Toninovi krščanski demokrati kot grobarji demokracije še v parlamentu

Sodelovanje stranke Nova Slovenija pri rušenju demokracije v državi postaja, navzlic vsem Toninovim poskusom, da bi se propagandno distanciral od vladajoče SDS, vsak dan bolj otipljivo nevzdržno in tudi nesramno. Ne samo, da krščanski demokrati na trenutke držijo žakelj ali celo sami nebrzdano kadrujejo po javnih podjetjih, pač povsod, kjer zmorejo, zdaj so demonstrirali svoj prezir do osnovnih demokratičnih načel v parlamentu, kjer so zavihteli svoj meč in v odboru za izobraževanje brutalno pohodili še poslovnik – očitno v farsi brez primere, kjer je njihova članica Iva Dimic navzlic vsem opozorilom, celo predsednika parlamenta, gladko kršila poslovniška določila.

Ravnatelje bo lahko izbirala lokalna politika

Na odboru so obravnavali dopolnila k predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katerimi so bili poslanci SDS, NSi in SMC odločeni, da spremenijo sestavo svetov zavodov, kar je že po sebi katastrofalen korak, s katerim se pod krinko modernizacije ciljev vzgoje in izobraževanja uvaja možnost političnega vplivanja na vse: na točki sprejema ustanovitvenega akta, pri soglasju k sistemizaciji in objavi delovnih mest, mnenju k imenovanju ravnatelja, soglasju h kadrovskemu in finančnemu načrtu. Prepričanje, da gre za slab in neutemeljen predlog, ki politizira izbor ravnateljev vrtcev in šol preko sprememb sestave svetov vrtcev in šol, je pripeljalo Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije do zbranih 24.000 podpisov zaposlenih in 80 odstotkov članov združenja osnovnošolskih ravnateljev, ki so nasprotovali spremembi sestave. V praksi med drugim to pomeni, da na imenovanje ravnateljev še bolj intenzivno vpliva lokalna politika, saj bo prevladujoče glasove imeli prav ona.

Očitno je sprejem novele, ob popolnem nasprotovanju stroke, tudi v strahovitem interesu krščanskih demokratov, zato je predsedujoča odboru za izobraževanje Iva Dimic iz vrst NSi kršila pravilo parlamenta, da lahko seje trajajo samo do desete ure zvečer. Ker je koalicija spremenila predlog kar pred sejo glede na začetnega, sprva ni prisluhnila predlogu o njeni prekinitvi in javni predstavitvi mnenj. Sledile so številni premori v razpravi, ob 10. uri zvečer pa bi predsednica morala prekiniti sejo glede na poslovnik, vendar tega ni storila. Predsednik parlamenta Igor Zorčič je celo poslal sporočilo predsednici in izrazil pričakovanje, da bo ob tej uri prekinjena, a je Dimičeva vztrajala in kljub glasnemu nasprotovanju poslancev Levice in LMŠ nadaljevala z glasovanjem k dopolnilom; zavrnila je tudi možnost postopkovnih predlogov.

Predlagali bodo njeno razrešitev

Kot je kasneje povzel prvak Levice Luka Mesec, je poslanka Nove Slovenije s tem povozila vsa možna pravila: delovala je proti poslovniku, saj bi lahko odbor deloval le do omenjene ure, s tem pa se je požvižgala tudi na sklep kolegija predsednika parlamenta, ki ga je prosila za podaljšanje, a ji je bila prošnja zavrnjena. Očitno je bila tudi odločena, da onemogoči razpravo, česar ni storil še nihče v 30 letih, kot pravi Mesec, pri čemer je prijavljene k razpravi preprosto izbrisala in brez debate prešla k glasovanju. To pomeni, da seje ni bilo mogoče niti obstruirati. Ob tem je Toninova poslanka odvzela še pravico do postopkovnih zahtev.

Mescu je bila torej odvzeta beseda že v trenutku, ko je želel protestno najaviti obstrukcijo seje, kasneje pa je odbor sklepe sprejemal kar brez sklepčnosti – zanjo je v tem odboru potrebnih 9 glasov. Vendar predsednice ni ustavilo, da je glasovalo le 8 poslancev v trenutkih popolnega nereda. Povedano na kratko: s sesutjem vseh pravil glede razprave, urnikov, sklepčnosti in celo glasovanjem sredi noči so koalicijski poslanci, na čelu s krščansko demokratko, čisto mimogrede z vihtečim mečem uredili, kdo bo sestavljal svete slovenskih šol. Vodja Levica je zato napovedal, da bo zahteval razrešitev poslanke s funkcije predsednice odbora.

Tonin je za dialog, toda v praksi bi jemal besedo

Škandal, ki se je zgodil in o katerem mediji relativno šibko poročajo, je kasneje zagovarjal Tonin. Tisti politik torej, ki zadnje čase fingira pahorjansko retoriko dialoga, a si ga očitno predstavlja na čisto poseben način: z odvzemanjem besede drugim, z zagovorom zanikanja principov poslovnika in norčevanjem iz razumevanja, kaj šteje za sklepčnost. Še huje, znova je pohitel najbolj grobo in umazano propagandno retoriko, ukradeno iz Janševih propagandnih portalov, in stranko Levica mimogrede diskvalificiral z očitkom, da je njihov program neustaven, poslance pa je predstavil kot nasilne in brezsramne radikalneže, ki jih moramo ustaviti. Tudi tokrat so se Dimic, Tonin in Janša zatekli v osebno kompromitacijo z opisi, da so poslanci Levice vpili, tolkli po mizi in izvajali »neverjetno talibansko obnašanje«, kot je zapisal premier Janez Janša.

Neverjetno pritlehna Toninova retorika, usmerjana v podporo njegovi poslanki

Tovrstno mimikretično zatrjevanje, s katerim želi prvak krščanskih demokratov zelo nekrščansko preglasiti svoje lastno teptanje demokratičnih pravil in usmeriti pozornost proti tistemu, ki je razkril umazanijo, nismo zasledili prvič, najbolj smo si zapomnili manever preusmerjanja pozornosti ob letošnjem finančnem protežiranju zavoda Iskreni, ko so v Novi Sloveniji propagandno na široko zagnali vik in krik, češ da gre za nič manj kot kristjanofobijo, nestrpnost do kristjanov!

Če v NSi zadnje čase zagovarjalo nekakšno sredinskost in se prav nič sramežljivo ponujajo za to, da bi vodili novo vlado, hkrati pa se distancirajo od trenutne in s tem od sebe samega, hkrati ponavljajo tudi, da jim ni blizu »ostrina SDS«. Toda ne, Toninova ostrina je še perverznejša, odločena rušiti demokracijo v njenem domačem hramu.

In potem spet pride nedelja in čas za spoved, ki je bodisi ni ali znova prav nič ne pomaga.

Več:

Predinterpelacijsko odkrivanje nestrpnosti do kristjanov

Tonin glede podpore ministru Vizjaku laže  

Hajdinjak ostaja podpredsednik stranke in obenem vodi Dars

Kadrovanje v pisarni Nove Slovenije: zdaj tudi na Agenciji za varnost prometa

Volčje kvote kot ime za politično vmešavanje v podjetja: podpredsednik Nove Slovenije na čelu Darsa

Od avtoritarnosti k mafijskosti: nam res vlada mafija?

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: