Morda bo odprl kuverto: kdo laže, Hojs ali Janša?

Vse je odvisno od njegove volje po odpiranju kuvert. Na ta način bi lahko zgostili nonšalantno in arogantno ravnanje predsednika vlade, ki ne želi sprejeti odstopa ministra Hojsa, političnem (ne)dejanju brez primere v slovenski zgodovini. V današnjem pogovoru v Odmevih med Rosvito Pesek in njim je postalo jasno, da v politični konstelaciji te oblasti ne šteje nič: ne osebna želja po odstopu, tudi ne njegova nepreklicna najava, tudi ne javno pismo z razlago, zakaj je minister odstopil in celo njegova zatrditev, da je predsednik vlade njegov odstop sprejel. Ne, je zdaj tak odstop nenadoma obravnavan kot medijska laž. Premier je ministra ponižal, mu po svoje odvzel digniteto, ne bo mu dovolil odstopa, on nima subjektivitete. Tako se dela, s trdo roko!

In čeprav je minister jasno povedal, da je njegov odstop sprejet, se je zdaj lahko Janša na vse pretege pretvarjal, da tega sam ni rekel – iz česar sledi, ga ni sprejel. S perverznim obratom, kajti namesto, da bi za lažnivca razglasil Hojsa, saj je avtor trditve, je raje prst usmeril kar v medije, za zaplet pa okrivil nič manj kot po njegovi izbiri neodprto kuverto:

JJ: »Če si gospod Hojs ne bo premislil, bom jaz to kuverto odprl, ampak takrat, ko bom imel novega človeka za to mesto… torej, kuverta gospoda Hojsa, v kateri je ponudil odstop, je še zaprta.«

RP: »Kaj torej lahko pričakujemo, da bo še nekaj časa ostal, ker takrat smo namreč poročali, da je nepreklicno odstopil in da ste vi ta njegov odstop sprejeli.«

JJ: »To ste vi poročali, dvomim pa, da imate kako mojo izjavo, v kateri sem jaz to rekel.«

RP: »Namreč zdaj je problem z državnim zborom.«

JJ: »Ne, ni problem z državnim zborom. Roki bodo začeli teči, ko bo ta kuverta odprta, če bo odprta.«

Se pravi: kot imate na oblasti avtokrata, je vse odvisno od njegove volje, da bo storil neko partikularno dejanje in bo nekaj postalo uradno – ampak ta volja je videti kot nekaj, do česar po potrebi vzpostavlja arbitrarno distanco. V smislu: morda bo odprl kuverto, morda je ne bo. Nihče ne ve, še sam ne. In tudi državni zbor se bo moral sprijazniti s tem dejstvom in pač počakati na avtokratov izid njegovega odpiranja.

Dodatna ironija je kajpak v tem, da premier govori o kuverti, katere vsebino pozna vsa široka javnost, ker je bila vsebina javno objavljena v vseh medijih. Najbrž že slutimo razplet te farse: orbanizatorja Slovenije bosta na koncu ugotovila, da se splača še naprej pogumno boriti proti temnim udbovsko-komunističnim strukturam, zaradi katerih je Hojs odstopil in to zapisal v svojem »poslovilnem«, za njegovega šefa menda kuvertiranem pismu. Zdaj čakamo samo še, da minister zaprosi odstoplega prvega policista, da si tudi premisli. Komedija brez konkurence.

Kasneje se je vlada s premierjevo domislico o kuverti celo hvalila na tviterju
Vsebina kuverte, ki je ne želi odpreti

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: