Rešimo Vaterland!

V svoji nedavno objavljeni knjigi z naslovom »Moja domovina! Zakaj sem bil naci« (Mein Vaterland! Warum ich ein Nazi war) nam Christian E. Weißgerber podrobno opiše svojo radikalizacijo na nemški nacistični sceni pred svojim izstopom, povezave z identitarci, načine uhajanja in prebijanja običajnih družbenih klasifikacij ali opredelitev njihovega delovanja, saj se je skupina, v kateri je deloval, ukvarjala z varstvom okolja in vegetarijansko prehrano ter propagirala z njima povezane vrednote.

Njegovo poglavitno opozorilo, ob tem omenja tudi znanega Martina Sellnerja, vodjo avstrijskih identitarcev, je v tem, da danes neonacizem ne smemo dojemati enoznačno, da njegovi pripadniki niso neumni in da so povsem preoblikovali svoje rasistične in nacionalistične poglede na način, da so ti manj očitni in bolj sprejemljivi za množice.

Ko sem pred dnevi pisal o prihodu rumenih jopičev tudi v Maribor na tamkajšnji protivladni protest, sem opozoril, da so očitno Kanglerjevim pristašem rekviziti ostali z lanskega protesta in so jih zdaj pač uporabili (Uporabljajo Kanglerjeve rumene jopiče: uspešnost neke mimikrije ob nasedlem novinarstvu).

Nisem pa podrobneje opazoval njihove siceršnje oblačilne oprave. Zdaj se je razkrilo, da so rumeni lajbiči sedanjega državnega sekretarja za notranje zadeve in padlega župana v resnici prekrili zanimivo izbiro. Če na jopičih piše »Rešimo Slovenijo«, pač v skladu z geslom njegovega in Janševega in Kanglerjevega shoda oktobra lani (Ko gotofi licitirajo gotofe: rešitelji Slovenije kot ugrabitelji vstajništva), je Marija Hobotnica na Facebooku izpostavila njihove majice.

Trojica s Kanglerjevimi jopiči in napisom Defend Europa-Vaterland

Podroben pregled teh pa razkrije, da je na njih izpisano »Defend Europa« in »Vaterland«, kar lahko takoj povežemo z identitarnim in sorodnimi gibanji: nad prvim sta se leta navduševala Žan Mahnič in Janez Janša, njihova strankarska založba pa je celo izdala manifest (Skrajna desnica v Sloveniji: nacionalna varnost v času Žana Mahniča). Na podobnem vzorcu je pri nas vzniknila celo nekakšna desnoekstremistična modna znamka »Defend Ljubljana« s puško kot glavnim emblemom. V uporabi jo lahko vidimo na ljubljanskih protestih v režiji rumenih neonacistov.

Glede svojega odkritega navduševanja nad ekstremnimi desničarskimi gibanji zato trojica predsednik vlade-državni sekretar za nacionalno varnost-državni sekretar za notranje zadeve res tvori idealno in težko presegljivo kombinacijo, ki že na ravni osnovne informacije skoraj vse pove o naši državi zainteresiranim tujim opazovalcem in mednarodni novinarski skupnosti. Le da zaenkrat obveščanje šepa.

Če so strankarske simpatije in povezave več kot jasne, pa bi glede na omembo »Vaterland« na lajbičih moralo verjetno prej pisati »Rešimo Nemčijo«, ne »Rešimo Slovenijo«. Ampak kaj bi s tem, nobody’s perfect, celo naša oblast ne.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading