Igor E. Bergant ne verjame, da so spremembe na TV Slovenija motivirane politično

Nekaj ur po sramotnem sprejemu Programsko-produkcijskega načrta (PPN), kar bo verjetno pospešilo politični in siceršnji pogreb RTV Slovenija, je programski svetnik iz vrst SDS Slavko Kmetič kar na Janševi Nova24TV kot prvi razglasil, da bo informativni program dobil novo odgovorno urednico. Vršilko dolžnosti Manico J. Ambrožič, ki to več ne želi biti in je odstopila s še nekaj drugimi uredniki, s tem pa po svoje nehote omogočila hitrejšo politizacijo informativnega programa po meri vladajočih, je zelo pričakovano zamenjal pravoverni kader, nekdanja odgovorna urednica Jadranka Rebernik.

Vrnitev stare odgovorne urednice

Kmetič je sprejem PPN razglasil za »veliko zmago tako za RTV kot za slovensko demokracijo«. Občutku, da je nekdo počakal na glasovanje, šele nato pa čez nekaj ur javno naznanil odločitev, da se nova ekipa kompletira natančno po željah trenutne oblasti, sedaj na liniji Whatmough-Areh-Rebernik in z nemajhno pomočjo Boruta Rončevića v nadzornem svetu, se res ni mogoče izogniti. Da je vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija Valentin Areh pri tem pojamral, kako je na funkcijo vabil vse po vrsti, pa je nihče razen dosedanje urednice tretjega programa ni bil pripravljen sprejeti, tako da je prispela »zgolj ena prijava«, lahko štejemo za ceneno retorično dejanje pretvarjanja, da ni imel druge izbire in se po čistem naključju vodilnim v zavodu pridružujejo politično nadvse ustrezni kadri. Areh ni okleval, še isti dan je Jadranko Rebernik tudi imenoval in pri tem malce pozabil na glasovanje v uredništvu, tako da je nekdo v dveh zaporednih dnevih javnemu zavodu zabil kar dva žeblja v krsto.

Zagotovo drži tudi, da si med zaposlenimi nihče ne želi umazati rok s sodelovanjem z avtoritarno oblastjo. Rebernik je bila sicer leta 2017 zamenjana na zahtevo generalnega direktorja Igorja Kadunca zaradi Pirkovičevega intervjuja s hrvaškim pevcem Thompsonom. Omenjeni izdelek je večina razumela kot posredno poveličevanje nacionalizma in zaradi pevčeve preteklosti tudi ustaštva, kasneje je tudi varuhinja presodila, da je oddaja kršila načela nepristranskosti, verodostojnosti, odgovornosti in pravičnosti, svetniki pa so z izglasovanimi sklepi pritrdili njenemu stališču. Generalni je takrat zahteval še odstop direktorice TV Slovenija Ljerke Bizilj in kasneje se je tandem Pirkovič-Rebernik znašel na tretjem kanalu, kjer je vsa ta leta ustvarjal pretežno enostranski program v podporo svojim političnim izbiram, in sicer ob tihem soglasju vodstva in tudi odgovorne urednice Manice J. Ambrožič, ki je vse njune oddaje podpisovala.

Mimikrija ali naivnost?

Novinarski kolektiv informativnega programa se je sicer uprl spremembam, toda ali trenutno dogajanje razume na način, kot ga sam ves čas opisujem, torej kot poskus politično motiviranega prevzema javne radiotelevizije po meri Janševe koalicije? Igor E. Bergant, ki so ga v kolektivu 134 novinarjev izbrali za svojega komunikatorja z javnostjo in tudi protestno nastopili proti sprejemu PPN, je tokrat presenetil z ugotovitvijo, da omenjene spremembe sploh niso povezane s poskusom politizacije. V pogovoru za Metino listo z Natašo Briški in Aljažem Pengovom Bitencem je kaj takšnega zanikal. Kakšen bi potemtakem po njegovem mnenju lahko bil motiv naveze Whatmough-Areh-Rebernik in kje ga vidi kot voditelj Odmevov in komunikator kolektiva?

Takole je povedal: »Niti ne vidim v tem posega politike kot nenavaden odziv na prostor in čas, v katerem živimo«. Po njegovem je dogajanje »odraz problematičnih notranjih razmer«, kajti »jaz res ne verjamem v neko teorijo zarote, da nekje sedijo neki centri in mastermindi«. V hiši je »zanesljivo ozračje histerično«, zelo samokritično je našel tudi krivca, kajti »sami smo pomagali ustvariti to histerično ozračje«, obenem pa stanje ni čisto zares posebno, kajti »tudi v Avstriji vidi, da so stvari takšne, tudi v Nemčiji« in tu je »ogromno nekih vzporednic«.

Kmetič kot prvi napove novo odgovorno urednico na Nova24TV

Kaj se potem sploh dogaja na javnem servisu? »Nekateri so pač tukaj videli svojo priložnost in izkoriščajo razmere«, napeto vzdušje je za Berganta posledica stanja, ko je tudi PPN »kombinacija zelo veliko ambicije in po drugi strani odsotnosti realnosti«, zato je težava bolj ali manj v tem, da »tak plan po našem mnenju ni izvedljiv«.

Teza o nepremišljeni ambicioznosti

Njegovo stališče si zasluži resen premislek in nas vrača k vprašanju motiva: sam sem ga jasno opisal kot političnega, hkrati pa se tudi čudil, zakaj ga novinarji v svojih nastopih ne označujejo za takšnega. No, zdaj vemo, zakaj, kajti nekateri več kot očitno zavračajo tezo o politizaciji zavoda. Gost oddaje opozarja celo, da je stvar »neprimerljiva« z rušenjem STA, kjer je šlo za »vdor državnega organa v financiranje neke institucije«. Čemu torej dramatični posegi v informativni program na prvem kanalu, pa krajšanje TV Dnevnika, poseg v strukturo ob koncu tedna, ko se ukinjajo analitične oddaje (Utrip, Zrcalo tedna) in še druge ali pa se selijo v drugačne termine? Ko zaposlenim ni jasno, kako bodo takšno produkcijo realizirali in kdo bo obsežne bloke na drugem programu sploh delal? Ko se ne strinjajo s tem, da bodo obširni bloki imeli drugačen značaj in se bo drugi program spremenil v nekakšen »life news kanal«, ki se ga bo cepilo s športno-spektakelskim, če uporabim opise gosta oddaje?

Podrobneje o dogajanju na RTV in Bergantovi tezi o nepolitičnosti dogajanja tudi v podkastu

Obenem vsa marginalizacija informativnih oddaj ni rezultat neke jasne intence bodisi po političnem prevzemu ali uničenju javnega zavoda, kajti Bergant verjame, da gre bolj ali manj le za nepremišljene ambicije posameznikov. Takšnih, ki so jih »predlagali naši kolegi, s katerim sem jaz dolgo sedel v isti pisarni in delal isto oddajo«, kar očitno leti na v.d. direktorja televizije. V skoraj eno uro dolgem pogovoru avtorja Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc nista niti enkrat poskusila preveriti, ali je morda pravi motiv demontaže TV Slovenija vendarle manj spontan in se morda njun gost moti, kar lahko pomeni le, da se tudi njima takšna možnost ne zdi posebej verjetna.

Je Bergantovo stališče zgolj njegovo?

Za trenutek si poskušajmo predstavljati še, da so Bergantova stališča pravzaprav stališča vseh, ki so ga izbrali za svojega komunikatorja. Če so, potem kolektiv informativnega programa sploh ne verjame, da ima Janševa oblast nek prepoznaven načrt z njimi; na tiskovno konferenco in v javnost so se podali le zato, ker je trenutno vodstvo preprosto preveč ambiciozno ali nestrokovno, z enakim razlogom pa tudi zaprosili strokovno sfero, da jih podpre! Destrukcija se bo zgodila tako rekoč po neumnosti. V tej luči postane tudi neželeni rezultat glasovanja ob PPN bistveno bolj razumljiv, vključno z razpravo vsaj enega dela svetnikov, saj so novinarji protestirali zgolj proti ambicioznosti, tej pa največkrat ni mogoče dobro oporekati.

Seveda je možno, da ima Bergant drugačno mnenje od večine novinarjev v kolektivu, ampak potem so si preprosto izbrali napačno osebo za ozvočenje svojega mnenja. In res v javnih protestih in apelih česa več od pozivov proti nepremišljenim spremembam programa, torej kakšnega namiga o vpletenosti oblasti, nismo slišali. No, omenjeni svetnik Kmetič je v oddaji na Nova24TV nekaj dni nazaj navedel še en motiv, ko je pojasnjeval potrebo po novem PPN in razglasil novo odgovorno urednico:

»Vmes pa je nekaj troublemakerjev, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov ali z vidika njihovih vrtičkov malo delajo. Konkretno za Berganta smo izvedeli, da poleg tega, da ima sedem oddaj na mesec, potem zasluži še 40 tisoč evrov preko tega, da dela, karkoli dela. To se bo končalo, ker ti ljudje bodo morali začeti delati. Problem tistih, ki se upirajo, je v tem, da so danes ali nič ali premalo delali, jutri pa bodo morali za ta denar, ki ga zaslužijo, tudi začeti delati. To je nek osnovni problem.«

Je potemtakem naša začetna trditev popolnoma napačna in ima prav Bergant, z njim pa na svoj način še Kmetič? Razvoj dogodkov na TV Slovenija bo najbrž kar hitro pokazal, kdo se v svoji interpretaciji motivov za spremembe znotraj PPN in nastanek naveze Whatmough-Areh-Rebernik moti in kdo ne.  

Več:

Svetniki RTV Slovenija s klofuto novinarskemu kolektivu in strokovni javnosti

Kadunc, Thompson in stokanje glede odgovornosti

Primer Jelene Aščić: kako prispevke na TV Slovenija mečejo v koš

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading