato Evropsko komisijo pozivajo, naj v prihajajočih mesecih pozorno spremlja dogajanje v Sloveniji in se javno odzove na morebitne napade na medije s strani predsednika vlade. »Jasno mora biti izraženo, da za takšno delitveno retoriko v Evropski uniji ni prostora. Za medijsko svobodo in demokracijo v EU je vitalnega pomena, da Slovenija ne gre po iliberalni poti, ki sta jo začrtali Madžarska in Poljska,« so zaključili pismo. 

Podpisali so ga Article 19, Evropski center za svobodo tiska in medijev (ECPMF), Evropska zveza novinarjev (EFJ), Balkanski in kavkaški observatorij Transeuropa (OBCT), Mednarodni inštitut za tisk (IPI) in Novinarji brez meja (RSF). Pismo sicer kar dvanajstkrat uporabi izraz »napad« v povezavi z mediji, ugotovimo pa lahko, da je glede na težo podpisnikov, vsebino in naslovnike relativno slabo odmevalo in ni doživelo ustrezne pozornosti.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: