Nova medijska hiša, nova mimikrija

Je ustanovitev Janševega zasebnega medijskega imperija nekaj unikatnega v slovenskem prostoru? Nesporno, tudi širše. Kot zanimiv fenomen eksplicitno političnega konglomerata medijev, kar je očiten faux pas z vidika novinarske etike in standardov, poseben tudi z vidika medijske zakonodaje, bo njegov obstoj veljalo spremljati podrobneje.

Ena izmed potez, ki me je pri Janševi obravnavi medijev vedno najbolj pritegnila, ni zgolj psihopolitična percepcija dojemanja vloge medijev kot sovražnih, nepokorjenih, nenormalnih, temveč tudi čudovitih form zanikanja (die Verneinung), ki jih je ponujal ves čas glede sumov, da bi nad njimi vršil kakšen vpliv. Ob tem so mu izdatno pomagali ne samo njegovi politični krogi, temveč tudi pokorjeni medijski centri. Presenetljivo, kot smo lahko prebirali le nekaj dni nazaj, celo nekateri najbolj vpleteni novinarji v odpor proti cenzuri pod njegovim škornjem zdaj priznavajo, da novinarske hrbtenice niso nič posebnega in da so se v Večerovem bunkerju znašla tudi besedila ne iz cenzurnih vzgibov, temveč ker so bila kvalitetno slaba. No, dvojni Verneinung.

Janša medijska hiša politična ne strankarska

Ena od posebnih značilnosti takšnega zanikanja se je manifestirala skozi mimikrijo obstoječih vplivov (pretvarjanje, da jih ni) in tajitev vpletenosti. Kot sem zapisal ob prvih novicah o Janševem imperiju:

Naj spomnim: Janša je vedno tajil, da je Demokracija v lasti njegove stranke. Janša je vedno tajil, da je Reporter njegovo glasilo in pred tem Mag. Janša je vedno tajil, da sta bila njegova brezplačnika Slovenski tednik in Ekspres. Janša je vedno tajil vpliv na Planet Siol in Planet TV. Janša je vedno tajil, da bi kadarkoli imel vpliv na RTV Slovenija. Janša je vedno tajil, da bi kadarkoli prevzel STA. Janša je vedno tajil, da je prevzel Delo, Večer in Primorske novice. Po mnenju Mednarodne zveze novinarjev. Saj res, mar nismo našteli že skoraj vse pomembne medije v Sloveniji? Da nujno potrebujemo Janšev časnik in Janša TV, ker je »medijska struktura« v Sloveniji nenormalna in njemu v škodo, nas prepričuje nekdo, ki je vse to imel ali ima pod nadzorom? Ki je vojeval bitke z novinarji, ki si je dopisoval s predsedniki uprav o vojnah z mediji? Ki mu je pomagal Media Polis s skrivnostno damo Milojko Balevski, da je lahko z državnim denarjem nagrajeval pridne in kaznoval malopridne medije.

Obrat, ki sem ga ironično poimenoval kot obrat k transparentnosti s prvo napovedjo Janševe medijske hiše na srečanju seniorjev stranke v Šentilju, je seveda vreden približno toliko, kot če bi koga, ki je prej kradel skrivaj, malce pohvalili, ker je to začel delati neprikrito.

Strogo vzeto je vse skupaj napredek zgolj v smislu, da bi, če bo medijski projekt zaživel, odpadla vsa mimikrija in mučne zanikovalne prakse pri lociranju nosilcev te pobude in analizi njihovih novinarskih izdelkov.

SDS medijska hiša Dnevnik

Lastniška ali upravljalska transparentnost medijskega projekta, tudi če jo cinično pohvalimo, pa se je že znašla pod vprašajem. Ko so včeraj ustanovili podjetje Nova d.o.o., ki bo skrbelo za spletni portal in radio, ter delniško družbo Nova24TV, ki bo skrbela za nov televizijski program, nismo naleteli zgolj na zanimiva imena, na »coming out« lastnikov, urednikov in novinarjev (no, te šele bolj zbirajo), ki nimajo nobene težave sodelovati v medijskih strankarskih aktivnostih, ki jim praktično ni para v Evropi, ampak že na prve vnovične mimikretične geste.

Prva gesta mimikrije, ne ravno zanikovanja, se je glasila: ne gre za strankarski projekt, res pa gre za političen:

Ustanovni družbeniki so za direktorja Nove imenovali Tomašiča, Novo 24TV.SI pa vodi upravni odbor – izvršni direktor je postal Kregar, člani odbora pa so Aleš Hojs, Aleš Primc, Ivan Štuhec, Božo Predalič in Klavdija Snežič, piše STA. Po Tomašičevih besedah bo medijska hiša »politično profilirana, ne pa strankarska«.

Druga gesta mimikrije je odlična, tudi sam bi jo svetoval, če bi bil piarovski strateg: Janševa medijska hiša bo sledila vrednotam evropske desnice. Povedano drugače: res bo politična, ampak ne bo Janševa, ne bo strankarska, temveč evropska in zagovarjala bo desne vrednote.

Čudežna formula, izrečena na ustanovni skupščini, torej obeta povrnitev na stare pozicije, napredek v priznanju vpletenosti je zgolj na ravni politične in vrednotne usmerjenosti medija. Da bo tak imperij Janšev ali strankarski, pa se bo še naprej tajilo. Smo prehitri v sklepanju? Morda, ampak gledano iz izkušenj ne. Seveda je popolnoma predvidljivo, da se bo pri medijskem projektu sklicevalo na desne evropske vrednote, ampak te so že implicirane v večjem delu vrednot stranke SDS. Ko bomo podrobneje primerjali uredniške in novinarske poudarke na relaciji strankarsko vs. politično in slovensko vs. evropsko, bo čas tudi za potrditev ali zavržbo dosedanjih indukcij.

SDS medijska hiša Delo

Zadrega z novo strankarsko, politično, evropsko usmeritvijo Janševega medijskega imperija je še ena. Temeljna. Novinarji in javnost so očitno že čisto pozabili, da vojna z mediji 2.0 leta 2015, točno 10 let po eksplicitni vojni leta 2005 z začetka njegovega mandata 2004-2008, prinaša obrat proč od mimikrije k navidezni transparenci, obenem pa tudi obrat 2.0 glede dolgotrajnih stališč o medijih, ki so se zadnje desetletje glasila takole: več medijskega pluralizma, več uravnoteženosti, več sproščenosti. O posameznih pojmih, njihovih konotacijah in denotacijah sem pisal toliko, da se mi ne ljubi ponavljati.

V trenutku, ko ste za svoj medijski ideološki okvir vzeli v bran desne vrednote in del evropske ali domače politične orientacije, ste dezavuirali model novinarske ekvidistance in splošne objektivnosti pri poročanju, ki običajno temelji na kriterijih, kot so ločevanje dejstev od mnenja, veljavnost novinarskih trditev skozi sklicevanje na kompetentne vire in uravnoteženost prispevkov. Povedano drugače: zbor Janševih medijskih mislecev od Branka Grimsa naprej (še vedno avtorja veljavnega Zakona o RTV Slovenija) bo moral korigirati svoja pričakovanja glede medijske krajine in standarde medijske normalnosti, kakor temu pravi prvak stranke: da bi od novega medijskega imperija zahteval uravnoteženost in več pluralizma, je že v izhodišču nemogoča zahteva.

Več:

https://vezjak.com/2015/05/31/koncno-prava-medijska-hisa-janseva/

https://vezjak.com/2015/06/04/makarovic-med-brezplacniki-in-novo-jansevo-transparentnostjo/

SDS medijska hiša Žurnal

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d