Janševa »mati in oče«. In Georgia Meloni.

Predsednik vlade je tvital in nato še retvital svoj komentar k TV prispevku o protestu italijanske skrajno desne stranke Bratje Italije (Fratelli d’Italia). V prispevku nastopita predsednica Georgia Meloni in bolonjski politik te stranke Galeazzo Bignami, v njem pa pokažejo ulični protest v podporo tradicionalni družini z očetom in materjo, usmerjen proti predlogu, po katerem bi morali besedi »mati« in »oče« na obrazcih za otroke, mlajše od 14 let, nadomestiti izraza »starš 1« in »starš 2« v duhu spodbujanja enakosti med spoloma v šoli.

Oporekajo istospolnim porokam

Janšev komentatorski poudarek »Mati in oče. Pika.« nas spomni na prizadevanja Aleša Primca in slovenske RKC, ni pa posebej naključen z vidika političnega pozicioniranja, kajti Bratje Italije so radikalna stranka, ki jo je leta 2012 ustanovila vedno bolj popularna Giorgia Meloni; lanskega septembra je prevzela vodenje Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), šeste največje politične skupine v Evropskem parlamentu, kjer ima 62 sedežev.

Stranka sicer oporeka istospolnim porokam in ženskim kvotam, želi biti obrambni ščit krščanske Italije pred islamom, nasprotuje podelitvi italijanskega državljanstva otrokom priseljencev, rojenim v Italiji, zagovarja pa tudi uporabo oboroženih patrulj za boj proti kriminalu. Melonijeva je nekakšna ideološka tekmica Mattea Salvinija iz stranke Liga, nekdanjega zloglasnega italijanskega ministra, ki je jahal predvsem na valu ksenofobije do beguncev, v smislu radikalnih stališč in tudi priljubljenosti pa ga morda v zadnjem letu celo prekaša.

Nasprotovali vrnitvi Narodnega doma

Janševo posredno navduševanje na stranko Fratelli d’Italia je proti interesom Slovenije, ta je odločno nasprotovala vrnitvi Narodnega doma Slovencem v Italiji s trditvijo, da nikoli ne bil v slovenskih rokah, hkrati pa naj bi kot odškodnino za 13. julija 1920 požgano stavbo že dogradili tržaški Kulturni dom. Obenem se stranka, katere ideje so prepričale premierja, zavzema za to, da se v italijanski kazenski zakonik kot kaznivo dejanje vključi »apologijo in zanikanje pokolov fojb«, celo v isti člen, kjer se kazensko preganja zanikanje holokavsta.

Premierjeva podpora skrajno desni stranki je pomembna tudi z vidika Orbanovih aktualnih političnih povezovanj. Slednji je po izstopu njegove stranke Fidesz iz Evropske ljudske stranke nakazal ambicijo po izoblikovanju nove skrajne evropske politične desnice, ki bo po njegovih ocenah ponudila dom evropskim državljanom, ki nasprotujejo migrantom, multikulturnosti in ne podpirajo »LGBTQ-norosti«, zagovarjajo pa krščanske vrednote. Ob tem je nakazal, da je že v kontaktih z Melonijevo in skupino ECR, katere največja članica je tudi poljska PIS Jaroslava Kaczynskega. Močan antiislamistični poudarek najdemo tudi pri Janši, ki je nedavno zapisal, da je koran knjiga, ki je povzročila največ smrti, trpljenja, zatiranja, osiromašenja in družbene zaostalosti. 

Pogovori s Salvinijem

Na drugi strani si povezovanja z Orbanom želi Matteo Salvini, njegova stranka sicer spada v evropsko skupino »Identiteta in demokracija«. Prav Salvini je bil tisti, s katerim se je pred nekaj dnevi preko videokonference pogovarjal tudi Janša, ki več kot očitno krepi svoje ideološke povezave s skrajno desnico v Evropi. Tema pogovora je ob klasičnem repertoarju o meddržavnem sodelovanju bila predvsem omejevanje nezakonitih migracij.

Janša in Salvini nekaj dni nazaj (vir: tviter)

Zavzemanje za »tradicionalno družino« moramo razumeti tudi v luči napovedanega čiščenja LGBT+ idej iz šolskega prostora, ki ga je napovedal poslanec Branko Grims ob interpelaciji ministrice Simone Kustec. Slednja se, kot vselej, do teh idej ni opredelila.

Moja večkrat ponovljena ugotovitev o pomenljivi medijski zadregi, zaradi katere slovenski novinarji že nekaj let na noben način za Janševo SDS ne želijo uporabljati izrazov, kot je »radikalna desnica«, »populizem« ali »nacionalizem«, s čimer prav nobene težave nimajo tuji mediji, se vpričo vedno očitnejših ideoloških premikov in koketiranj z radikalno desnico utegne poglobiti do komičnih razsežnosti.

Več:

Interpelacijski uspehi: šolstvo očistiti kulturnega marksizma in LGBT idej

Tuji mediji o populistu in nacionalistu, domači o izkušenem politiku

Skrajna desnica v Sloveniji: nacionalna varnost v času Žana Mahniča

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d