Janševa čestitka: cinizem, ileizem, manipulacija

Predsednik vlade je ob izjemno potenciranem zanimanju javnosti, za kar je v celoti poskrbel sam, končno le čestital novemu ameriškemu predsedniku. Kot smo lahko domnevali, in tudi sam sem storil podobno, se je zgodilo na dan Bidnove inavguracije.

Da mu ni čestital po volitvah, ga je postavilo ob bok Kim Jong Unu in temu so se čudili tudi v mednarodni medijski areni. Njegove zadrege s čestitko »najšibkejšemu ameriškemu predsedniku« sem podrobneje spremljal in jih navajam spodaj, tokratna objava na tviterju pa je vnovič vredna nekaterih opažanj.

Janša jo je namreč zapakiral v sporočilo, ki ga je cinično uvedel s stavom »Za radovedne«. Zavedajoč se maksimalnega zanimanja za njegovo zapoznelo čestitko se je ob radovedno občinstvo želel obregniti na način nove cinične diskvalifikacije (Retorični cinizem oblasti).

Ob tem je še omenil, da je Bidnu čestital ob zaprisegi »na popolnoma enak način in s podobno vsebino kot leta 2005 z iste funkcije takratnemu predsedniku« Georgeu W. Bushu mlajšemu in dodal, da sta »Slovenija in ZDA bili zaveznici v Natu takrat in sta danes.«

Če je začetni cinizem pomenljiv dodatek na ravni njegove permanentne cinične retorike, vse po načelu, da pravi tvit ne more miniti brez tovrstnega obeležja, velja podčrtati še vsaj dva poudarka. Ne spomnim se namreč, kdaj bi nazadnje v Janševi govorici naleteli na ileizem – o samem sebi je spregovoril v tretji osebi. Predsednik vlade je napisal, da je predsednik vlade čestital. Nekaj, kar sem že analiziral na podlagi nastopov Alenke Bratušek, Karla Erjavca, Franca Kanglerja, smo pri njem verjetno zasledili prvič, pri čemer je najbrž mogoče izločiti razlago, da je zgolj uporabil tekst, ki ga ni sam sestavil.

Ob cinizmu in ileizmu velja poudariti še tretjo značilnost. Če zdaj premier pojasnjuje, da je bila čestitka izpeljana na enak način »ob zaprisegi«, kot je to že storil januarja 2005, to ni minilo brez zamolčanja pomembnega konteksta. Pozabil je povedati, da so ameriške volitve bile novembra 2004, sam pa je zmagal na volitvah 3. oktobra 2004, torej mesec pred tem. Ampak ker je uradno zaprisegel in postal predsednik vlade šele 3. decembra 2004, je lahko Bushu v tej funkciji čestital šele ob inavguraciji 2005. Zatorej ne iz razloga, ki ga sugerira kot pravega, ampak ker tistega novembra še ni bil predsednik vlade. Kot sem že posebej poudaril, je Trumpu leta 2016 čestital takoj in na inavguracijo januarja 2017 ni čakal.

Cinizem, ileizem, manipulacija so zato tri značilnosti tokratne zapoznele čestitke.

Več:

Slovenski premier še vedno ni »z veseljem čestital« Bidnu

Leta 2016 je takoj čestital Trumpu, zdaj Bidnu noče

Janša je Trumpa že predčasno razglasil za zmagovalca

Ali Janša vedno bolj škodi mednarodnemu ugledu Slovenije?

Retorika ukradenih volitev: Trump ponavlja za Janšo

Janša in Trump pri pravopisu: al prav se piše kaшa ali kaſha?

Bidnov svetovalec o koruptivnem slovenskem predsedniku vlade

Janša ga je blokiral: Bidnov svetovalec sicer ni navdušen nad lekcijami iz iliberalne demokracije

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: