Gibanje Povežimo Slovenijo: nova Janševa predvolilna koalicija v nastajanju

Nova zvezda je rojena, otrok Janševih priprav na predčasne volitev sredi najhujše epidemije in rekordov v smrnosti je ugledal luč sveta, vse natančno po napovedih. V Dnevniku RTV Slovenija so danes (25. januar 2021) ekskluzivno razkrili nastajanje nove predvolilne koalicije, v grafiki na začetku pomotoma poimenovane kot »Rešimo Slovenijo« (Ko gotofi licitirajo gotofe: rešitelji Slovenije kot ugrabitelji vstajništva, Protest v skladu z evropskimi normativami in standardami: kanglerizmi, solze in antiintelektualizem).

Kdo so rešitelji Slovenije?

Projekt je mogoče razumeti kot skrbno načrtovani odgovor Janše na konstruktivno nezaupnico, ki bi v primeru uspeha lahko hitro pripeljala tudi do predčasnih volitev. Ker bi na njih SDS najbrž zmagala, vendar bi se z Novo Slovenijo in SNS, katere uvrstitev je vprašljiva, verjetno znova znašla pred nerešljivo uganko, kako zagotoviti 46 poslancev in oblikovati vladajočo koalicijo, za vnovični prevzem oblasti Janša nujno potrebuje še eno močno parlamentarno stranko. Ker nobena od obstoječih partnerk po odhodu Desusa verjetno ne more priti v parlament, ugotovitev velja predvsem za Podobnikovo SLS, Kanglerjevo NLS, Počivalškovo SMC, je nekdo domislil rešitev: skupni nastop manjših strank, ki bi jim verjetno z združenimi močmi to uspelo.

Pri Manici Janežič Ambrožič so se zmotili, projekt ne nosi imena »Rešimo Slovenijo«, kar je bil protestniški projekt Janše in Kanglerja v letu 2019, s katerim sta osvajala ulico, temveč se zaenkrat imenuje »Povežimo Slovenijo« in ga opisujejo kot gibanje – v resnici gre za široko predvolilno koalicijo. Vanjo zaenkrat, smo slišali v prispevku Gregorja Drnovška, prištevajo Podobnikovo SLS, Počivalškovo SMC, Zelene Andreja Čuša, Kanglerjevo NLS in prihajajočo stranko Aleksandre Pivec. Skupaj to pomeni pet strank.

Iz prispevka TV Slovenija: novi logotip

Za manjšega ideologa gibanja so nam predstavili dr. Ernesta Petriča, sicer svetovalca predsednika republike Boruta Pahorja – kakšno vprašanje bi o ambicijah njegovega sodelavca torej lahko novinarji kdaj namenili tudi njemu, če ne bi ideolog tovrstnega povezovanja že skoraj desetletje bil sam predsednik republike, ki bo najbrž z veseljem podprl novo politično tvorbo. V »Povežimo Slovenijo« nastopata tudi SMC in Zdravko Počivalšek, ki je že posnel predstavitveni film. Naj spomnim, to je tisti minister, ki na dnevni ravni arogantno zavrača povabila opozicijskih strank znotraj KUL-a in serijsko ponavlja, da zdaj ni čas za politične igrice, temveč za boj proti epidemiji in za reševanje gospodarstva.

Seveda, Počivalšek ima veliko časa za ideologijo in nove politične tvorbe, če mu to le ustreza – njegova beseda pa res že dolgo ni vredna piškavega oreha. V predstavitvenem reklamnem filmu sicer govori o koristnosti in nujnosti političnega povezovanja – seveda le pod Janševo zastavo. V posmeh govoril celo o »liberalni sredini« – najbrž bi ga kdo iz skupine ALDE, kateremu je priključena SMC, moral že zdavnaj poklicati na pogovor.

V prispevku TV Slovenija smo sicer lahko videli in slišali še Aleksandro Pivec in Marjana Podobnika – prva je zatrdila, da bo najprej ustanovila svojo stranko, potem pa je kajpak dopustila, da bo skočila na ponujeni voz, nekaj podobnega pa pričakovano namerava tudi Podobnik.

Simptomatična napaka v TV dnevniku: Rešimo Slovenijo

Projekt »Rešimo Slovenijo« se je sicer končal z razvpitimi scenami rumenih jopičev: ljubiteljev neonacizma, ki so v Ljubljani in drugod oblekli Kanglerjeve jopiče s takim emblemom (Rešimo Vaterland!). Povedano drugače, od reševanja Slovenije so ostali le rumeni jopiči na telesih s svastikami in hitlerjanski pozdravi.

Toda projekt »Povežimo Slovenijo« je nova odrešilna in pričakovana inovacija arhitektov s Trstenjakove. Janši bo v primeru uspeha omogočil novo vladavino po volitvah, manjšim strankam pa preboj v parlament in ministrstva. Povedano drugače: karte so zdaj razkrite, blefa je vedno manj, toda opozicijske stranke na levi bi moralo resno skrbeti.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: