Politična trgovina s sekretarji: Čuš k Počivalšku

Zdravko Počivalšek, močan nasprotnik »ekoteroristov« in velik zagovornik gospodarske pobude, tako rekoč deklarirani zavetnik gospodarstvenikov in podjetnikov, ki bodo državi prinesli prepotrebno blaginjo in razvoj, ima novega državnega sekretarja. Kako razumeti to gesto in Janševo soglasje k imenovanju Andreja Čuša iz stranke Zeleni Slovenije na mesto bližnjega Počivalškovega sodelavca?

Če gospodarski minister, odbijajoč v svoji aroganci do kulturnikov in okoljevarstvenikov, ne mara zelene politike, če ne mara ekoteroristov, kot jim pravi, ki so mu močno grenili življenje v proslulem projektu Magne v Hočah, zakaj bi zdaj nenadoma odkrival ekološke blagodati, ki jih Čuševa stranka, nastala v čudnih razmerah znotraj družine in z uzurpacijo imena, v svoji samozadostnosti delovanja zagotovo sploh ne prinaša?

Če komaj gleda in prezira kulturnike, družboslovce in humaniste, celo do te mere, da poziva raje k iskanju profilov, kot so zidarji, kamionarji in gostinci, kako to, da je k sebi vzel ravno družboslovca, kar je Čuš po izobrazbi?

Obrtniki in podjetniki zgroženi

Ker zelo mara gospodarstvenike in podjetnike, kako bo pojasnil, da so obrtniki in podjetniki zgroženi nad imenovanjem Čuša za državnega sekretarja na njegovem ministrstvu? Cela vrsta ljudi ni skrivala razočaranja. »Gre za politično nastavljenega človeka, ki nima nič skupnega z malim gospodarstvom,« je dejal eden med njimi. »Žal je šlo očitno za politično odločitev,« je dodal Branko Meh iz OZS.

Dnevnik o zgroženosti obrtnikov in podjetnikov ob imenovanju Čuša

In gotovo imajo prav. Neuspešnemu poskusu instalacije Jeretičevega Borisa Popoviča za državnega sekretarja je sledila nova poteza in Čuš se je za soglasje v kamere celo toplo zahvalil premierju Janezu Janši. Imel je dobre razloge za svojo prijaznost: nekoč je bil poslanec SDS, kasneje prišel z njo v spor, izstopil je iz poslanske skupine in stranke, za kar je moral kasneje zaradi stroškov volilne kampanje plačati več kot 5000 evrov. Podobno funkcijo državnega sekretarja pri Alešu Hojsu že opravlja Franc Kangler kot predsednik Nove ljudske stranke.

Čuš je le štiri leta nazaj Janšo označil za »manipulatorja prve lige«, ta pa mu ni ostal dolžan in ga je zmerjal z lažnivcem, posredno ga je obtožil celo obtožil alkoholizma: »Čuš Andrej glede mamilarskega posnetka debelo laže. Vprašanje je zgolj ali to počne v treznem ali opitem stanju.« Razlogi za sedanje sodelovanje torej morajo biti zelo globoki.

Čuš je Janšo označil za manipulatorja prve lige

Nadalje so v javnost pricurljali posnetki družbe mladcev iz stranke SDS, ki uživajo kokain, vmes pa je Čuš še javno pojasnjeval, kako deluje famozna klet na Trstenjakovi, ki producira trole in lažne profile, »ko je 20 mladih 24 ur na dan v izmenah pisalo na vseh teh glavnih portalih«. Zaslovel je tudi z izjavo »Janša bi me najraje utopil v žici vode«.

Ampak iz tega utapljanja je leta 2021 nastalo novo oportuno zavezništvo. Zakaj?

Čuševa spoved je pomembna za dešifriranje fenomena lažnih profilov in trolov na oblasti, o čemer s Tadejem Štrokom v podkastu

Strjevanje vrst na desnem polu

Čuševo imenovanje je pomemben dokaz političnega manevra strjevanja vrst na politični desnici med strankami, ki tvorijo satelite, s katerimi Janša močno računa v primeru predčasnih ali regularnih volitev, še zlasti s skupino strank Povežimo Slovenijo, katere pomemben del so ravno Zeleni Slovenije, SLS in npr. Kanglerjeva stranka, zelo verjetno pa ima posebne načrte z njo tudi na umiranje obsojena Počivalškova SMC.

Ministrove večne fraze, da ga ne zanima politika v ožjem smislu, ampak zgolj dobrobit države in gospodarstvo, ki jih pesni skupaj s Sebastjanom Jeretičem, so se razgalile za prazne marnje in še eno pravljico za naivne.

Več:

Zeleni paradoks, neobstoječe stranke in medijska nevednost

Osemnajst portalov blizu stranki SDS

Gibanje Povežimo Slovenijo: nova Janševa predvolilna koalicija v nastajanju

Magna: politični projekt, kjer utegnejo žrtvovati vplive na okolje

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: