Siol manipulativno obtožil petkove protestnike, da uporabljajo svastiko

Ali so neznanci, ki so s sprejem na okna ministrstva za kulturo narisali več rumenih svastik oziroma kljukastih križev, pri tem uporabili simbole petkovih protestov proti vladi? Na to namiguje Jančičev Siol, sicer vedno bolj odkrito propagandno usmerjeni portal v podporo Janševe vlade. Na svoji strani so zapisali:

»Gre za simbole, ki se pojavljajo na petkovih protestih.«

Siol si je s tem privoščil zelo prozorno manipulacijo, da bi okrivil protestnike zoper aktualno vlado – ti celo po priznavanju oblasti nastopajo prav z nasprotne pozicije, torej antifašizma, in na noben način ne uporabljajo svastik, ampak simbole, ki nakazujejo njihovo nasprotovanje fašizmu.

Protestniki z antifašističnim simbolom (foto: Božidar Flajšman)

Neonacistične ideje, ki so v javnem interesu

Akcija risanja svastik je sledila javnemu razkritju, da je ministrstvo za kulturo pod vodstvom Vaska Simonitija podelilo poseben status društvu, katerega predsednik je član rumenih jopičev Urban Purgar.

Ne le to, njegovo Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot z naslovom Mestni trg 10 v Ljubljani in z računom pri NKBM je po novem tudi navedeno v kolofonu spletnega portala Nacionalna tiskovna agencija (NTA), ki mu urednikuje Aleš Ernecl.

Do spremembe je prišlo 19. marca letos: do tega dne je NTA zbirala donacije na račun Erneclovega zavoda Phronesis, Pohorska ulica 19c, 2000 Maribor, po novem pa je bolj aktualno društvo, ki po presoji Simonitijevega ministrstva deluje v javnem interesu.

Protest s sarkastično naci tombolo: 3. julij 2020 v Ljubljani (foto: Božidar Flajšman)

Rumeni jopiči so sicer privrženci neonacističnih idej, na ulicah pa so bili razkriti tudi kot oboževalci neonacističnih simbolov, tudi svastike. Tudi Ernecl je svoj medij NTA pred meseci razglasil za fašističnega. Pred tem je bil član SDS, zagovarjal je Šiškovo vardo, kasneje podvomil v obstoj holokavsta, nedavno pa se je v državnem svetu bahal s fotografijo majice, na kateri je Leon Rupnik. S tem posredno Simonitijevo ministrstvo podpira tudi NTA kot medij.

Kasneje so na Janševi Nova24TV na podobno manipulativen način kot pri Siolu pohiteli in z namigom obremenili enega glavnih obrazov protestov, Jašo Jenulla: ta naj bi uporabljal podobno svastiko, kot je nastala na stavbi ministrstva.

Nova24TV s podobno agendo kot Siol: okriviti protestnike

Več:

Rumeni jopiči o karakterju prasic: punce, ki podpirajo kulturni marksizem, bodo morale plačati za izdajo

Račji test, Hitlergruß in načini opravičevanja rumene mimikrije neonacistov

Neonacizem in kastrirano novinarstvo

Se bo Janša distanciral od njemu naklonjenega »fašističnega medija«?

Premier zahteva odstop direktorja STA in hkrati hvali alternativno tiskovno agencijo

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d