Ministra Tonina slab začetek: takoj ujet na laži

Janšev novi obrambni minister, sicer predsednik Nove Slovenije in krščanski demokrat, ki najbrž mora zagovarjati visoke moralne standarde glede resnicoljubnosti, se je še pred dokončno potrditvijo za ministra ujel v laž.

Manever Mateja Tonina s sklicevanjem na svojo napačno »razumljenost«, kazanje s prstom na medije, češ da širijo fake news o njegovem včerajšnjem nastopu, ker da pripadnikov varde nikoli ni povabil v Slovensko vojsko, kar je sam poprej povedal, je sama lažna novica. Toninov manever laganja je hitro prepoznaven. Poglejmo izjavi.

Po novem nasprotuje vardi v vojski

Danes so mediji, recimo 24ur.com, povzeli njegovo trditev, da »nasprotuje vključevanju Štajerske varde v Slovensko vojsko.« Še več, na svojem tviterju je dodal, da »v SV ne bo pripadnikov vard, kar sem jasno povedal«. Kdor je razumel drugače, je torej po njegovem širil lažno novico:

»Kot je zatrdil, nasprotuje vključevanju t. i. Štajerske varde v Slovensko vojsko. Kot je poudaril, so v Sloveniji številne generacije, ki so služile vojaški rok ali so bile vojaško usposobljene. “Ne vem, kaj bi bilo spornega, če bi dali vabilo, da bi ti posamezniki proti plačilu patruljirali na meji ali opravljali lažja dela,” je povedal. Je pa zatrdil, da bi tudi ti posamezniki morali predhodno opraviti varnostno preverjanje in usposabljanje.« 

Neproblematizirana novica danes na 24ur.com

Še včeraj za vardo v uradnih strukturah vojske

Ampak posnetek včerajšnjega dnevnika TV Slovenija pokaže, da je na zaslišanju na Odboru za obrambo povedal ravno to, kar zdaj zanika. Vardo bi po njegovem pač morali vključiti v uradne strukture vojske, tu je nedvoumen:

»Če se v nekih vardah združuje več sto pripadnikov in so ti pripravljeni patruljirati po južni slovenski meji, potem ne vidim razloga, zakaj teh posameznikov, ob primerni usposobljenosti, ob varnostnem preverjanju, ne bi vključili v uradne strukture Slovenske vojske.«

Njegov sedanji manever zanikanja je torej laž, ki jo Tonin producira v kamuflažne namene: pretvarjati se mora, da ni rekel nečesa, kar je dobro dokumentirano v televizijskem posnetku, pri čemer pa je zdaj svoje videnje »uporabnosti« varde za potrebe varovanja meje omilil in jih, še vedno šokantno za ministra, rezerviral za naloge, ko bi »posamezniki proti plačilu patruljirali na meji ali opravljali lažja dela.«

Toninov tvit, kjer obsodi medije, ki menda širijo lažne novice

Šarec za pregon paravojske, Tonin za honoriranje

Kot vemo, da je Svet za nacionalno varnost lan novembra ministrstvoma za pravosodje in notranje zadeve naložil, da v najkrajšem času pripravita spremembe kazenskega zakonika in prekrškovnih predpisov s ciljem ukrepanja ob aktivnostih samooklicanih čuvarjev meje, ki paradirajo s svojim orožjem.

Nova oblast pa bo, kot vse kaže, tovrstne pripadnike paramilic ne zgolj preganjala, ampak celo honorirala, če ne že z njimi obogatila svoje vojaške vrste.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: