Če sta dobra kristjana, bi Janša in Tonin morala zavrniti cepljenje z AstraZeneco

Po dolgi »cepilni abstinenci« s prijazno razlago, da dajejo prednost tistim državljanom, ki to bolj potrebujejo, se bodo zdaj v skrbno premišljeni kampanji vendarle pred javnostjo cepili predsednik republike Borut Pahor, predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, predsednik Vlade RS Janez Janša in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca.

Vsi bodo prejeli cepivo AstraZeneca. Propagandna akcija je več kot očitno zamišljena kot piarovsko dejanje pomirjanja dvomov, ki so zajeli evropske države in pripeljali do začasnih zaustavitev zaradi potencialnih negativnih stranskih učinkov. Toda poglejmo naslednjo težavo. Slovenska škofovska konferenca, sicer zvesta podpornica aktualne vlade in s simpatijami, ki so obojestranske, podpira cepljenje proti covidu-19, vendar katoličanom odsvetuje cepljenje s cepivom AstraZenece. Zakaj? Kot so prepričani, je izdelano na etično sporen način. Zato predlagajo, da katoličani uporabijo cepiva Pfizerja in Moderne.

Razlog tiči v prepričanju, da gre za cepivo, ki je ustvarjeno na osnovi celic iz tkiv splavljenih otrok. AstraZeneca naj bi temeljija »na uporabi celične linije, ustvarjene leta 1973 iz tkiva verjetno spontano splavljenega nerojenega otroka«. Na Slovenski škofovski konferenci so še zapisali, naj se katoličani, če je le mogoče, odločijo za cepivi Pfizerja in BioNTecha ter Moderne, za cepivo AstraZenece pa takrat, ko nista na voljo prvi dve cepivi, kot smo lahko slišali tudi v včerajšnjem prispevku na TV Slovenija. 

SŠK odsvetuje AstraZeneco

Škofje sicer dopuščajo, da če ni mogoče zagotoviti etično nespornih virov celičnih linij, lahko postane etično dopuščena uporaba celičnih linij, ki so bile ustvarjene pred več desetletji na zanje etično sporen način. Toda po podatkih NIJZ je Slovenija v februarju prejela 78.390 odmerkov cepiva Pfizer, 13.200 odmerkov cepiva Moderne in 52.800 odmerkov cepiva AstraZenece, skupaj vseh odmerkov 144.390. V marcu pa bo Slovenija prejela 99.450 odmerkov cepiva Pfizer, 30.000 odmerkov cepiva Moderne in predvidoma 117.000 odmerkov cepiva AstraZenece, skupaj v mesecu marcu okvirno 246.000 odmerkov. 

Slovenski politični vrh bi se torej lahko cepil s katerim drugim cepivom. Toda v primeru, da so med njimi dobri kristjani, po vseh napovedih sodeč ne nameravajo slediti priporočilom slovenskih škofov. S tem bodo kršili načelo spoštovanja življenja od spočetja naprej in zagovora pravice vsakega človeka do cepljenja z etičnimi cepivi, na kar opozarjajo škofje.

Iz prispevka na TV Slovenija: moralno kompromitirano cepivo

Prav gotovo pa za katolike velja, da imajo nalogo prepričati vladne uradnike, raziskovalce in zdravstveni sistem, da zagotovijo etična cepiva, še dodajajo. Toda če je dober kristjan v vladi, potem bi moral zagotoviti etično nesporna cepiva, saj o tem neposredno odloča – prepričati bi moral zgolj samega sebe in slediti navodilom RKC.

Najmanj Janez Janša in Matej Tonin kot dobra kristjana bi se v skladu s tem priporočilom morala odpovedati nabavi cepiva AstraZeneca, pa tudi zavrniti cepljenjem z njim. Ni videti, da se bo to zgodilo.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading