Naš denar za rasizem: Simonitijevo ministrstvo razdelilo 3,1 milijona evrov

Slovenska medijska krajina diha in živi svoje življenje tudi s pomočjo državnega denarja. Simonitijevo ministrstvo za kulturo v odhodu je razdelilo 3,1 milijona denarja na razpisu za medije. Podobno kot lani so tudi letos bili rezultati pri marsikateri izbiri predvidljivi v smeri protežiranja tistih medijev, ki so ideološko blizu krogom Janeza Janše ali vsaj politične desnice.

V komisiji, kjer se sicer niso niti trudili z uravnoteževanjem, so sedeli Matej Makarovič, Borut Rončević, Tamara Besednjak Valič, Jonatan Vinkler in Suzana Žilič Fišer. Časopis Večer našteva nekatere srečne dobitnike, ki so zadostili strogim strokovnim kriterijem:

»Sredstva s področja A (področje sofinanciranja programskih vsebin tiskanih medijev, radijskih in televizijskih programov ter elektronskih publikacij) so prejeli Planet TV (36.000 evrov), ki je v lasti madžarske družbe TV2 Media, za projekt Planet z vami, družba TSmedia (36.000 evrov) – odgovorni urednik Siola je Peter Jančič – za projekt Siol plus, založniška hiša Družina (36.000 evrov), Zavod Iskreni (25.200 evrov) za projekt “Politična analiza v supervolilnem letu”, Društvo katoliških pedagogov Slovenije (8.733,60 evra) za projekt Beseda je naših misli obraz, založniška hiša Nova obzorja (35.993,70 evra), ki med drugim izdaja tudi revijo Demokracija in je v solasti SDS, madžarskega kapitala in poslanca Dejana Kaloha, za projekt Aktualni slovenski izzivi, televizija Nova24TV (32.719,50 evra), ki jo z madžarskim kapitalom obvladuje stranka SDS, za projekt Glas ljudstva, družba Lanaka media (20.879,10 evra), ki je v lasti Maše Požar, hčerke politika in medijskega delavca Bojana Požarja, družbo pa vodi prav on, za projekt Volitve neposredno, Zavod Media Ples (14.909,40 evra), ki ga vodi Požarjeva partnerica Barbara Drnač, za projekt Parada plesa, Dom sv. Jožef, duhovno prosvetni center (5.760 evrov) za projekt Prijatelj prijateljem.«

V komentarju bi želel predvsem opozoriti, kaj pomeni strokovno odmerjen denar za založniško hišo Nova Obzorja v višini 36.000 evrov, specializirani za izdajanje knjig Janeza Janše, Dimitrija Rupla in Igorja Omerze.

Založba, specializirana za identitarce

Naj spomnim: omenjena založba je leta 2018 izdala knjigo »Manifest za domovino: slovenska identitarna ideja« in kasneje so natisnili še njeno nadaljevanje z naslovom »Evropa narodov«. Njeno besedilo je dobesedno nekakšen manifest slovenskih identitarcev, ki jih tako ali drugače sponzorira in podpira stranka SDS, o čemer sem večkrat pisal.

Identitarno gibanje, pri nas so se poimenovali Generacija identitete, se vzpostavlja kot močna ideološka platforma, nad katero se občasno navdušujejo Janša, Žan Mahnič in nekateri drugi poslanci SDS, tudi stranka Bernarda Brščiča, vsebinsko pa sloni na promociji panevropskega nacionalizma, zavračanju multikulturalizma, ksenofobiji, antiislamizmu, antisemitizmu in konspiracizmu »velike zamenjave«. Še zlasti se identitarci inspirirajo pri novi desnici, think tanku Grece in ideoloških figurah, kot je Alain de Benoist, katerih cilj je na supremacističen način v Evropejcih ugledati posebno raso, verjetno v izogib neposrednim očitkom o spodbujanju rasizma.

Analiza zapisov medijev in portalov, za katerimi stoji SDS, torej Demokracija, Nova24TV, rodoljub.si in podobnih, kaže na veliko promocijsko težnjo po širjenju nevarnih konceptov identitarcev in sorodnih ekstremističnih grupacij. Omenjeni manifest so kot svojo produkcijo prikazali tudi v Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot in z njim pri istem Simonitijevem ministrstvu pridobili status društva v javnem interesu, kar jim obeta določene bonitete. V prijavi so se pohvalili, da je bila knjiga »prodana v 1232 izvodih in je najbolj prodajana knjiga spletne knjigarne www.vseknjige.si«. Kar je portal, ki ga prav tako vodi založba Nova Obzorja.

Zdaj torej vemo, kako pri Janševi vladi postati kulturnik s posebnim statusom.

Zadovoljni Mahnič s svojim izvodom manifesta v parlamentu

Kvaliteto knjižne produkcije društva je takrat prepoznala komisija v zasedbi dr. Jonatan Vinkler, Paulina Tania Korošec Kocmur in dr. Matija Ogrin. Hkrati je omenjeno društvo, na kar sem opozoril, celo ob svoji odkritih rasističnih poveličevanjih Adolfa Hitlerja in rasizma bilo pred kratkim vpisano v razvid medijev, saj izdaja »prvi fašističen medij« v državi, Nacionalno tiskovno agencijo. Da Simonitijevo ministrstvo s tem posredno promovira grozljive ideje iz Mein Kampfa, sicer cvetobera slovenskega novinarstva ni prav nič vznemirilo, kritične javnosti tudi ne, za tožilstvo pa še ne vemo.

Sunić kot zvezda desnega ekstremizma

Ena zadnjih knjig, ki jo je v prevodu natisnila založba Nova Obzorja in ki izdaja tudi revijo Demokracija, ta pa objavlja odkrito rasistične tekste o večvrednosti bele rase, zaradi česar sem avtorja in urednika tudi ovadil, je prevod knjige »Posmrtno poročilo: Kulturne raziskave iz postmoderne«. Njen avtor je Tomislav Sunić.

11. maja letos so ga pri založbi Nova Obzorja gostili v Ljubljani, ne prvič. Nastopila sta tudi njegova somišljenika Primož Kuštrin in Igor Kernel. In kdo je Sunić? Predvsem mednarodna zvezda belega nacionalizma in supremacizma. Eden vidnih predstavnikov nove evropske desnice, ki se inspirira pri omenjenem Alainu de Benoistu, v preteklosti je večkrat nastopil na srečanjih kukluksklanovcev, tudi pri ameriških neonacistih in konferederalistih. Kot navaja Wikipedia, redno gostuje pri skupinah, ki spodbujajo rasistična in antisemitska stališča.

Vabilo na predstavitev knjige in profil Tomislava Sunića iz Enciklopedije ekstremistov in ekstremističnih skupin

Leta 2008 je imel govor na Švedskem na neonacističnem festivalu »Nordiska Festivalen«, spregovoril je tudi na britanskem skrajno desničarskem srečanju identitarcev, leta 2011 pa na drugi konferenci skrajne desnice z naslovom »Identitär Idé« (»Identitarna ideja«). Hkrati je Sunić še danes v vodstvu American Freedom Party, ki je nastala iz rasistične skupine kalifornijskih skinheadov, katerih cilj je bil deportacija migrantov.

Res smo posebni

Sunić med drugim dokazuje, da obstaja korelacija med inteligenco in raso, pa tudi med gospodarsko produktivnostjo nekega naroda in njegovim inteligenčnim količnikom. Za rasistične ideje Tretjega rajha v Ljubljani predstavljeni knjigi v tretjem poglavju »Rasa in Tretji rajh« ugotavlja, da naše interpretacije še vedno niso dovolj objektivno predstavljene, predvsem zaradi prevelikega judovskega vpliva nanje.

Tema podkasta: ministrstvo za kulturo financira rasizem, a nikomur ni posebej mar

Zdaj potemtakem vemo, kam in komu gre davkoplačevalski denar po izbiri omenjene komisije. Slovenija je zagotovo edina država v Evropi, katere vodilna stranka je odkrito podpirala in podpira identitarno gibanje. Je verjetno edina država, kjer ministrstva sofinancirajo strankarske založbe, ki izdajajo manifeste desnih ekstremistov, katerih cilj je širjenje supremacističnih, ksenofobnih in rasnih idej. Najbrž pod krinko pluralizacije medijev!

No, za našo državo velja še ena posebnost: slovenski množični mediji, ob neznatnih izjemah, so najbrž edini v Evropi, ki za svojo vlado niso zmožni prepoznati zgoraj navedenega dejstva. Čigava zasluga je torej širjenje nestrpnih idej med nami?

Več:

Nevarna ljubezenska razmerja: za oblast so postfašisti v javnem interesu

Nacionalna tiskovna agencija, vpisana v register medijev, širi rasistične ideje iz Mein Kampfa

Nacionalna tiskovna agencija: fašistični medij zdaj vpisan v razvid medijev

Se bo Janša distanciral od njemu naklonjenega »fašističnega medija«?

Hojs o neonacističnih biserih in »svinjskem« ljudstvu

Hojsove perle so »dokazano neonacistične skupine«

Nevarna ljubezenska razmerja: za oblast so postfašisti v javnem interesu

Bo tožilstvo dopustilo, da je Hitler pri nas lahko razglašen za heroja?

Skrajna desnica v Sloveniji: nacionalna varnost v času Žana Mahniča

Neonacisti gojijo več politične kulture kot vlada

Hojsov biser je moral v zapor

Ormoške Termopile

Ob deseti obletnici Breivikovega pokola v Sloveniji še vedno njegovi častilci

Komedija nadzora nad policijo: razprava o šestnajstih sekundah

Neonacistične tetovaže kot napačen vzrok policijske intervencije

Račji test, Hitlergruß in načini opravičevanja rumene mimikrije neonacistov

Uporabljajo Kanglerjeve rumene jopiče: uspešnost neke mimikrije ob nasedlem novinarstvu

Hrvaški Nacional o neonacistih sredi Ljubljane

Novi sovražnik Evrope in Slovenije: kulturni marksizem

Rakasta gangrena in izvor vsega zla: kulturni marksizem

Neonacizem in kastrirano novinarstvo

Mahnič skupaj z neonacisti apelira k aktivaciji v »domoljubnih skupinah«

Rumeni jopiči o karakterju prasic: punce, ki podpirajo kulturni marksizem, bodo morale plačati za izdajo

STA najprej o rumenih jopičih, potem šele o protestnikih

Stop RTV močvirju!

Rešimo Vaterland!

Slovenski borci proti kulturnemu marksizmu uporabljajo antisemitski jezik

Twitter identitarce blokira, pri nas jih retvita oblast

Premier zahteva odstop direktorja STA in hkrati hvali alternativno tiskovno agencijo

Rasizem v Demokraciji: odgovorni se komično prikazujejo kot žrtve

Rasistični presežki: bela rasa mora iztrebiti druge

Ovadba zoper kolumnista Demokracije Aleksandra Škorca in odgovornega urednika Jožeta Biščaka

Rasizem in bežanje pred odgovornostjo: kako uspešno je sklicevanje na satiro?

Mahničeva raznolikost znotraj bele barve: o rasizmu politikov

Vračanje verbalnega delikta: Olaj preganja tudi tviteraše

Skrajna oblast in kalašnikov: desni ekstremizem v Sloveniji

Siol manipulativno obtožil petkove protestnike, da uporabljajo svastiko

Pogovori s predsednikom vlade, ki jih reklamirajo z Generacijo identitete

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: