Nova direktorica STA je prišla iz kabineta Janeza Janše

Zgodovina slovenskih medijev se ponavlja, najprej kot tragedija, potem kot farsa. Med leti 2004-2008 je prišlo do množičnega podrejanja medijev v prvem mandatu aktualnega predsednika vlade. Slovenski novinarji se pretežno niso veliko zmenili zanj, številni so pasivno spremljali dogajanje in le redki so se izpostavili.

O tem sem takrat pisal sproti, še zlasti v knjigah In media res in Somrak medijske avtonomije, brez kakšnega odziva med novinarji. Da nahranim spomin zlate ribice, objavljam majhne zgodovinske reminiscence ob trenutnem načrtnem sesuvanju STA in odstavljanju Bojana Veselinoviča, skozi katere bo jasneje izstopilo, da so metode in taktike medijskega podjarmljanja zelo podobne trenutnim:

Alenka Paulin po pisanju medijev iz Janševega kabineta naravnost na čelo STA

19.05.2007 ob 09:41

Kot vse kaže, poskusi uravnoteženja STA, ki si jih je privoščila njihova direktorica Pavlovčičeva, o katerih smo pravkar poročali, niso bili naključni. Slovensko tiskovno agencijo bo treba dokončno uravnotežiti in za te namene pripeljati novega človeka. Ravnanje Pavlovčičeve lahko razumemo kot še zadnji poskus, da ohrani svoj stolček, toda po pisanju številnih časopisov bo že v prihajajočem tednu ministrski zbor za novo direktorico imenoval Alenko Paulin, ki je trenutno zaposlena v uradu predsednika vlade Janeza Janše kot svetovalka za stike z javnostmi.

Funkcijo naj bi prevzela 1. junija. Paulinova ima nesporno strankarsko preteklost in po nekaterih podatkih se je v zadnjih mesecih znova včlanila v SDS. Leta 2000 je bila v času Bajukove vlade direktorica vladnega urada za informiranje, nato tiskovna predstavnica takrat še opozicijske SDS in članica izvršilnega odbora SDS, po razhodu z SDS je bila nosilka liste Stranke mladih Slovenije in Zelenih Slovenije za evropske volitve, nazadnje pa tiskovna predstavnica KD Group Matjaža Gantarja.

Konec 2006 je prišla znova v službo k Janezu Janši. Spomnimo, da so STA pomemben servis in vir za informacije celotne medijske mreže, ker z njimi oskrbujejo druge medije in ti velikokrat po njej zgolj povzamejo novico. Kar poročajo STA, velja za primarni vir. S svojimi informacijami servisirajo tudi tujino, kar bo pomemben element pri predsedovanju EU, pri katerem goji oblast vse upe, da bo napravila močan pečat in hkrati prikrila vse nečednosti, ki jih je storila in jih še počne. V trenutni situaciji politične strahovlade v slovenskih medijih je lahko razlaga za odločitev za zamenjavo na čelu agencije le ena sama.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d