Počivalškovo pismo opoziciji je komično iskreno v opisu vlade

Spodnje pismo gospodarskega ministra bo verjetno šlo v anale slovenske politične zgodovine po tem, da ga lahko razumemo na dva načina, od katerih je en nehoten in spodletel. Poglejmo si ga. Zdravko Počivalšek zveni kot nekdo, ki je ravnokar izrekel strahovito in pogubno kritiko na račun svojega šefa Janeza Janše:

»Drage sopotnice, dragi sopotniki! Pogosto trdimo, da so nam državljani na prvem mestu. Če bi to bilo res, potem ne bi vodili tako razdiralne politike, ki se kaže v izražanju odkritega sovraštva in takšne degradacije demokracije, ki nas vodi v pogubo. To je politika, zaradi katere ljudje trpijo, zaradi katere nas prehitevajo tisti, ki so nas nekoč videli kot vzor.«

Nič manj dramatično in kritično ni nadaljevanje. Ne ravno kratko pismo je skoraj v celoti mogoče razumeti kot fatalno kritiko na račun vladajoče koalicije:

»Sam menim, da to ni prava pot in da moramo te uničevalne prakse nadomestiti s takšnimi, ki bodo delovale povezovalno. S takšnimi, ki ne bodo gradile na razlikah, ampak iskale tisto, kar nam je skupno. S takšnimi, ki se ne bodo ukvarjale s preteklostjo, ampak reševale probleme sedanjosti in gradile prihodnost, na katero bodo lahko ponosni naši otroci in vnuki. S takšnimi, ki nam bodo omogočile pospešen razvoj. Če ne bomo spremenili obstoječega modela politike, bodo ljudje še naprej trpeli. Zaradi nas.«

Počivalšek je opisal Janšo

Kaj je torej s takim branjem narobe? Zelo preprosto, ministrovi svetovalci so tokrat spet zatajili in verjetno bodo tudi mediji: v naslovu lahko preberemo, da se z dopisom naslavlja na opozicijo. Vse, kar se bere kot vsebinsko prepričljiva skesana samokritika, je v resnici perfidno namenjeno in zrcalno pripisano opoziciji. Toda svoj pravi smisel dobi, če ga beremo kot naslovljenega na Gregorčičevo. Že dolgo nismo naleteli na besedilo, ki bi v takšni polni meri komično zgrešilo naslovnika; trudilo bi se obremeniti drugega, opisovalo pa bi opisovalca.

Počivalšek je v svojem tempu kar nadaljeval: »zato je pomembno, da spremenimo politično prakso in se skupaj podamo v to tekmo za bližnjo prihodnost,« je dodal in pomodroval še o kulturi, ki jo sicer prezira: »Sedanja kultura je destruktivna in ne omogoča, da iz ljudi izvlečemo najboljše. Dejansko spodbuja negativno.« Na koncu je minister končal s pahorjanščino, pozval je k avanturi že slišanega:

»Pozivam vse, ki bi želeli začeti s to avanturo novega dialoga, da se javite in da skupaj začnemo spreminjati slovensko politiko.«

Spet bi imel dialog

Njegovo avanturo sodelovanja sem že definiral, ukradel jo je Pahorju in poimenoval sem jo za »maskirni dialogizem«: politični trik, s katerim skozi leporečje maskiramo lastno razdiralno naravo in zastrupljanje odnosov, ali pa nam ta gesta služi za distanciranje od nelagodnega opredeljevanja do političnih ravnanj. Na »odprto pismo opoziciji in vsem ostalim sopotnikom« se je z gesto prepoznanja odzval »sopotnik« iz njegove stranke Igor Zorčič in nakazal, da v SMC tli kar veliko nezadovoljstva:

S “sopotniki” se bomo morali najprej pogovoriti o odpravi političnega vpletanja v tožilstvo in izvrševanju zakona, ki ga je nedavno sprejel #DZ(STA) in se ga še vedno ignorira, potem pa, seveda, tudi o drugih družbenih problemih, za rešitev katerih je vedno potrebno sodelovanje.

Presenetljiva reakcija nakazuje ohlajene odnose, o katerih nismo vedeli ničesar, obenem se Zorčič končno opredeljuje do političnega vpletanja v tožilstvo in celo do financiranja STA, čeprav se je nedavno želel pozicioniranju do tega problema izmakniti s sklicevanjem na delo sodišč.

Zorčičeva reakcija na Počivalška, ki je prehitela opozicijo

Na nek tragikomičen način je zato Počivalškovo pismo res nepričakovano naletelo na naslovnika v vrstah vlade in celo znotraj iste stranke, ki se je postavila v vlogo marionete. Kakor da bi ta naslovnik, Zorčič namreč, spregledal, da ni namenjeno njemu, ampak opoziciji, in se prepoznal v natančnem opisu, kako daleč je zabredel s svojimi kolegicami in kolegi po nehotenem opisu prvaka SMC: ker je postal del razdiralne politike, ki širi sovraštvo, degradira demokracijo in državo vodi v pogubo.

Več:

Finančno sesuvanje STA: marionetni Zorčič pošilja novinarje na sodišče

Politična mimikrija in maskirni dialogizem

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: