Hrvaški Nacional o neonacistih sredi Ljubljane

V prispevku z naslovom Uporabljajo Kanglerjeve rumene jopiče: uspešnost neke mimikrije ob nasedlem novinarstvu sem opozoril na dejstvo, da se pred nami znova odvija popolna katastrofa slovenskega novinarstva: namesto da bi podvomilo v artistično točko, povezano z »rumenimi jopiči« in mimikrijo protagonistov, je medijski mainstream navkljub prepričljivim razkritjem na straneh VladozlomaMladine in portala Oštro o tem, da za njimi stojijo neonacistične in njim sorodne skrajne skupine, še naprej trdno odločen, da bo sledil novim psihopolitičnim označevalcem oblasti in s tem pristal na zrežirano predstavo, razkritja pa raje ignoriral.

In tudi tokrat se je zgodilo, da o tem prvi poročajo tuji mediji, ne slovenski mainstream. Novinar hrvaškega Nacionala Blaž Zgaga pod naslovom »Slovenski premijer Janez Janša angažirao je neonaciste da suzbije prosvjede protiv njegove vladavine« v dolgem zapisu tega hrvaškega časopisa med drugim opiše dogajanje in vzpostavi povezavo s protesti v letih 2012 in 2013:

Po drugi strani je Janša že angažiral protiprotestnike, oblečene v rumene jopiče. Prvič se jih je približno dvajset zbralo na alternativnem praznovanju Dneva državnosti 24. junija, ki so ga organizirali protestniki v centru Ljubljane. Glasni kriki in skandiranje so ovirali govore in pesmi. Eden izmed njih je zakričal tudi nacistični pozdrav »Sieg Heil«, kar je bilo posneto tudi na videoposnetkih, v naslednjih dneh pa so protestniki na Facebooku in drugih družbenih omrežjih med provladnimi »rumenimi jopiči«  identificirali najmanj osem ljudi z nacističnimi tetovažami ali takšne, ki so člani neonacističnih skupin.

Nekateri med njimi so člani skrajno desničarske organizacije Blood & Honor, ki je bila po starem poročilu slovenske obveščevalno-varnostne agencije SOVA povezana z Janševo Slovensko demokratsko stranko. To poročilo je pricurljalo v javnost pred nekaj leti, takratni direktor SOVA Damir Črnčec, v tistem času Janšev največji zaupnik, pa je zahteval kazenski pregon več novinarjev, ki so ga objavili.

Damir Črnčec se je pozneje razšel z Janšo in postal svetovalec za nacionalno varnost v vladi Marijana Šarca. Nekaj tednov pred nastopom Janševe tretje vlade je marca letos kot nekdanja Janševa desna roka opozoril: »Spoznanje delovanja aparata SDS, ki deluje po načelih mafijskega poslovanja, kjer vse poti vodijo do vodje in njegovega najožjega kroga, mi je bilo popolnoma tuje…. Nova vlada uporablja pandemijo kot paravan za vzpostavljanje politične diktature«.

Janševi neonacisti v rumenih jopičih so imeli minuli petek provladni protiprotest, ko jih je približno 40 v spremstvu policije korakalo in kričalo po ljubljanskih ulicah. Večina jih je v Ljubljano prišla iz drugih delov Slovenije. Toda dejstvo, da Janševa vlada v delovanje vključuje skrajno desne organizacije, lahko resnično vodi do nasilja, kar se je potrdilo tudi med velikimi protesti med Janševo drugo vlado, v letih 2012 in 2013. Takrat so neonacisti in druge skrajno desne skupine, podprte z nogometnimi huligani, organizirano razbijali mirne proteste. S provokacijami, baklami, topovskimi udari in pretepi so uspeli izzvati policijsko reakcijo s solzivcem in vodnim topom ter podobne ukrepe.

Ob tem novinar omenja še Janšev napad na javni zavod RTV Slovenija skozi pripravo novega Zakona o RTV Slovenija, ki ga je pripravilo Ministrstvo za kulturo in je pricurljal v javnost. Z novimi potezami bi javna radiotelevizija izgubila približno 14 milijonov evrov prihodkov na leto, kar bo dejansko oslabilo ali celo uničilo financiranje in poslovanje največje slovenske medijske hiše, razen tega bi bila ob Oddajnike in zveze, ki bodo izločeni iz sistema RTV Slovenija, kar pomeni nov izpad dohodkov. Na drugi strani pa Janša kot solastnik in iniciator strankarske televizije Nova24TV računa, da bo madžarski podjetnik Jozsef Vida, povezan s premierjem Viktorjem Orbánom, kupil zasebno televizijo Planet TV, s čimer bi ob uničenju RTV Slovenija prevzel popoln nadzor nad širjenjem informacij in propagande, še piše novinar.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d