Štefanec o Štefanecu: znano je, da je 22 let odvetnik

Tretjeosebni šef KPK Boris Štefanec o Borisu Štefanecu. Nekako v smislu: vsi vedo, kdo sem, zakaj to grdo in maliciozno sprenevedanje, da zahtevajo od mene potrdilo o pravosodnem izpitu v nekem postopku? Kaj ne razumejo, kdo sem jaz? Ko pa je znano, da sem že 22 let odvetnik!  No, saj je prav, ampak!

Zaradi samoumevnega »ampak« je Vrhovno sodišče zavrglo pritožbo KPK-ja na upravni spor, ki ga je sprožil zastopnik Alenke Bratušek, odvetnik Aleksander Čeferin, zaradi posega v temeljne človekove pravice in svoboščine Bratuškove. Razlog: Štefanec ni navedel, da ima opravljen pravosodni izpit.

Iz intervjuja za Dnevnik:

Seveda so tudi tisto pritožbo pripravili naši strokovni sodelavci. A dejstvo je, da te dokumente podpišem jaz in naveden sem bil tudi kot zastopnik KPK. Zastopnik pred vrhovnim sodiščem mora biti diplomirani pravnik s pravosodnim izpitom. Če je v slovenski javnosti kaj znanega o Borisu Štefanecu, je znano to, da je bil 22 let odvetnik. Ali ni to grdo sprenevedanje? Po črki zakona je sicer tako prav. Ker nismo priložili kopije pravosodnega izpita, ki sem ga opravil leta 1978, so pritožbo zavrgli. A ko se vendarle ve, kdo je Boris Štefanec. Če bi bila kakršnakoli dilema, ne bi bilo nič sporno, a če se nekaj ve, če je nekaj notorično dejstvo… A po zakonu je tako prav, in res je, šlo je za našo pomanjkljivost. Sam si tega nisem nikoli očital, niti ne strokovni sodelavki, ki je na to pozabila in me ni opozorila. Dejstvo je, da sem ta dokument podpisal, ne da bi mu priložili fotokopijo opravljenega izpita.

Štefanec intervju Dnevnik

Izgovor je torej tudi zabaven: za nekoga, ki bi moral biti varuh načela zakonitosti in formalnosti, ki kot predsednik antikorupcije komisije iz tega razloga preganja druge, taka načela, po njegovem, ne veljajo zanj.  Zase terja izjemo. Saj vsi vedo, kdo je Boris Štefanec. Ne samo, da je to kritično poznavanje materije, že v percepciji gospoda je nekaj hudo narobe: sploh zato, ker se očitno dobro zaveda, kaj je narobe storil, a bi formalnosti kljub temu zamenjal za svojo privatno tretjeosebno pogojeno samodojemanje.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: