STA najprej o rumenih jopičih, potem šele o protestnikih

Slovenska tiskovna agencija (STA) se je že dodatno prilagodila slovitemu principu uravnoteževanja, ki je zmagoval predvsem takrat, ko je bila na oblasti sedanja oblast: v poročilu po današnjem enajstem protestu (Novinarstvo, ki ne zna šteti) najprej navedejo rumene neonaciste, podpornike vlade, potem šele protivladne protestnike, čeprav so proporci udeležbe enih in drugih očitno v prid slednjim, nekaj deset proti nekaj tisočim. Tega, da se daje prednost manjšini, celo politično imputirani uravnoteževalni princip ne omenja!

In kakor da naslovni poudarek še ni dovolj, je tudi vrstni red obravnave v besedilu takšen, da je rumenim neonacistom, ki so seveda evfemistično povsem razbremenjeni podatka o svojem pravem poreklu (Neonacizem in kastrirano novinarstvo), namenjena prednost v opisu pred neprimerno večjo množico protestnikov proti vladi.

Vse skupaj me spomni na leto 2007, ko je Peter Jančič ustanovil Združenje novinarjev in publicistov, ki je štelo nekaj deset članov, da bi kontriral Društvu novinarjev Slovenije, štelo je vsaj 1300 članov, vendar je STA, ker je bila v rokah tedanje oblasti, v svojih novicah največkrat dala prednost Jančičevemu združenju.

Kot večina tradicionalnih medijev se je potemtakem tudi STA povsem prilagodila političnim pričakovanjem – v nasprotju s profesionalnimi standardi.

Večer in Primorske novice: naslov in vsebino so potem povzeli drugi mediji

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: