Se Pahor morda norčuje iz koronavirusa?

Mineva že vsaj drugi teden, ko predsedniku republike ni uspelo podati kakšnega stališča do epidemije koronavirusa v Sloveniji ali v svetu. Težko smo presenečeni nad takšnim postopanjem, če upoštevamo malce pozabljeno dejstvo, da nima niti najmanjše želje nastopati kot moralna avtoriteta, v katere opis ravnanj bi najbrž štelo, da deluje kot zgled v danem trenutku – sploh tak moment v delovanju avtoritete Borut Pahor strašansko odklanja. Veliko je načinov in priložnosti, ko bi lahko posvaril javnost pred nevarnostjo epidemije in zdaj že pandemije, a se tega preprosto ni spomnil – vsakič je dajal prednost vsakodnevnemu štosiranju in svojemu notoričnemu populizmu.

In kakor da to ni dovolj, se je včeraj predsednik odločil, da na svojem instagramu priredi zabavo na njemu svojstven način. Se pravi: zakaj bi se znova ne šalili, če spet uporabim njegov izraz in o čemer sem pisal v Slovenska Hannah Montana, resnična promotorka nove vlade.

Umazane roke na štajerski način

V video posnetku si sklonjen v umivalnik z milom umiva svoje nežne ročice, pri tem pa ženski glas, najbrž njegove asistentke, v kleni štajerščini daje nekakšne napotke glede faz umivanja.

Pahorjeva objava na instagramu: toto milo

Prvi stavek se glasi »Tote roke najprej dobro splaknemo pod toplo tekočo vodo!«, čez stavek ali dva sledi navodilo »Toto milo dobro speremo«, in tako dalje. K »totemu« videu je potem predsednik pripisal še svoj komentar:

Politika čistih rok. #washhands #howtohandwash #personalhygene #health #soundon #pahor #president #presidentpahor #slovenia

Kaj naj si mislimo o tovrstni javni instrukciji? Ni me prepričala, poudarjeni štajerski akcenti dajejo slutiti, da je bila tovrstna demonstracija Pahorju in njegovi ekipi najprej in predvsem v čisto zabavo. Težko verjamem, da govor ni zaigran in da izbira mariborskega dialekta ni premišljena.

Kajti spomnimo se: če želite širno Slovenijo spraviti v dobro voljo v novi televizijski nanizanki ali v družbi, potem je varno in nujno poseči po klišejskem štajersko govorečem liku. In takšni so zato vsi skoraj vsi slovenski humorni liki v nanizankah ali filmih zadnjega desetletja ali več…

Pahor med umivanjem rok na štajerski način

Predsednik kot florist

Te dni smo videli duel kar dveh trenutnih predsednikov vlad, enega v odhajanju in drugega, ki ravnokar zaseda prestol, ko zelo istočasno dajeta glede rokovanj, diametralno nasprotne, o čemer pišem v O spolni slepoti in načelih rokovanja na TV Slovenija.

Da Pahorju ne gre za resno svarilo, dokazuje že njegov komentar k videu: politika čistih rok. Ja, poznamo teoretski problem umazanih rok (dirty hands) v politiki in če sem lahko sarkastičen, je s svojim flirtanjem predsednik institut predsednika republike res dodobra umazal. Tudi iz izbire ključnikov lahko vidimo, podobno kot nekaj dni nazaj, da mu sploh ni uspelo povezati svoje demonstracije umivanja s koronavirusom. Zgolj po pomoti?

Namreč na enak način je nastopal nedavno, ko mu lastnoročno narisane rožice ni uspelo povezati z dnevom žena, zato je njegova čestitka »obvisela« v zraku. Naš florist je, skratka, morda svojo čestitko namenil sekciji slovenskih cvetličarjev in vrtnarjev, ker jih pač rožice veselijo. Res na pravi dan!

Naš florist, ki nekomu pošilja rožico

Je torej možno, da se Pahor celo norčuje iz epidemije koronavirusa? Sam bi rekel, da skorajda. In seveda bo tudi to dejanje minilo brez kritike, dokler bo ostal miljenec slovenskih medijev in bodo njegovo koketiranje z državljankami in državljani požirali z največjo gorečnostjo in navdušenjem, brez slehernega ugovora. Svoje medije je pač potrebno prodajati, kajne? Nekaj, kar družno eksploatirajo vsi, predsednik in novinarji.

Več:

Pahor pomaga degradirati predsedniško funkcijo: ne želi biti moralna avtoriteta

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: