Eugenija Carl o posegih v RTV program in menjavi voditeljev na dan stavke

Dogajanje na RTV Slovenija danes dosega vrelišče z novo stavko novinarjev na RTV Slovenija, vmes pa se vodstvo trudi umikati in krčiti informativni program v bojazni, da bi lahko informacije o novinarski stavki škodovale predvsem njegovemu ugledu, tj. ugledu vodstva.

Vse kaže, da Andrej Grah Whatmough s svojimi pribočniki in odgovorna urednica Jadranka Rebernik izgubljata vso razsodnost in tla pod nogami, s čimer prevzemata na svoja pleča neverjetno breme odgovornosti za porazno konfliktno situacijo. Novinarka hiše Eugenija Carl se je odločila, da o dogajanju v programih RTV Slovenija in širše na dan stavke pogumno obvešča kar na svojem Facebook profilu. Ker z gesto informiranja javnosti pomembno prispeva k razumevanju situacije, lahko plačniki RTV servisa podrobneje spoznamo razloge za stavko in hkrati »modus operandi« političnega vodstva RTV hiše v napeti situaciji konflikta med njim in zaposlenimi. Zagotovo gre za dramatične razmere, kakršnih še nismo doživeli.

Spomniti velja, da stavkajo novinarji informativnega programa, ne pa tudi Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija (SKUU) in Sindikat delavcev radiodifuzije Slovenije (SDRS), kar kaže na notranji razkol med novinarji. Zato povzemam opis in napoved dogajanja, kakršnega je podala novinarka na osebnem Facebook profilu:

Ker mora biti javnost, ki nas plačuje obveščena, kaj se danes, na dan stavke, dogaja v RTV hiši, bom tu, kljub obilici dela, obveščala minuto po minuto:

Vodstvo in odgovorna urednica Jadranka Rebernik ovirata stavko na najbolj brutalen, podel in najverjetneje tudi nezakonit način.

– ob 9.00 sestanek redakcije, stavkovnega odbora in vodstva ter odgovorno urednico. Laži, sprenevedanja, valjenje odgovornosti za umik oddaj drug na drugega. Tednik so umaknili. »ker morajo biti izpolnjeni standardi poročanja, oddaje pa v skladu s PPN,« je rekel vidno živčni Grah. Oddajo bi morali montirati danes dopoldne, a so montažo prepovedali. Urednici je zagroženo, da se nič od posnetega ne sme znajti v nobeni drugi oddaji, ker bi bila to hujša kršitev delovne pogodbe.

-Rebernikova je PREPOVEDALA snemati pogovor s Čeferinom za Odmeve. Ne dovolijo snemati ničesar, kar danes ne bo šlo v oddaje. In v oddaje ne bo šlo praktično nič, ker so zavzeli/skrajšali programski prostor. In ga polnijo z lojalnimi kadri.

Tako Dnevnika ne bo vodila Jasmina Jamnik, Odmevov pa ne Igor Bergant, kot je bilo po planu, pač pa bo vse današnje info oddaje vodil »naš« Nejc Krevs, ki seveda nima nobenih težav sprejeti misijo. Saj, Panorama team.

Vklopi v oddaje so PREPOVEDANI od 14.ure naprej. Jasen signal, da se bojijo, da bi se vklapljali s stavkovnega shoda pred RTV in zvečer pred parlamentom.

Poročila ob 17. so skrajšali na 3 minute

-napovedi Dnevnika ob 18.22 danes NE BO

-Dnevnik so skrajšali na 5 min, Slovensko kroniko na 4 minute, Šport na 2 minuti.

-POZOR! Dolžina Panorame ostaja nespremenjena. Logično, na »našem« kanalu res ni bojazni, da bi se znašla prava resnica o stavki. Verjetno pa bodo vabili vodstvo. Sklepam.

Dragi plačniki RTV prispevka, po pol stoletja ali tam okoli, smo zopet odprli bunker za »politično nekorektne« oddaje, prispevke, novinarje, voditelje…

Se nadaljuje…. Ker mojega kanala ne morejo ne skrajšati ne zapreti. In mene ne morejo utišati.

Ne plačujejo me oni, plačujete me vi!

Sporočilo stavkovnega odbora pred začetkom stavke 20. junija 2022
O biopolitiki revolta na RTV Slovenija kot edinemu boju za svobodo v podkastu bloga

Več:

Cenzura na RTV Slovenija: oddajo Tednik so raje umaknili

Jadranka Rebernik že izvaja cenzuro

Grah Whatmough z novim trikom sporazuma: podpis pričakuje v nekaj urahGeneralni direktor RTVS grozi stavkajočim

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: