Aleksander Merlo je odpadel kot zrela hruška

Šestega aprila letos je potekal Festival Svobode v Zbiljah. Tam so v vodilni stranki predstavili kandidatno listo za evropske volitve in presenetljivo na prvo mesto postavili ginekologa Aleksandra Merla, sicer nekoč že poslanca stranke LDS, sicer pa zelo apolitičnega kandidata z malo izkušnjami. Vsaj tako, da je prvi na listi, so zaradi namigov iz stranke pisali vsi največji mediji.

Odločitev je zbudila nekaj ugibanj tudi o dogajanju v partnerskem odnosu predsednika vlade, saj do tistega trenutka direktorja postojnske porodnišnice nihče ni resno omenjal v kakšni politični vlogi, še najmanj pa na tako pomembnem mestu. Na tri mesta, ki so bila še prazna, so postavili poslanko Janjo Sluga, prej iz kvote tistih poslancev SMC, ki so omogočili tretji mandat Janezu Janši, nato obrambnega ministra Marjana Šarca in državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Vojka Volka.

Spet osebni razlogi

V Zbiljah so se v stranki Gibanje Svoboda pohvalili, da imajo vseh devet kandidatov za evropske poslance in, kot rečeno, posredno določili nosilca liste. Danes vemo, da je Merlo odpadel s tega mesta kot zrela hruška. Razloga sploh niso navedli, kar kaže na njihov odnos: znova so posredno namigovali na nekakšen odstop iz osebnih razlogov, zdaj že zaščitni znak Golobovih neprepričljivih kadrovskih pojasnil po menjavah in odstrelih.

Piarovsko vlogo je v odsotnosti premierja, ki se je kar nekam izgubil, opravila nova nosilka liste Irena Joveva. »Lahko odgovorim le, kot sem odgovorila glede Klemna Grošlja, to je bila njegova osebna odločitev,« je pojasnila tista, ki se je zavihtela na izpraznjeno mesto. Saj res, amaterizem v kombinaciji z aroganco ima pri Golobovih močnejše korenine: še pred tem so lobirali pri Marti Kos, premier ji je ob evropskem parlamentu nonšalantno obljubljal celo mesto evropske komisarke. Kasneje so se spomnili, da za evropskega komisarja kar po domače predlagajo Tomaža Vesela. In tako kot so se otresli Grošlja, se je očitno zgodilo Merlu.

Tudi slednjega so se očitno znebili na grd način, brez osnovne kulture v komunikaciji in človeških manir. Kot poročajo mediji, se je na zasedanje organov stranke v ponedeljek pripeljal skupaj s predsednikom stranke Golobom. Tega potem ob izjavi za medije več ni bilo, ker naj bi imel druge obveznosti. Je pa zato vsa navdušena pohitela novopečena nosilka Joveva s svojo deplasirano retoriko: »To je bila osebna odločitev gospoda Merla, ki jo spoštujem.«

Oholost in prezir

Ali res drži teza o osebni odločitvi? Od resnih novinarjih bi pričakovali, da to raziščejo. Kot je povedal kasneje za portal N1, so ga s tem, da ne bo nosilec liste, seznanili šele zvečer, tik pred zdajci. Njegovo pojasnilo je kultivirano in razkriva, v kakšni stiski se je znašel:

»Očitno so se stvari spremenile, sam pa imam svoja načela, od katerih ne odstopam. Pričakoval sem, da bom lahko kot senior v skupini za evropske volitve še kaj prispeval, če pa tega ne želijo, tudi nič hudega. Pač ne bom kandidiral.«

Kaj nam ta dogodek pove o vladajoči stranki? Najbrž precej o njeni zmedenosti in amaterizmu, še več pa o oholosti in človeškem preziru. Če tako ravnajo s svojimi najboljšimi možmi in ženami, kaj si lahko obetamo, da počnejo šele z državo, tj. z državljani?

Ne vemo natančno, ali so Merlu ponudili kakšno drugo mesto na listi, kar je najbolj verjetno, s čimer se ni strinjal. Avtokastrirani slovenski medijski sistem najbrž ne bo posebej vztrajno vrtal v to, zakaj so ga sploh izbrali in kaj se je zgodilo, da so ga na grd način odkrižali – končno so se v stranki pred meseci s pomočjo skoraj stalinistične manire znebili svoje poslanke Mojce Šetinc Pašek.

Nova »kultura«

Nova komunikacijska in človeška (ne)kultura, ki jo širijo »svobodnjaki«, že ima in bo še imela bolj globoke politične posledice. In ravno zato se splača zapomniti, kaj se vam lahko čez noč zgodi, če ste z eno nogo tako rekoč že v Bruslju, ker so vas v vodilni stranki prosili, da tja odidite.

Ne verjemite jim, nikoli in nikdar, je zelo preprosto univerzalno sporočilo najširši javnosti. Če nam vodilna stranka želi dati tovrstno lekcijo, skupaj z vsemi svojimi piarovci vred, potem ji je pač uspelo.

Več:

Skesanost, morala in politika: Janja Sluga bi še sodelovala s SDS

Za evrokomisarja bi Tomaža Vesela, vendar koalicijskih partneric ni vprašal

V Golobovi stranki grobo kršili lasten etični kodeks, da so lahko izključili Mojco Šetinc Pašek in Roberta Pavšiča

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading