Resnica o KPK: novinarski boji proti korupciji

Današnja Mladina poroča o treh kandidatih za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, med katerimi bo po izbirni komisiji lahko presojal in odločal predsednik republike.

Na ponovni javni poziv Boruta Pahorja so se namreč prijavili »trije nenavadni kandidati«, med katerimi ima bržčas največ možnosti novinar Rajko Gerič. Tisti, »katerega novinarska integriteta je v zadnjih letih šla po zlu,« kot zapiše Borut Mekina.

Novinar spomni na Geričevo vlogo na položaju odgovornega urednika informativnih programov na TV Slovenija v času Janševega podrejanja medijske krajine, ne zgolj na nacionalki.  Leta 2012 je namreč ponovno napredoval, ko je vlada pod vodstvom Janeza Janše v drugo prevzela oblast: postal je odgovorni urednik nove televizije, Planet TV.

Gerič Mladina nov članek
Prispevek v današnji Mladini

Kritizira premajhno aktivnost

Na poizvedbo novinarja Mladine je Gerič zanikal, da bi bil del projekta »Janševe televizije« in poudaril, da se je vedno boril proti korupciji:

»Vso kariero sem se ukvarjal s korupcijo, na razpis pa sem se prijavil, ker se mi zdi, da je KPK postala premalo aktivna, slabo izkoriščena institucija,« je povedal o svojih vzgibih.

Povedano morda drži, ne vem, a vsaj v enem primeru v nekem obratnem smislu: Gerič je, poudari Mekina, po izbruhu korupcijske afere Patria, v katero naj bi bila vpletena Janez Janša in krog njegovih privržencev, hitel pripravljati nadaljevanje finskega dokumentarca »Resnica o Patrii«. Leta 2008 so v vodstvu RTV Slovenija zapisali:

»Dosje ’Resnica o Patrii’ bo pripravil odgovorni urednik Informativnega programa TV Slovenija Rajko Gerič s svojimi sodelavci, novinarji informativnega programa.«

Urednikov boj proti korupciji – Janša je sicer s svojimi pristaši končal na sodišču, a je Ustavno sodišče kasneje sodbo razveljavilo – je bil torej v svojem izvoru boj proti tistim novinarjem, ki razgaljajo korupcijo. V tem primeru predvsem finskim. Čeprav ne z veliko sreče: ob kandidaturi za namestnika KPK je Gerič povedal, če znova citiram prispevek, da se projekta nikoli ni lotil: »Zdaj je priznal, da oddaje nikoli ni začel niti pripravljati.«

Projekt, ki je bil zelo živ

Isti novinar Mladine je februarja 2010 zapisal, da je Geričev projekt zelo živ, nikakor mrtev – in da je bil takšen najmanj dve leti. Kar se ne ujema s prej povedanim:

Da resnica vendarle ne bo ostala ena sama, bodo očitno poskrbeli na RTV Slovenija, kjer še vedno niso obupali nad zamislijo, da bi Fincem pokazali, kako se naredi resnično kakovosten in objektivno-zaokrožen novinarski izdelek. Z dokumentarcem Resnica o Patrii II. se tako še vedno ukvarja sam odgovorni urednik informativnega programa Rajko Gerič. Da pripravlja dokumentarec, je bilo znano že pred dvema letoma. Čeprav so medtem nekateri ta poskus že pokopali, pa je Gerič zagotovil, da je projekt še vedno zelo živ. Tudi lani naj bi bil posnel pogovore z nekaterimi sogovorniki in zbiral dokumentacijo, vendar oddaje ne bo končal, dokler ne bo znana »pika na i«, kot pravi. Piko na i sicer vedno dajo sodišča.

V času predvajanja je Janševa vlada naslovila zahtevo po popravku na finsko nacionalno televizijo YLE, njihova programska direktorica pa je takšno gesto javno komentirala: »Oddaja Resnica o Patrii ni bila po godu Janeza Janše, ker zaradi podkupovalne afere dobra dva tedna pred volitvami nima mirnega spanca«.

V tedanjemu predsedniku vlade naklonjenem Reporterju pa so zapisali: »Odgovorni urednik informativnega programa nacionalne televizije Rajko Gerič dvomi o ugledu finske televizije.«

Resnica o KPK in politični spomenik

Sicer pa je zgodba zadnjega mandata KPK pod Borisom Štefanecom, ki se vleče kot jara kača brez epiloga, postala živi spomenik slovenskih politikov, dobesedno.

V besedilu Premier Šarec bi, a še ni razrešil Štefaneca, sem opozoril na stališča premierja, da bi predsednika KPK zamenjal. Do danes se ni zgodilo, ob dodatni podpori medijev, ki zoprnih vprašanj Šarcu pač ne bodo zastavili. O tem, kako je politika, predvsem pa predsednik Pahor, vodila, asistirala in podpirala razgradnjo KPK, pa tudi o popolni neprimernosti predsednika komisije, sem pisal v Štefanec, KPK in problem možnih glivic SDS, Pravljičnost boja proti korupciji: Štefanec na poti v otroški vrtec, Spori na KPK in medijska politika ekvidistance, Štefanec o Štefanecu: znano je, da je 22 let odvetnik,Feniks Štefanec in medijski pepel in Trije pahorizmi* in en Štefanec.

Glede na veliko zanimanje novinarjev in njihovo voljo po boju proti korupciji zdaj čakamo le še na dokumentarec z naslovom ‘Resnica o KPK’.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: