Nevarne analogije Ljudmile Novak: besede so kot vžigalice, lahko so povabilo reki migrantov

Ob dogajanju in zasedbi Kapitola, ameriških izgredih in vplivu ameriškega predsednika Donalda Trumpa na množice svojih podpornikov je v Studiu City spraševal Marcel Štefančič Jr. dva svoja gosta iz evropskega parlamenta, Ljudmilo Novak in Milana Brgleza. Klasična tema torej: so množice vodljive, kaj vse so pripravljene storiti v imenu svojega liderja?

Gostja je hitro pohitela s svarili, kako pomembna je beseda vsakega politika in s tem namigovala na Trumpovo odgovornost za dogajanje. Celo več, politikova beseda ima moč vžigalice, ki bo razplamtela velik ogenj, ni skoparila z nazorno in pričakovano ljudsko metaforo. Potem pa na vprašanje, ali se lahko nekaj podobnega odvije tudi pri nas, navedla zgled, ki ga ne bi pričakovali:

Ljudmila Novak: »In tukaj se je pokazalo, kako odločilne in nevarne so bile njegove spodbude in njegove besede. To je kot vžigalica, ki jo vržeš v suho travo, potem pa se ogenj razplamti.«

Marcel Štefančič Jr.: »A mislite, da se kaj takega lahko zgodi tudi pri nas?«

Ljudmila Novak: »Povsod se lahko kaj takega zgodi, zato so besede voditeljev pomembne. Torej, zelo paziti moramo, kaj govorimo politiki. Spomnimo se leta 2015, ko je Angela Merkel hotela biti samo prijazna in je rekla »Dobrodošli vsi«. Kaj se je zgodilo? Reka migrantov se je usmerila proti Evropi. Nihče tega ni mogel ustaviti. Pa ni imela slabih namenov, celo dobre, pa se je to zgodilo. Torej: naše besede so izredno pomembne. Lahko ubijajo, lahko zastrupljajo atmosfero in pa močno vplivajo na ljudi.«

Vedno bolj popularna evroposlanka, cenjena tudi na levici zaradi svoje kritičnosti do Janeza Janše in večje načelnosti, kot jo premore prvak njene stranke Matej Tonin, je s tem paralelno predstavila neprimerljivi zgodbi: ameriške izgrednike, trumpiste in qanonovce je asociirala z »rekami migrantov«, hkrati pa je povezala Trumpovo hujskaštvo z multikulturniškim pozdravom Angele Merkel »Dobrodošli«. Oboje ji je služilo za ilustracijo, kako nevarne so lahko besede!

Verjeli smo, da je era prezentacije migrantov kot nevarnih razbijačev evropske kulture minila, hkrati pa še, da gostoljubni »Willkommen« nikoli ne bo služil v ilustracijo strašljivih posledic političark in politikov, ki pripeljejo do srhljivih, sicer tokrat neopisanih posledic. In smo se zmotili!

Žal voditelj in gost nista oporekala.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: