Vrag je vzel šalo. Janša je zaukazal, da se ljudstvo oboroži

Terorizem je nov in hkrati star propagandističen motiv stranke SDS, ki se počasi preveša v politično agendo najradikalnejše vrste. Kajti kot zlobni teroristi so seveda prikazani naši politični nasprotniki, sploh na naslovnici Demokracije. To pa so levičarji. In ti levičarji niso samo zakrknjeni teroristi, ampak podpirajo »prave«, recimo Hamas. Zato je prav, da jih promptno ustavimo. Če je potrebno, tudi z orožjem. Še več, to je nujno.

Domnevni teroristi med domačimi levičarji, kot je Jaša Jenull, so samo del problema. V psihopropagandistični fantazmatiki Trstenjakove sodelujejo s tistimi pravimi, ti pa so na primer Palestinci v Sloveniji. Janez Janša je zato alarmantno pozval k »zakonitemu« oboroževanju, ko je komentiral posnetek protestirajočih Palestincev na Prešernovem trgu. S tem je najbrž presegel vse doslej videne meje nizkotnega v politiki; po trumpovsko namiguje k nasilju, zanj tradicionalno skozi risanje scenarija, v katerem je menda ljudstvo ogroženo. Zato se ima pravico braniti:

»Vrag je vzel šalo. Oborožite se. Legalno.«

Zahteva narodu: nabavite si orožje

Diskurz postaja vedno bolj podoben desničarskim ekstremistom, a tudi to ni nobena novica. Seveda nihče ni bil ogrožen zaradi zelo običajnega protesta ob izraelski intervenciji v Gazi in Janšev srhljiv apel ni prvi te vrste, je pa prvi v svoji grobi direktnosti pozivanja  k oboroževanju. Vrag je res vzel šalo, in to zaradi njega, ki narod hujska k iskanju orožja in posredno k njegovi uporabi!

Se resnično dovolj zavedamo, kaj to pomeni? Videti je, da niti malo, ne politika in ne mediji. Kajti pričakovati bi smeli, da bo politični vrh znal opisano nevarno hujskaštvo ostro obsoditi, nedvoumno in takoj, tožilstvo pa sprocesirati ovadbo zaradi spodbujanja sovraštva in nestrpnosti. Toda kaj smo doslej dočakali? Po dveh dnevih popolnoma nič!

Zato bom začel alarmantno: vlada in vladajoča politika, ki opisanega apela k oboroževanju ljudstva ne zna obsoditi, je popolnoma nepotrebna in tudi nevarna. Z vsemi neizvedenimi reformami vred. Gospod Robert Golob, takoj odstopite! Že doslej ste eno samo razočaranje, toda če niste sposobni niti uvida, kako dramatično je, če nekdo na tak način ogroža javno varnost s tem, ko prispeva k naraščanju konfliktov in nasilja v družbi, po nepotrebnem in škodljivo zasedate svoj položaj!

Tiho dopuščanje spodbud k oboroževanju državljanov predstavlja soglašanje, da bodo ljudje vzeli pravico v svoje roke, kar je resen napad na vladavino prava, da o škodi ugledu naše države ne izgubljamo besed. Bo reagirala predsednica parlamenta in začela odkrivati etični kodeks poslancev?

Pri nas ni kaznivo

Hujskanje k sovraštvu, nasilju in oboroževanju je žal uspešno. Vzemite preproste ljudi: doma in na javnem prostoru že debatirajo, kot slišimo, ali bi se včlanili v kakšno lovsko društvo. In ko bodo pridobili orožje, ga verjetno ne bodo držali kar v predalih.

Toda poglavitna težava je drugje. V naši državi se vse ustavi že zaradi nesmiselno spisanega 297. člena Kazenskega zakonika, ki govori spodbujanju nasilja, nestrpnosti in sovraštva. Njegove dikcije že dolga leta nihče nima namena popraviti. Golobova vlada ne in tudi ne Strateški svet za preprečevanja sovražnega govora. Po vsem, kar vemo, ga brani tudi pravna stroka, podobno pa velja za pravosodno ministrico. Povedano na kratko: ne more biti bolje!

Leta 2019 ni bilo dovolj za ukrepanje niti, ko je poslanec Dušan Šiško za migranta sredi parlamenta dejal, da bi mu poslal šus v glavo – tožilstvo je gladko ugotovilo, da to ni kaznivo dejanje. In to celo časovno po menda »revolucionarni« sodbi Vrhovnega sodišča (I Ips 65803/2012), za katero že štiri leta pravosodje trdi, da bo spremenilo pravno in sodno prakso v smer manj rigoroznega branja člena glede konkretizacije dejanja. Pa je ni. Če poslati šus v glavo migranta ni problem za tožilce, zakaj bi bil apel k oboroževanju zoper Palestince ali kogarkoli že?

Pripravite pištole!

Nadaljujmo z neodzivnostjo tožilstva. Ko je junija 2022 Boris Tomašič na Janševi Nova24TV ščuval k oboroženemu spopadu, tudi njegova sugestija po mnenju tožilcev spet ni izpolnjevala »vseh potrebnih elementov«, da bi bilo takšno ravnanje kaznivo.

Takrat sta se gledalec in voditelj navduševala nad takole izjavo: »Pozivam vse Slovence, da se pripravijo za boj, za boj, da nazaj dobimo Slovenijo! Tisti, ki imate orožje doma, ne ga predati policiji! Tisti, ki ga nimamo, si ga bomo nabavili.« Kontekst je bil jasen in malce drugačen, prvak SDS pa ga variira že več kot eno leto: pripravimo se na krvoprelitje v državljanski vojni! Ne, nikogar zares ne gane.

Mitja Iršič je kot glavni piarovec Simonitijevega ministrstva za kulturo že leta 2021 javno ščuval, da potrebujemo več »dobrih fantov s pištolami«, ki se bodo uprli »slabim«. Ujeti moramo civilizacijski korak: čim prej se oborožite. Če bi omenjeni deloval na Ministrstvu za obrambo, bi pogojno še razumeli, toda v kulturi smo se pa razvadili na tisti Brechtov »Knjiga je orožje, vzemi jo v roke«. Ah, drugi časi, kultura krvoprelitja je bolj v modi!

Janševo ministrstvo za kulturo in apeli k oborožitvi s pištolo

Vsaka situacija pride prav

Apelov Janševih podpornikov in njega samega k oboroženemu nasilju je vedno več. Še zlasti je hujskanje eskaliralo v zadnjih mesecih, čeprav so konteksti premišljene psihopropagande zelo različni in usmerjeni v različne tarče, kot so domači politični nasprotniki, civilna družba, nevladniki, protestniki, levica, Palestinci, begunci… Vsaka situacija pride prav.

Po mnenju tožilcev je videti, da lahko v naši državi že čisto vsak hujska k oboroževanju. Če to počne trikratni predsednik vlade, bi morali v vsaki zreli demokraciji zvoniti vsi alarmi. Sprijaznimo se s tem, zakaj ne zvonijo: ker imamo gnilo politiko in gnilo tožilstvo. In ja, če niti apel k oboroževanju ni problematičen, potem ne želim prebirati očitkov na svoj račun, da je kaj posebej narobe s pridevnikom »gnil«, kajti stvari so preresne! Niti najmanjšega dvoma ni že vrsto let, da slovenski tožilci nosijo največji križ za razmah sovražnega govora v državi. Oni najbolj in najprej.

Da bi bile okoliščine še bolj nemilostne, se vedno najdejo stranke in politični gremiji, ki Janšo podprejo v čisto vsem. Spomnimo na Anžeta Logarja, pa na politike in njihove stranke, ki se vsake toliko odločijo, da bi se lahko z njim pobratili: Mateja Tonina, Zmaga Jelinčiča, Zdravka Počivalška, Aleksandro Pivec. Ne pozabimo na dva aktualna poslanca stranke Gibanje Svoboda, ki sedita v parlamentu in sta ponosno omogočila Janšev tretji mandat: Janja Sluga in Jurij Lep. Kdo pravi, da Golob po svojih močeh ne sodeluje pri restavraciji janšizma?

Semantika policijskega odziva

STA je poročala o zelo bizarnem odzivu slovenske policije na Janševo hujskaštvo, vrednem podrobne analize:

»Od izraelsko-palestinskega konflikta, zaradi katerega se krepijo previdnostni ukrepi policije na eni in izrazi nestrpnosti na drugi strani, policija poziva, naj se državljani vzdržijo kakršnihkoli rasnih ali drugih nestrpnosti. Ob pozivu prvaka opozicijske SDS Janeza Janše k oborožitvi pa policija poziva vse, naj ji pustijo opravljati svoje naloge.«

Glede nestrpnosti in ščuvanja k nasilju bi že dolgo nazaj pričakovali odziv anemičnega in nekoristnega varuha človekovih pravic. Kakor da ga ni v državi! Se komu zdi, da bo nekdo raje kot njemu prisluhnil moraličnemu glasu policije, katere naloga je predvsem, da primere nestrpnosti preganja?

Ključen za dešifriranje tančic pomenov je zagotovo zadnji stavek, ki šefa SDS posredno tako rekoč prosi, da jo pusti pri miru. Namesto da bi policija urgirala proti njemu, ga potemtakem zgolj roti, skupaj z drugimi, da ne širi zaupanja vanjo? Bolj se zdi, da res ni dojela resnosti problema in vidi težavo v tistih, na katere Janša kaže s prstom, hkrati pa takšno stališče naznanja, da je njegova škandalozna izjava hujskaštva preprosto normalizirana.

Fotografiranje udeležencev

Pred ljubljanskim shodom sta Janša in Aleš Hojs celo pozivala k fotografiranju udeležencev – očitno zato, da bi lažje izdelala svoje propagandistične albume domnevnih teroristov med civilnodružbeniki, ki so že dolga časa tarča napadov – končno tudi fizičnega na Niko Kovač. Vlada se je, kar je spet voda na mlin zaostrovanju domačih razmer, te dni odločila, da Slovenija poveča oceno ogroženosti zaradi terorizma, tokrat na srednjo stopnjo. 

Izraelski povračilni ukrepi v Gazi so zato zgolj ojačali že prisotno agendo po evokaciji podob krvoločnega nasilja in namigih na državljansko vojno v Sloveniji, ki so več kot jasen motiv propagandističnih narativov v minulem letu. Četudi drugačen. Kakor da bi si nekdo na vsak način neizbirčno želel krvoprelitja, konflikta, agresije v državi, vojnega stanja, v katerem bi se zavihtel na oblast. Tomaž Štih je kot večna Janševa referenca že pred meseci javno bodril k temu, da si nabavimo orožje – kalašnikov. Sovražnik je bil vsakič sfabriciran za potrebe na novo zarisanega sovraga, tokrat pa na Nova24 TV pišejo o »vzniku levičarskega terorizma« s prepoznavno agendo demonizacije nevladnikov:

»Infiltrirane skrajne levičarske skupine so pričele s čistkami. Skrajna levičarska skupina Baader-Meinhof je morila intelektualce, novinarje, podjetnike, sodnike in vladne uradnike; večinoma tiste, s katerimi niso delili levih stališč. Za teroristične akcije so jih urili Palestinci v Jordaniji. Nekdo je Robertu Golobu svetoval, da bo z enakim pristopom dosegel drugačne učinke.«

Članek na Nova24TV: protestniki kot levičarski teroristi

Menda uvoženi protesti Hamasa

Zraven obtožujejo nevladno organizacija PIC v Ljubljani, da »uvaža proteste Hamasa«, pri čemer je »samo ta organizacija od države za svoje delo prejela 2,5 milijona evrov.« Stigmatizacija nevladnikov s teroristi ima torej čisto prepoznavno namero finančno rušiti ta sektor, ker je Trstenjakova presodila, da je politično prenevaren.

Propagandni vojni ni videti konca, trenutno ji pridejo prav asociacije na terorizem in težava je v tem, da že dolgo ni več zgolj propagandna. Ko bo počilo, bo za takšno spoznanje prepozno.

Več:

Kratek vodič po radikalizaciji slovenske politike:

Skrajna oblast in kalašnikov: desni ekstremizem v Sloveniji

Skrajna desnica v Sloveniji: nacionalna varnost v času Žana Mahniča

Pogovori s predsednikom vlade, ki jih reklamirajo z Generacijo identitete

Za generalnega direktorja policije so slovenski neonacisti nenasilna subkultura

Hojs o neonacističnih biserih in »svinjskem« ljudstvu

Bodo tožilci sploh sledili sodbi Vrhovnega sodišča? Nič ne kaže na to.

»Šus v glavo«, premalo konkreten za pregon: zakaj ne preganjamo sovražnega govora

Ovadba zoper poslanca Dušana Šiška zaradi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja ali razpihovanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti

Stališče Vrhovnega sodišča v primeru sovražnega govora: dramatična zaušnica tožilcem

Nova24TV ščuva k oboroženemu spopadu med državljani

Hujskanje k oboroženemu spopadu med državljani obsodili celo v SDS

Državljanska vojna: je Janša storil kaznivo dejanje spodbujanja k nasilju?

Janša vidi državljansko vojno: hujskanje o metanju v jame je nevarno početje

Ponavljajoče se hujskanje, tokrat k vroči državljanski vojni

Skesanost, morala in politika: Janja Sluga bi še sodelovala s SDS

Usoda države, položena v roke trinajstih poslank in poslancev

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading