Ali Janša raje nastopa v intervjujih za Planet TV kot za Nova24TV?

Predsednik vlade bo danes nastopil v intervjuju na Planet TV in komentiral prvo obletnico delovanja svoje vlade. Tisto, ki jo množični mediji zelo sramežljivo opremljajo s podatki o boju proti epidemiji, precej manj pa o orbanizaciji države. Čeprav se je pred meseci Janša redno pojavljal na tedenski ravni na »svoji« strankarski Nova24TV, ki jo je pomagal ustanavljati kar sam in na kateri je na začetku redno gostoval vsak teden, pa se je v zadnjih mesecih z intervjuji opazno umaknil iz medija, ki mu je najbližje. Kakšni so razlogi za tak umik?

Orbanova Planet TV

Dejansko jih ne poznamo, odsotnost ni bila niti pretirano zaznana, kaj šele analizirana. Kot je že splošno sprejeto, sta Siol s Petrom Jančičem in hkrati Planet TV čvrsto pod vplivom SDS, kar je dejstvo, ki se nepričakovano redko omenja v vseh mednarodnih in domačih razpravah o ambicijah aktualne oblasti glede medijev ali poskusih vplivanja nanje. Prodaja televizije Planet TV je bila končana septembra 2020, nova lastnica je postala madžarska medijska družba TV2 Media v rokah Józsefa Vide, enega od ključnih madžarskih oligarhov v poslovnem imperiju Orbanove stranke Fidesz.

Planet TV ima gledalca več

Zgodba s prevzemom Siola je odmevala nenavadno šibko. Peter Jančič je 5. aprila 2020 objavil svojo prvo kolumno na straneh Siola, se podpisal kot »odgovorni urednik« in s tem dan prehitro po ekspresnem postopku postal šef tega portala, ki ga obvladuje država. Od 42 novinarjev v kolektivu sta zanj glasovala le dva, a se je uredništvo zelo hitro prilagodilo in postalo Janši naklonjen medij, v katerem dominira veliko oblik klasične medijske pristranosti.

Tudi odgovorni urednik na Planet TV Mirko Mayer je deležen številnih pohval premierja v obliki retvitov svojih domislic, neskrito politično obarvanih v podporo vladavini radikalne desnice. Nedavno je politično opredeljeni novinar Igor Pirkovič s TV Slovenija zapoznelo in očitno mimikretično začel odkrivati odlične kvalitete konkurenčne televizije.

S strani Janše retvitani Mayer o plačljivosti medijskih napadov iz tujine

Razlog je verjetno v gledanosti

Eden od glavnih razlogov za to, da Janša zanemarja »bolj svojo« Nova24TV bi bil lahko preprost: Planet TV ni več nič manj »njegova«, razen tega ima verjetno s svojimi nastopi tam bistveno boljše ratinge gledanosti.

Ko je lanskega novembra v enem tednu nastopil kar na treh televizijah, na javni RTV Slovenija, Planet TV in Nova24TV, je bilo mogoče vsaj približno izmeriti gledanost teh intervjujev. Na TV Slovenija si je takrat pogovor s predsednikom vlade ogledalo povprečno 8,7 odstotka ali 165.400 gledalcev oziroma 17-odstotni delež vseh gledalcev televizije v času pogovora. 

Na Planet TV so takrat zavrnili poziv Večera, da postrežejo s podatki, so pa »bili zadovoljni« z njim. Sicer so tamkajšnji novinarji sklepali, da je bil zelo slabo gledan in se v nobeni ciljni skupini ni uvrstil med 30 najbolje gledanih torkovih televizijskih vsebin, spremljal pa naj bi ga zgolj dober odstotek gledalcev. Zelo verjetno pa je takratni intervju na Nova24TV imel še slabšo gledanost kot na Planet TV.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: