Stop RTV močvirju!

»Izsuševanje močvirja« je stalnica v uporabi metafor pri Janezu Janši – gre za retorično rabo, ki jo bomo v slovenskem političnem prostoru odkrili predvsem ali skoraj izključno le pri njem. No, po novem tudi pri rumenih jopičih.

Leta 2017 se je predsednik vlade odzval na sodnike in tožilce, ker so se zanimali za 400.000 evrov njegovega domnevno nezakonito pridobljenega premoženja z besedami: »Skrajni čas je, da izsušimo to močvirje«. Pri tem je meril na »murgelske banksterje«, kajti ti so »v dveh ropih državnih bank v roku 20 let Slovencem ukradli za več kot 4.000.000.000 € premoženja.«

Leta 2018 je na konvenciji napovedal »izsušitev birokratskega močvirja«, letos pa je za Radio Ognjišče dejal:

Vse to je možno, ker ta veja oblasti ne funkcionira, čeprav je veliko poštenih sodnikov, ki se trudijo, a ključne funkcije so v rokah tistih, ki ščitijo prvorazredne, globoko državo, gospodarski kriminal, tajkunska omrežja, tu so prave hobotnice klientelizma s kraki, ki segajo v najvišje vrhove sodne oblasti in dokler se to močvirje ne izsuši, Slovenija ne bo država vladavine prava in na tem področju nas čaka veliko dela.

Ob pravosodju in birokraciji je tretja tarča izsuševanja še tranzicijska levica (»Vedno smo našli pot, tudi iz tranzicijskega močvirja«), ena ključnih pa so domači mediji, torej medijsko močvirje.

In tukaj zdaj stopajo, združeni v eno, na sceno neonacistični rumeni jopiči, katerih fokus se je od svastik in številke 88 navidezno nepričakovano usmeril v RTV hišo, in obenem predsednik vlade, njihov velik podpornik (Račji test, Hitlergruß in načini opravičevanja rumene mimikrije neonacistov, Uporabljajo Kanglerjeve rumene jopiče: uspešnost neke mimikrije ob nasedlem novinarstvu, Hrvaški Nacional o neonacistih sredi Ljubljane). No, rumeni neonacisti so se malce zmotili, vsi pošteni državljani ne plačujejo položnic (Vlada je videti odločena: finančno bomo uničili RTV Slovenija, Janša na plačuje RTV prispevka: odprto pismo vodstvu RTV Slovenija, Hojsova manipulacija glede neplačevanja RTV prispevka).

Izsuševanje močvirja (drain the swamp) je več kot očitno uvoženi žargon, še zlasti iz ameriške republikanske tradicije. Njen izvor sega najmanj do Ronalda Reagana, trenutno je raba več kot modna pri Trumpu, največkrat pa nastopa v kombinaciji s priročnimi frazami o obstoju globoke države (deep state), ki je v splošni analizi že dolgo prepoznana za žargon konspiracistov.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: