New York Times o Janezu Janši in laganju v politiki

Slovenija se redko znajde v New York Timesu, a ko se, je to vedno pogosteje v negativnem kontekstu. Tokrat Andrew Higgins, moskovski dopisnik uglednega časopisa, v svoji kolumni razpravlja o lažeh v politiki in ne more mimo slovenskega primera. V prispevku z naslovom »Umetnost laži. Večja je, bolje je« (»The Art of the Lie? The Bigger the Better«) tematizira laganje kot staro politično orodje. Niccolo Machiavelli, ki je pisal v 16. stoletju, je voditelju priporočal, naj poskuša biti iskren, vendar naj tudi laže, če bi ga resnica postavila v slabši položaj, ugotavlja avtor. Množice ne marajo preveč, da jim lažejo, še dodaja Machiavelli, ampak velikokrat bodo tisti, ki manipulirajo, pač našli takšne, ki se pustijo prevarati.

Populist Janša kot ilustracija

Nato Higgins navaja pripravljenost in celo navdušenje populističnih voditeljev, spretnih v »striženju resnice« ali njenem prirejanju – ti so postali gonilna sila politike po vsem svetu in zlasti v državah, kot so Madžarska, Poljska, Turčija in Filipini. Takoj za tem seznamom pa avtor preide na omembo slovenskega predsednika vlade, evidentno v želji po dodatni ilustraciji političnega laganja:

Janez Janša, desni populist, ki je leta 2018 postal premier Slovenije – v domovini Melanije Trump – je hitro sprejel laž gospoda Trumpa, da je zmagal. Gospod Janša mu je čestital po novembrskem glasovanju in dejal, da je »povsem jasno, da je ameriško ljudstvo izvolilo« Trumpa in objokoval »dejstva, ki jih zanikajo« mainstream mediji.

Higgins je torej našel zgled laganja, takoj zatem pa v članku prešel na primer Velike Britanije, »ki se ima za bastijon demokracije«, a je postala žrtev splošno razširjenih laži in leta 2016 glasovala za izstop iz Evropske unije. Večje in bolj jedke laži ne operirajo le s številkami, dodaja ob tem, ampak preoblikujejo tudi resničnost. Na Madžarskem je populistični voditelj Viktor Orban filantropa Georga Sorosa, sicer Juda, rojenega v tej državi, razglasil za »mastermind« iz ozadja znotraj zlovešče zarote, ki želi spodkopati suverenost države, Madžare pa spodriniti z migranti in uničiti tradicionalne vrednote.

Večja je, bolj ji sledijo

Članek avtor končuje z navedkom francoskega filozofa. Alexandre Koyré je leta 1943 v svojem spisu »Refleksije o laganju« o njem zapisal, da »nikoli ni bilo bolj razširjeno kot danes. Ali bolj nesramno, sistematično in stalno«. Še bolj ga je vznemirjalo, še dodaja, da laž sploh ne rabi biti verjetna, da bi delovala. »Nasprotno,« je zapisal, »bolj groba, večja in robata je laž, bolj ji verjamejo in sledijo.«

O konceptu velike laži v politiki pišem v prispevku Trumpovih 7600 laži v dveh letih: o konceptu »velikega števila laži« in številnih drugih, ki jih navajam spodaj. Kar zadeva Janševo laž, velja pripomniti, da je tehnično vzeto v danem primeru bila zgolj podpora Trumpovi o njegovi zmagi na volitvah. A najbrž za laž šteje tudi solidarizacija z njo. Si pa v naši državi, kjer se novinarske in uredniške elite ne znajo odločiti niti za tematizacijo, zakaj niti pod posebej navedenimi lastnimi pogoji Janša ne želi čestitati novemu ameriškemu predsedniku, težko predstavljamo pogum, ki ga zmorejo v New York Timesu. Na podoben način si omenjene elite ne upajo uporabljati izraze, kot so populist ali nacionalist, raje Janšo opisujejo kot izkušenega politika, o čemer več v Tuji mediji o populistu in nacionalistu, domači o izkušenem politiku.

V taboru vladnih strankarskih medijev in v ekipi Dimitrija Rupla, Petra Jambreka in drugih, ki skrbijo za »damage control« svojih varovancev v medijskih zapisih v mednarodni areni, najbrž že pripravljajo nove demantije (Poljska Polityka o žepnem Trumpu).

Več:

Slovenski premier še vedno ni »z veseljem čestital« Bidnu

Trumpovih 7600 laži v dveh letih: o konceptu »velikega števila laži«

Horvatov vohunski spektakel, ki ga ni bilo: novinarske zadrege z razkrivanjem laži

Marjan proti Marjanu: kako politika ujeti na laži

Ministra Tonina slab začetek: takoj ujet na laži

Detektorji neresnic na RTV Slovenija

 Nazaj v Platonovo votlino: deepfake, globinsko ponarejanje in življenje v laži

Lagati ni lepo: o vplivu zlate ribice na delovanje vladne službe za zakonodajo

»Znana tovarna laži«, lažne novice in hipokrizija

Tuji mediji o populistu in nacionalistu, domači o izkušenem politiku

Jankovićeva laž – ko lažejo zgolj levičarji

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: