Ladje, ribe in zbogom: voditelji Odmevov izrekajo načelno dobrodošlico Luki Svetini

Kako so se do prihoda Luke Svetine, novega voditelja in novinarja Odmevov, ki po odločitvi politično nastavljenega vodstva prihaja s propagandističnih medijev Nova24TV in Domovina, opredelili sami novinarji TV Slovenija, upoštevajoč surovo dejstvo, da nesporno predstavlja nov konkreten korak v poskusu politizacije programa? Bodo novega sodelavca v trenutku novinarske stavke sredi projekta uničenja javne radiotelevizije sprejeli z odprtimi rokami?

Upati bi smeli, da ne. Prispevek Reporterja, napisal ga je Nenad Glücks, je v smeri iskanja odgovora izjemno indikativen, saj je za mnenje povprašal sedanje voditelje, torej Tanjo Starič, Rosvito Pesek in Igorja E. Berganta. Ker nekateri med njimi, navzlic temu, da niso opazili nevarnega trenda politizacije lastne hiše, po izbiri svojih kolegov veljajo celo za nekakšne heroje upiranja in zavzemanja za novinarsko svobodo, je tolikanj zanimiveje prebirati njihova stališča.

Načeloma dobrodošla osvežitev

Tanja Starič je v dani situaciji pojasnila, da »novega voditelja ne pozna, tudi ni spremljala njegovega dosedanjega dela«, toda »načeloma je osvežitev ekipe dobrodošla«. Dodala je še, da so se nekaj časa že pogovarjali o tem, da bi v voditeljsko ekipo vključili še četrtega voditelja. In svojo dobrodošlico končala z razumevanjem: »Razumljivo je tudi, da novinar izkoristi priložnost, če mu jo ponudijo.«

Seveda bi lahko blagohotno sprejeli zadrego, ki je pripeljala do prijaznih besed, če mora novinar ocenjevati novega sodelavca v oddaji. Vendar je res malo verjetno, da Svetine v dovolj veliki meri ne bi poznali kot voditelja strankarske Nova24TV in s tem kar dobro dojeli, s kakšno nalogo je Urbanija osvežil njihov kolektiv. Zdaj res ne bi smel bitii čas za naivnost in trepljanje po ramenu!

Rosvita Pesek se pričakovano do novega sodelavca ni želela opredeliti, Igor E. Bergant pa si je po svoji že videni navadi raje izbral skrivalnice in za Reporter komentiral:

»Sloviti francoski nogometaš Manchester Uniteda Eric Cantona je pred 27-imi leti izrekel znameniti stavek: ‘Galebi ribiški ladji sledijo zato, ker mislijo, da bodo z nje v morje metali ribe.’ Tega stavka se v teh časih večkrat spomnim.«

Če je Bergant zaradi turbulentnega dogajanja na javnem servisu občasno žalosten, če pri vodstvu pogreša »demokratičen dialog o Sloveniji in svetu«, v dogajanju v svoji hiši pa vidi predvsem »odraz problematičnih notranjih razmer« in politično movitiranega prevzema hiše niti ni opazil, potem nas ob tolikšnem nepoštenem izmikanju odkriti oceni tudi tokrat res ne bi smela presenetiti njegova pitijskost, tokrat zamaskirana v semantično večplastno anekdoto.

Najbrž nima nobenega smisla znova analizirati retorike izmikanja, kajti dejstvo je, da trije voditelji Odmevov skupaj niso izrekli niti ene odkrite kritične besede o zadnji potezi vodstva. Mar res vsi skupaj ne zmorejo izraziti kančka dvoma in zaskrbljenosti? Kaj naj si ob takšnih blagih presojah sploh mislimo glede na nenehne klice po pomoči, ki prihajajo iz hiše?

Ribiške ladje, ribe in potop

Žal res ni bilo težko predvideti takšnega rezerviranega obnašanja in v besedilu »Desant na RTVS se nadaljuje: voditelj Nova24TV bo vodil Odmeve« sem pred tedni ugotavljal:

»Intrigantno bo po novem spremljati dva voditelja Odmevov, Igorja E. Berganta in po novem Svetino. Prvi se je kot glavni komunikator stavkajočega novinarskega kolektiva informativnega programa na RTVS proslavil s svojim bizarnim vztrajanjem, da se v njegovi hiši ne dogaja prav nobena politizacija, ker je on pač ne vidi. Ne vemo, ali je šlo za preračunljiv profesionalni Verneinung, toda ni dvoma, da bo njegov svež kolega v oddaji posvojil enako stališče in se bosta potemtakem okoli tega vprašanja kar dobro razumela.«

In res: predvčerajšnjim so v Odmevih znova gostili Roka Čakša, ki je Svetinov šef na portalu Domovina in kjer bo omenjeni še dalje vzporedno opravljal novinarsko delo! Sam Svetina je včeraj že pripravil prispevek o odstopu Marte Kos kot kandidatke za predsednico republike, kar je bila tudi tema Čakšovega nastopa. Tragikomično bo zato v prihodnje opazovati, če bodo k temu dodali še kakšnega komentatorja z Nova24TV, Odmeve pa bo vodil ali urejal novinar Domovine, nova pridobitev Odmevov. Kajti potem med gledanjem informativnih oddaj propagandnih medijev in javne radiotelevizije prav zares ne bo več prav nobene razlike.

Blizu smo trenutku, ko Bergantovi galebi morda ne bodo več mogli slediti nobeni RTV ladji. Vmes se bo namreč javna radiotelevizija, vsem na očeh, med pripovedovanjem nogometnih anekdot potopila. Nekdo bo lahko na koncu izrekel samo še tisti »Zbogom in hvala za vse ribe«.

Več:

Desant na RTVS se nadaljuje: voditelj Nova24TV bo vodil Odmeve

Igor E. Bergant ne verjame, da so spremembe na TV Slovenija motivirane politično

Depolitizacija politiziranega: kdo bo zares obglavil javno radiotelevizijo?

Igor E. Bergant je žalosten: o novinarjevih strategijah izmikanja

Pahorjanski Bergant očita vodstvu, da zanika demokratičen dialog o Sloveniji in svetu

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: