Pri Šarčevih delijo nove priložnosti: neetična načela na oblasti

Vse kaže na to, da postaja načelo lažne humanosti »Vsak od nas si zasluži drugo priložnost« kadrovski aksiom vladajoče stranke Lista Marjana Šarca. Če je kakšen njihov kandidat v preteklosti grešil, ni težava. Vsi smo ljudje, zato dajmo človeku novo priložnost. Da se je to zgodilo včeraj? Pa kaj potem. Da ga je obravnavalo tožilstvo? Nič hudega, samo da ni v kazenskem postopku. Da krivde ne priznava? Bi jo res moral?

S tem apologetičnim, navidezno krščanskim manevrom je uspel predsednik vlade Marjan Šarec utemeljiti kadrovsko izbiro v svojem kabinetu, dr. Damirja Črnčeca. V njegovi poslanski skupini so pred tedni uporabili čudežno formulo sklicevanja na drugo priložnost – o tem sem podrobneje pisal v Druga priložnost kot lažni humanizem: zakaj je pismo Šarčevih poslancev groteskno, zgodbo z izbiro Črnčeca za državnega sekretarja pa pribeležil v zapisih Zakaj je novi državni sekretar Damir Črnčec simptom Šarčeve vlade? in Predsednik vlade, ki bi zavezal jezik svojemu sekretarju.

Druga priložnost za Ivana Simčiča

Kot poroča Žurnal24, zdaj po Črnčecu druga priložnost čaka še Ivana Simčiča. Iniciativni odbor LMŠ ga v občini Ilirska Bistrica predlaga za župana. Simčič je zaslovel kot nekdanji poslanec DeSUS-a, ki so ga iz stranke izključili zaradi ponarejenega spričevala, s katerim je leta 1992 prišel do službe v Slovenski vojski. Kot dokazilo, da izpolnjuje pogoje, je predložil ponarejeno spričevalo. Da je listina res ponarejena, je potrdilo tožilstvo, a je kazenski pregon že zastaral. O retoričnih manipulacijah njegovega tedanjega šefa Karla Erjavca v primeru Simčiča sem pisal v The lady vanishes ali »Tetka je, tetke ni« in Konsistentnost po Erjavčevo.

Kaj so povedali pri Šarčevih v obrambo svojemu županskemu kandidatu? Tole:

Županski kandidat stranke LMŠ Ivan Simčič je kandidacijsko komisijo stranke LMŠ seznanil s preteklimi dilemami v zvezi z njegovim spričevalom. Kandidat Simčič je predložil potrdilo o nekaznovanosti in potrdilo, da oseba ni v kazenskem postopku. V stranki LMŠ se zavedamo, da nihče ni brez napak, a tistemu, ki se teh napak zaveda in se iz njih tudi nekaj nauči, ter se trudi za človeka, skupnost in državo, kar smo prepričani, da se omenjeni kandidat bo, dajemo drugo možnost, da to dokaže.

Simčič druga priložnost Žurnal
Iz današnjega članka na Žurnalu24: nove priložnosti za sodobne politike

Čemu v LMŠ tako radi dajejo druge možnosti? Očitno jih ne zanima, kakšna je resnica Simčičevega ponarejanja – njegova diploma naj bi ostala veljavna, po zapisu Žurnala24 pa je protikorupcijska komisija po pregledu vseh dokumentov nedvoumno ugotovila, da »Simčič dejansko ni pridobil 5. stopnje izobrazbe«. Iz povedanega je jasno, da njihov kandidat ponarejanja še danes ne priznava – nasprotno, še vedno ga zanika in se zateka v varen argument o medijskem linču, ki ga je doletel.

Brez kesanja in priznanja

Šarčeva stranka torej daje priložnost človeku, ki se ni pokesal svojih dejanj ali besed. V nasprotnem bi takšno gesto še lahko upravičevali, toda tako kot Črnčec nikoli ni zanikal svojih ksenofobnih, homofobnih in netolerantnih stališč, a je vendarle deležen »oprostitve«, po vsem sodeč tudi Simčič postaja kandidat za župana, ne da bi se kdaj moral za karkoli pokesati ali dejanje priznati.

Tako kot je Cerarjeva vlada bila zgrajena na obljubi o novi etičnosti in je s sabo prinašala nekakšno jamstvo v »moralni figuri« svojega predsednika, nova etična načela Šarčeve stranke obetajo dajanje nove priložnosti vsakomur, ne glede na pretekla dejanja in moralno integriteto – ta lažni humanizem, maskirana globoka neetičnost, počasi postaja njihov zaščitni znak.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d